• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Co jest potrzebne do przeróbki silnika 125 lifan cdi na 140

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
Crush
Specjalista
Specjalista

Co jest potrzebne do przeróbki silnika 125 lifan cdi na 140

Postautor: Crush » sob 15 gru, 2012

Witam chciałbym założyć 140 do mojego diabola mam oryginalny silnik lifana 125 czy wystarczy aby cylinder i głowica czy coś jeszcze jest potrzebne?

adrol

Re: Co jest potrzebne do przeróbki silnika 125 lifan cdi na 140

Postautor: adrol » pt 04 sty, 2013

Nie ma sensu, jeśli miałbyś yx z skokiem wału 57mm to za około 250zł można mieć 140, ale w tym wypadku trudno coś znaleźć w przyzwoitej cenie. Wałek rozrządu to przyzwoity mod i dużo daje moim zdaniem trzeba poszukać na ebay pod hasłem z40 najlepsze efekty daje w połączeniu z zwiększoną kompresją.
Jeśli chodzi Ci o lepsze osiagi to polecam zmienić gaźnik (tu zależy iile mógłbyś na niego wydać)
Podstawowe mody jakie warto wykonać na 125 to cienka uszczelka, tłok HC zawory płaskie wałek Z40 gaźnik mikuni VM26 powiększone kolanko wydechu na przelocie. Polerka i usunięcie nadlewów w kanałach, lekkie magneto jeśli zamierzasz dłużej pojeździć to zmieniłbym tez łańcuszek rozrządu na jakiś markowy.

Awatar użytkownika
Crush
Specjalista
Specjalista

Postautor: Crush » sob 05 sty, 2013

adrol, Dzięki gaźnik mam pz 26mm china ale spory głowicę mam z dużymi pokrywkami na zawory ta na 2 śrubki króciec 30mm. Jeżeli dokupiłbym wałek z40 i chłodnicę mogę myśleć o realnych 110?

adrol

Postautor: adrol » sob 05 sty, 2013

Chodzi Ci tylko o qsiąganie jak największej prędkości max?
Trudno powiedzieć ile Ci wyciągnie. Chłodnica nie dodaje mocy, ale minimalizuje sprawę przegrzania
Moja 125 po tuningu na luzie szła 110km/h, bo do tylu ograniczały ją zębatki przy wadze motorka 65kg, a silnik miał z40 zmienione zawory tłok cylek alu oczywiście, lżejszy wał Inner rotor kit gaźnik mikuni TM24 i sportowy wydech.

Wróć do „Mechaniczne”