• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Ogar 900. Stukanie i pukanie...

rog900
Uczeń
Uczeń

Ogar 900. Stukanie i pukanie...

Postautor: rog900 » sob 11 sty, 2014

Witam!
Zacznę od początku. Pewnego dnia wybrałem się z kumplami na przejażdżkę ( mam ogara 900 ). Po kilkunastu kilometrach romet zaczął słabnąć i słabnąć. Zatrzymałem się. Silnik był bardzo zagrzany, aż za za bardzo ( a nie miał zbytnio gdzie się zagrzać, nie był żyłowany ). Gdy ostygł postanowiłem spróbować zapalić, udało się bez problemów, lecz było słychać jak gdyby grzechotanie lub stukanie. Postanowiłem wrócić, w razie gdyby znów coś takiego się przytrafiło. Prawie na miejscu motorek znów padał, więc nie chcąc go zbyt "wymęczyć" zapchałem go do domu. Zaznaczę w tym miejscu że nazajutrz planowałem wymianę oleju, ponieważ ten już przejeździł swoje... Nazajutrz postanowiłem sprawdzić co tam się złego dzieje. Zapalam motorek i pierwsze co usłyszałem to stukanie ( jak gdyby tłok czy coś, nie powiem dokładnie bo nie znam się na tym zbytnio). Bardzo mnie to ździwiło, lecz najgorsze było dopiero przede mną. Zobaczyłęm plamkę oleju na ziemi ( niewielką ) i coś podkusiło mnie by sprawdzić ilość oleju. Wtedy doznałem szoku oleju nawet nie widać... widocznie mussiał uciekać gzdieś tak po trochu. Odkręciłem śrubę by spuścić to co tam zostalo ( w końcu i tak miałem go wymieniać ) a tam jakieś resztki... Przez moją głupotę jeździłem prawdopodobnie jeździłem przez kilka lub kilkanaście km praktycznie bez oleju. Mam nadzieje że nic bardzo poważnego silnikowi sie nie stało.
Moje pytanie brzmi czy to stukanie jest spowodowane przytarciem się tłoka czy może czymś innym ? Ile może kosztować naprawa ?
Ostatnio zmieniony sob 11 sty, 2014 przez rog900, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Ogar 900. Stukanie i pukanie...

Postautor: n0r3k » sob 11 sty, 2014

gratuluje. rozbieraj wszystko po kolei, wiele części mogło sie uszkodzić.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

rog900
Uczeń
Uczeń

Powiem tak, że z tym WIELE to nie przesadzajmy, bo motorek pali bez problemu jeździ, tylko nie wiadomo jak długo bo wydaje mi się że chyba tłok przytarty - to stukanie jest podejrzane ale co więcej to nwm. Oczywiście że masz rację bo pześwietlenia przecież mu nikt nie zrobi, lecz liczyłem na jakieś konkrety...

rog900
Uczeń
Uczeń

Tak to wygląda
http://www.youtube.com/watch?v=-W1WOnLe ... e=youtu.be
Film nie chciał mi się dodać w załączniku więc posłużyłem się yt.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

rog900, bo ciężko stwierdzić, co mogło paść. w silniku wszystko jest smarowane, tłok pewnie się przytarł, ciekawe co w głowicy, czy wałek rozrządu się nie wytarł, co z łożyskiem tego wałka. jak wyglądają łożyska wału, sprzęgła, czy nie uszkodziła się skrzynia lub sprzęgło. filmik nagrany z olejem czy bez?
co do stukania, napewno sie sa to zawory, obstawiam coś w sprzęgle.

rog900
Uczeń
Uczeń

Tak, filmik z olejem...

rog900
Uczeń
Uczeń

Co do tej sprawy mam jeszcze jeden problem.
Powiem szczerze, że planowałem sam coś rozbierać, ale po namyśle postanowiłem, że oddam do serwisu, bo tam w razie gdyby coś wymieniali dostane gwarancje, a że moje umiejętności mechanika nie są na zbyt wysokim poziomie to przynajmniej niczego bardziej nie spieprzę... I teraz pojawia się problem, bo na przyczepkę nie ma mi kto wziąć. Jeżeli miałbym nim jechać to pewnie wykończę go jeszcze bardziej ? ( a i tak pewnie troche grosza trzeba będzie na części wyłożyć, coś tak czuje... )
I pytnie brzmi... Czy dozwolone jest holowanie motoroweru. Szukałem po necie i czytałem trochę o tym lecz chciałbym się dowiedzieć od kogoś kto może mi powiedzieć coś o tym na 100%

edytuj posty, inaczej będe sypał warnami.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

chyba dozwolone, tylko motorower trzeba holować innym motorowerem bodajże, nie można motocyklem. i napewno musi być luźne, nie stałe połączenie, czyli lina którą trzymasz w ręku. co do tego, że w serwisie ci bardziej nie spieprzą, to nie byłbym taki pewny. ty jak spieprzysz, to przynajmniej będziesz wiedział co. ja do serwisów zaufania nie mam, nigdy bym tam nie zostawił moto.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » sob 11 sty, 2014

Miałem identycznie na 110 jeździł itp. ale kopcił kiedy rozebrałem okazało sięże jest zatarty (też myślałem że jak odpala to nie jest zatarty) kupiłem nowy tłok i cylinder po 200km też się zatarło okazało się że wał miał luzy, obstawiam że to samo jest u ciebie.

Sam kiedys oddałem do serwisu rometa silnik i żałują ze deuperele mnie skasowali na 160zł Lepiej będzie jak poszukasz jakiegoś mechanika i ci prywatnie zrobi, może jakiś znajomy ogarnia temat. Jeśli koniecznie chcesz go dać do serwisu to proponuję ci wyjąć silnik będziesz miał pare groszy w kieszeni, i zdejmij głowicę tłok i cylinder zobaczysz czy wał ma luzy jak będzie miał to dasz do serwisu... No chyba że jesteś odważny i sam wymienisz wszystko :)
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

rog900
Uczeń
Uczeń

ReallY, zaznaczyłeś, że ci kopcił, a jak to wyglądało ? Bo mi jakoś specjalnie z silnika dymy nie idą :D... Ale skoro i tak będe pewnie musiał wymieniać to wymienie na jakiś cylek większy. Co polecacie ( żebym nie kupił jakiegoś strasznego złomu, który można znaleźć na allegro w niskich cenach ).

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

żebym nie kupił jakiegoś strasznego złomu, który można znaleźć na allegro w niskich cenach

nic lepszego nie kupisz, chyba że masz do wydania ponad 500zł to może na ebayu coś znajdziesz.
120zł za 72cc, 350zł za komplet do 110cc (około)

rog900
Uczeń
Uczeń

110 raczej do 50 nie wsadzi..

rog900
Uczeń
Uczeń

ReallY, jeżeli silnik by się zatarł to chyba nie powinno być kompresjii, lub była by bardzo słaba, a jest wydaje mi się przyzwoicie...

rog900
Uczeń
Uczeń

A może to coś z pierścieniami ?
warn. ostrzegałem.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

rog900, czemu niby 110 nie wsadzi?
a to że ci sie wydaje, że jest przyzwoicie, to może ci sie właśnie tylko wydawać.
rozbierz i nie gdybaj. i edytuj posty bo już nie będzie słownych ostrzeżeń.

Wróć do „Pomoc”