• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Romet 4T 125

Zaprezentuj swoją maszynę
Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Re: Romet 4T 125

Postautor: Fast » pt 15 lut, 2013

dzięki

więc

Dziś wykonałem nowe innowacyjne (jeśli chodzi o ten pojazd) mocowanie wydechu. Zagięta blacha przykrecana do mocowania silnika + połowa obejmy wraz z gumą (mam nadzieje ze się nie spali) dzięki temu zyskałem estetycznie. Nie powinno odpaść dlatego że poprawiłem spaw na łączeniu kolanko wydech, bo jak ja to zobaczyłem, co odpierdzielałem kilka miesięcy temu to aż płakać się zachciało :D

więc zdjęcia

na tym zdjęciu szereg nowych rozwiązań :mrgreen: przerobione mocowanie silnika, zaspawane dziury w nim (tego czegoś otworem nazwać nie można... było) nowe mocowanie wydechu, wyszlifowane i poprawione (na nowo zrobione) spawy na łączeniu kolanka z łącznikiem do wydechu (wydech nierdzewka, łacznik stal czarna, kolanko stal czarna więc inaczej nie dałoby rady tego zrobić w moim garażu oczywiście...) nowy wahacz zapodałem (nowy stary...) i to chyba wszystko.

Obrazek

z kolei na tym zdjęciu widać zmieniony tył, lampa i bagaźnik służą jako dodatkowy uchwyt siedzenia które zostało podgięte i przewiercone, przykręcone wcześniej wspominaną lampą, rozwiązanie te ma służyć jako 'tłumik' drgań i rączka dla pasażera ; poza tym wywalony błotnik, przeniesiona tablica, przyspawane stopki na stałe

Obrazek

Tutaj w sumie obeszło się bez zmian konstrukcyjnych w porównaniu do poprzedniej wersji tego pojazdu

Obrazek

tutaj widać przerobiony wydech

Obrazek

tutaj nic nowego

Obrazek

i tu

Obrazek

A teraz pokaże wam moją drugą pasje, jaka jest spawanie. Sprzęt jest marny, bo trafo na 220V, max 140A przy tym zdycha cykl pracy jakieś 20% ale jak sobie przypomnę jak kiedyś gościu z zakładu (instruktor) powiedział ze trafokiem nie da się ładnych spoin robić, to troche mnie rozbawił, ale cóż, nie mogłem nic mu powiedzieć bo w końcu instruktorem jest ;d

tutaj uchwyt sobie zrobiłem, mam spawarke, maske samościemniająca, wiertarke ze szczotką drucianą do szlifowania spoin ze żużlu i takie tam, troche syf, ale chcialem wszystko streścić

Obrazek

tutaj maszyna nie do zajechania (ale przegrzania tak) trafo spoiny wykonywane były elektordą 2mm więc lipa bo 3cm spawu i elektroda do wyjebania pozycja PF czyli spawanie pachwin z dołu do góry rutylówkami :P

Obrazek

A tutaj ukaże wam moje spawy pachwinowe które może nie są idealne bo miałem cieńkie elektrody, ale nie będę sie tłumaczył, po prostu więcej praktyki musze zdobyć, a gdybym miał inwertor, tak przez jeden dzień... pewnie byłby.. zajebiście (...) :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

te spawy to 3 ścięgi przetop/wypełnienie/lico tak dla treningu

tutaj złącze doczołowe przetop i lico które wyszło troche za wielkie, ale spoiny nigdy nie za wiele :D

Obrazek

tutaj Vka, z jednej strony przetop lico wyszlifowane...

Obrazek

a z drugiej pachwina to co lubie najbardziej, przetop jak w PB wypełnienie PF

Obrazek

teraz puentując, po pierwsze nudzi mi się, więc włączam zmysły pisarza, a po drugie chciałbym troche rozruszać ten temat.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pt 15 lut, 2013

spawy jak na sprzęt naprawdę ładne i dobre ,masz talent :)

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » pt 15 lut, 2013

Jaką masz średnicę kolanka ? :D

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » pt 15 lut, 2013

ja to tu bym wy po swojemu kolanko zrobił i tłumik dał dopiero za amortyzator...
na moje było by o niebo lepiej :)
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » sob 16 lut, 2013

Średnica kolanka to 28 lub 29mm takie jak w crossie 125 a z wydechu wywaliłem wszystko prócz stringera i waty, były takie dwie przegrody które zwolniłem z pracy :] Teraz ma dźwięk jak rasowa crosówka 4T :D Jak jadę to nie ma chu... żeby ktoś się nie odwrócił, gorzej po mieście, bo troche głośno <hura>

Benek, kiedyś tak było, ale po wielu próbach przeróbek kolanko się troche skróciło, kiedyś chciałem to zespawać razem, ale zapomniałem że to nierdzewka i stal czarna <mysli> wtedy dorobiłem tamten łącznik a stary zeszlifowałem, troche się skróciło. Jak załatwie sobie tiga, to bede chciał wyspawać nowy wydech od podstaw pod motor.
Ostatnio zmieniony sob 16 lut, 2013 przez Fast, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » sob 23 mar, 2013

robione łyżeczką do cukru ale cóż.

Obrazek

Obrazek

tutaj wykreciłem sruby z wydechu i pospawałem tig ac/dc drutem chromoniklowym

Obrazek

Obrazek

jeździ ale jeszcze gaźnik wyregulowac i świece wymienic, powinno byc zupełnie ok

Awatar użytkownika
dawid0402
Weteran
Weteran

Postautor: dawid0402 » sob 23 mar, 2013

Na tej ramie to musi zapierdalać :)

adrol

Postautor: adrol » sob 23 mar, 2013

Fajny scrambler, troszkę skrócić tył i zmniejszyć kanapę i będzie elegancki.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » ndz 24 mar, 2013

Po wielu wzmaganiach powrócił do żywych :]

Niech ci służy :D
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » ndz 24 mar, 2013

Do końca się z tym jeszcze nie rozprawiłem, bo muli na średnich obrotach, obstawiam regulacje gaźnika, lub świece a Wy ?

Tak poza tym gra i buczy, z 15km już zrobiłem i się nie rozpadł, progress

adrol

Postautor: adrol » ndz 24 mar, 2013

Świeca to nie majątek i dobrze wymienić, a najlepiej to wymień fajkę jak masz jakąś chińską, regulacja gaźnika i zaworów i powinno być dobrze.

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » ndz 24 mar, 2013

Mam mieszane uczucia, ale tobie ma się podobać :)
Życze wielu bezawaryjnych kilometrów ;)
Bayeriche Motoren Werke

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » ndz 24 mar, 2013

ślicznocha :)

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » ndz 24 mar, 2013

W motocyklu ( ;P ) do zrobienia zostało :

przykręcić przedni błotnik bo się obluzował, podłączyć światła, naciągnąć łańcuch, zrobić tylny hamulec, wymienić przewód oraz fajke i świece tu nasuwa się pytanie miałem chińską irydówke sprawdzała się bardzo dobrze a pytanie brzmi jaki jest symbol świecy przystosowanej do tego silnika ?

Jak to wszystko zrobie to lece z nastepnymi dziesiątkami/setkami/tysiącami kilometrów oby bezawaryjnych, no jeszcze linke z gazu bo się wiesza, ale najwazniejsze ze z wirtualną pomoca adrola poskładałem ten silnik, to jest najwieksze zwyciestwo :)

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » ndz 24 mar, 2013

gratuluje :)

świeca cr7hsa

Wróć do „Nasze motocykle”