• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Ogarek 125cc

Zaprezentuj swoją maszynę
luckyluck160
Uczeń
Uczeń

Ogarek 125cc

Postautor: luckyluck160 » sob 14 maja, 2011

Witam wszystkich na forum! :)

Jest to mój pierwszy post na forum, więc chciałbym przedstawić Wam swoją maszynę :>

Ogarek kupiony w maju 2008 roku, moim zdaniem był to jeden z lepszych roczników ogara, posiadający ładne malowanie. Od tamtego czasu wiele się w nim zmieniło-począwszy od małych udogodnień do zmiany silnika:)

W ogarze postawiłem główny nacisk na tuning mechaniczny. Zostało w nim zrobione:

-opony Metzeler, tył 3.0, przód 2.75-bardzo dobre ogumienie, wymieniłem po tym, jak przy 70km/h wystrzeliła mi przednia chińska opona, mało brakowało, ale uratowałem sytuację wtedy <lol> Metzelerki mają doskonałą przyczepność i dobrze składa się w nich na zakrętach

-szprychy z tyłu na mocniejsze, dwa razy grubsze-stare popękały i była lipa

-obrotomierz elektroniczny, przydaje się przy zmianie biegów, ustawieniu wolnych obrotów, czy też sprawdzaniu napięcia

-amortyzatory gazowo-olejowe, trochę przerobione, bo były za wysokie;o wiele twardsze od tych co były, poza tym z tych starych olej wyleciał

-wzmocnienia wahacza, potrzebne ze względu na silnik, ogólnie rama została sprawdzona pod kątem wytrzymałości w lesie <rotfl>

-zębatka tył z 46z na 38, było trochę przeróbek, trzeba było przewiercać otwory, leczy było to konieczne ze względu na moc silnika

-łańcuch wzmocniany RK, z oryginalnego łańcucha rometowskiego zrobiła się harmonijka :>

-pług pod silnik, głównie po to, by zakryć pojemność

-lusterka chrom, stare się połamały po dachowaniu przez rów na polu <rotfl>

-śruby mocowania silnika 10.9, oryginalne popękały

-wzmocnienie baku, praca własnoręczna- płaskownik; palnik wysokotemperaturowy; spawarka

-świeca irydowa NGK, ze względu na niedopalanie mieszanki

-końcówka wydechu- basowy, przyjemny dźwięk

-regulator napięcia

-silnik Zongshen 125cc, czyli największa atrakcja, jaką zaadaptowałem; jeżdżę na tej jednostce już półtora roku, ma niezwykłe przyśpieszenie na przełożeniach tych co zmieniłem, na jedynce normalnie podnosi koło(we dwie osoby jechałem na 2 biegu na jednym kole), prędkość maksymalna mierzona z samochodem ponad 100 km/h, jednakże po zmianie modułu, bowiem oryginalny od niego ma odcięcie przy 8400 rpm, ale ten od rometa daje radę; silnik posiada ładowanie minimalnie mniejsze od tych silników oryginalnych, wbrew tego co czytałem na forum posiada 6 cewek, ale na regulatorze napięcia od Rometa nie ładuje, ja wymieniłem na taki od quada 250 i wszystko gra, raz na dwa miesiące przydaje się podładować troszkę akumulator; silnik ma niestety również wielką wadę jaką są wibracje, stąd pęknięcia śrub mocujących, był wymieniany w nim wał i troszkę się zmniejszyły, ale wynika to głównie z złego dobrania kąta zapłonu, ponieważ jest za wczesny; przy okazji obaczaiłem silnik od środka i okazało się, że cylinder, tłok i wał są inne niż w lifanie, zongshen posiada tłok 54mm, a lifan ~52mm, stąd też cylinder i tłok do niego są nie do kupienia w Polsce, trzeba sprowadzać, zwykłe zestawy z allegro nie podejdą, bo mają inny skok i są przeznaczone do lifana; bo obliczeniu z wymierzonych danych wychodzi na to, że zongshen ma prawdziwą pojemność 125cc w przeciwieństwie do Lifana, który ma 120cc; do silnika oczywiście był dołączony większy gaźnik oraz filtr stożkowy; oryginalna świeca nie dopalała mieszanki i powstawały wybuchy w tłumiku(ogień na 5 cm jak w samochodzie rajdowym:D) i nie dało się tego wyregulować, po zmianie świecy na irydową pracuje równo i wybuchów już nie ma

Myślę, że odpowiedziałem kilku osobom na pytania związane z tym silnikiem, ale mimo wszystko i tak szczerze go polecam, mocy jest bardzo dużo i spokojnie zamyka licznik w dwie osoby.

Czekam na Wasze pytania. :)

[center]Zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/center]
Ostatnio zmieniony wt 31 lip, 2012 przez luckyluck160, łącznie zmieniany 5 razy.

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Ogarek 125cc

Postautor: Spidi67 » sob 14 maja, 2011

luckyluck160 pisze:bowiem oryginalny ma odcięcie przy 8400 rpm
:o skad takie info masz? :>
a ogar oczywiscie 10/10 ;)
PS. Nagraj filmik z przyspieszeniem ;)
Ostatnio zmieniony sob 14 maja, 2011 przez Spidi67, łącznie zmieniany 1 raz.
<troll>

luckyluck160
Uczeń
Uczeń

Czuć było w czasie jazdy, rozkręcał się do 8500 i zwalniał przerywając ;) Co do filmiku to zrobię, ale jak kupię GPSa, bo ten licznik od ogara za wolno się podnosi :]

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Pojazd: Corsa C FL
Podziękował : razy
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » sob 14 maja, 2011

Ładny i zadbany :P Ciekawie zrobiona końcówka wydechu, jednak dla mnie mogła by być krótsza i może w kolorze czarnym <mysli> Oponki zarypiaste. Ogółem dla mnie ogar 10/10. Pozdrawiam :P

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 14 maja, 2011

Ogar jest wyje*any w kosmos. :D Bardzo ładny i zadbany. Kurdę nie wiedziałem że Zongsheny mają 6 cewek i wystarczy zmienić regulator :O Chyba zainwestuję w taki silnik ;P Jakie ma spalanie?

[ Dodano: Sob 14 Maj, 2011 ]
A i mam taką samą oponkę na tyle ;)
modó³ wm mugen sport cdti

luckyluck160
Uczeń
Uczeń

No spalanie ma o wiele większe od 50tki przy szybkiej jeździe, przepala około 4-4,5l na 100km. Jednakże jak się go nie ciśnie to jest mniejsze:)

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » sob 14 maja, 2011

Ogar Superancki :D Zajeb**te masz amortyzatory! Gdzie je kupiłeś ? Możesz dać linka :D

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » sob 14 maja, 2011

też mam elektroniczny obrotek :) ładny sprzęcik :)

luckyluck160
Uczeń
Uczeń

lukas15 pisze:Ogar Superancki :D Zajeb**te masz amortyzatory! Gdzie je kupiłeś ? Możesz dać linka :D

Kod: Zaznacz cały

http://www.delson.eu/amortyzatory,37.html

Pisz do nich na maila to Ci odpiszą ;)

stepien0601

Postautor: stepien0601 » sob 14 maja, 2011

Witam, gdzie kupiłeś końcówkę wydechu? Nagraj film jak na tym chodzi proszę.

luckyluck160
Uczeń
Uczeń

Końcówka wydechu jest od samochodu :) Kupiona w jakimś sklepie motoryzacyjnym. Filmy postaram się niedługo zrobić, zobaczy się ;)

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » ndz 15 maja, 2011

luckyluck160, te amorki poprawiły komfort troszeczkę? Cena za 2 będzie koło 150zł ? :P Tak myślę czy do swojego by kupić, jednak wolałbym przednie lagi. Te oryginalne tak ładnie wybierają niedoskonałości naszych dróg, że strach jechać xD

luckyluck160
Uczeń
Uczeń

Postautor: luckyluck160 » ndz 15 maja, 2011

W oryginale te niebieskie są tak wysokie, że tyłek z siedzenia zjeżdża <rotfl> Ja wykręciłem tą żółtą śrubę i skróciłem na dole pół tego gwintu, żeby można było głębiej wkręcić:) Od rometowskich są dwa razy twardsze, co do komfortu... Kwestia przyzwyczajenia, ale myślę że jest lepiej :)

A jakie lagi chcesz na przód kupić? Chętnie bym się przyłączył do zamówienia, jeżeli chcesz z zagranicy :D Te co są oryginalnie to kompletny żal, strach hamować przednim hamulcem przy większych prędkościach. ;)
Ostatnio zmieniony ndz 15 maja, 2011 przez luckyluck160, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » ndz 15 maja, 2011

luckyluck160, Wiesz nie wiem dokładnie, na razie tylko o tym myślę. Choć i tak na 80% będe na 16 robił a1 i większe moto ;)

luckyluck160
Uczeń
Uczeń

Postautor: luckyluck160 » ndz 15 maja, 2011

No ja niedługo zrobię na A i auto, ale na początku będzie jakiś dobry wozik :)

Wróć do „Nasze motocykle”