• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Za duże napięcie??

Awatar użytkownika
Hubert.D
Majster
Majster

Za duże napięcie??

Postautor: Hubert.D » pt 08 cze, 2012

Witam pewnie jak już niektórzy wiedzą składam z kolegą herculesa prima gt z silnikiem 110 automat. A więc problem polega na tym, że podłączyliśmy regulator napięcia tak jak na tym schemacie http://imageshack.us/photo/my-images/71 ... 13a72.jpg/ i chcieliśmy sprawdzić czy światła działają, więc podłączyliśmy żarówkę 12v i się spaliła, więc sprawdziliśmy multimetrem jakie tam jest napięcie i wyszło, że na wolnych obrotach ok 20v, a przy ok 7000rpm prawie 40v. I teraz pytanie czy źle coś podłączyliśmy, a może musi być akumulator, żeby było w miarę normalne napięcie??

adrol

Re: Za duże napięcie??

Postautor: adrol » pt 08 cze, 2012

to normalne, że spaliło jak podłączyliście jeden kabel od silnika. Cewka świetlna daje dwie fazy, są to kable biały i żółty i oba muszą być podłączone do regulatora. tylko nie pamiętam w jakiej kolejności.

Awatar użytkownika
Hubert.D
Majster
Majster

Postautor: Hubert.D » pt 08 cze, 2012

Podłączyliśmy oba tak jak na schemacie

adrol

Patrząc na regulator od przodu to tak
1 2
3 4

1-czerwony plus do aku, prąd na całą instalację,
2-żółty od cewki w silniku,
3- biały od cewki w silniku
4- masa
Podłączcie w ten sposób i musi działać.
Według schematu który podałeś to z cewki świetlnej wychodzi jeden kabel, drugi to masa, czyli jest cewka jedno fazowa i nie potrzeba regulatora.

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Postautor: Lukas87 » pt 08 cze, 2012

Nie wiem jak się to ma w moto ale w samochodzie alternator nie może pracować bez akumulatora gdyż wtedy napięcie jest kilkakrotnie wyższe niż 14,4V (spali diody bez obciążenia). Jak wiadomo w naszych silnikach jest prądnica napięcia przemiennego i nawet jeśli jest to jedna cewka trzeba napięcie wyprostować.

adrol

ja mam aku tylko w 2 motorach, w starym 6v, ale to nie ma nic do tematu i ostatnio założyłem w daxie, ale wcześniej jeździłem bez i wszystko w porządku, a zapłony były na 2, 4 i 6 cewkach, na różnych regulatorach, paliło żarówki tylko jak się odłączył jeden kabelek od iskrownika (nie pamiętam czy biały czy żółty)

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Postautor: Stefcio997 » pt 08 cze, 2012

Lukas87, ja jeździłem bez aku przez 2 miesiące i napięcie było minimalnie wyższe niż normalnie, nie przekraczało 15v, tyle że kierunkowskazy nie działały i światła słabiej świeciły.
She's not girl, she's so bad.
She's the best ride I ever had.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22630240

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Postautor: Lukas87 » pt 08 cze, 2012

adrol pisze:ja mam aku tylko w 2 motorach, w starym 6v, ale to nie ma nic do tematu i ostatnio założyłem w daxie, ale wcześniej jeździłem bez i wszystko w porządku, a zapłony były na 2, 4 i 6 cewkach, na różnych regulatorach, paliło żarówki tylko jak się odłączył jeden kabelek od iskrownika (nie pamiętam czy biały czy żółty)

bardzo możliwe gdyż regulator reguluje napięcie względem drugiego napięcia

Awatar użytkownika
Hubert.D
Majster
Majster

Postautor: Hubert.D » sob 09 cze, 2012

Ok dzięki wszystkim za odpowiedzi, za ok godzinę sprawdzę i napiszę czy działa

Wróć do „Pomoc”