• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Skrzynia biegow 5,6

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Skrzynia biegow 5,6

Postautor: adam94pp » ndz 23 paź, 2011

Siema.Ostatnio pojawil sie temat gdzie mowiono o silniku i ktos powiedzial ze mozna montowac do silnikow hondy dax lub z licencja hondy skrzynie 5 ,6 biegowe np http://www.minimobracing.com/store/CRF5 ... index.html
Powiedzcie mi na czym polega to czy wejda te biegi czy nie? tzn cale choinki.Dlaczego nie da sie np do 110 125 wstawic 5 biegow? budowa silnika jest taka sama a jednak do 140 mozna wstawic 5 biegow.Prosze o glebsze wyjaznienie tego watku :) i prosze zeby nie bylo Off topu bo pozniej sie miesza :)

Awatar użytkownika
TaHa
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Re: Skrzynia biegow 5,6

Postautor: TaHa » pn 24 paź, 2011

Do 140cc można bo jest inne sprzęgło - na wale. Jedna osoba włożyła do 125 Lifan/zongshen 5 biegów. Właśnie chciałem się z nim skontaktować ale ciężko będzie.

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: adam94pp » pn 24 paź, 2011

Jesli weszlo do 125 wejdzie i do 110 :) na stronie ktora podalem sa skrzynie do crf50 czyli 50!!!! napewno mozna to zrobic

adrol

Postautor: adrol » pn 24 paź, 2011

Można zrobić kupując kompletny zestaw, koszt jak sam widzisz kilka tysięcy, są to specjalnie zrobione skrzynie na 3 wybierakach (4 biegowe mają dwa wybieraki) więc aby mieć 5 lub 6 biegów potrzebujemy odpowiedni wałek zmieniający biegi wraz z trzema wybierakami i kompletnymi choinkami, do tego można zastosować sprzęgła takie jak są w 50-125, albo japońskie tuningowe kity sprzęgłowe, w zależności od firmy skrzyni, czyli jeśli mamy skrznię Takegawa to tej samej firmy potrzebujemy sprzęgło. Można też zastosować skrzynię z hondy ss50 5 speed, skrzynia ta charakteryzuje się mniejsza wytrzymałością i możliwością zastosowania sprzęgieł primary (takie jak w 50-125) lub specjalnych wersji sprzęgieł takegawa (mainshaft). Przy skrzyniach 5 i 6 biegów należy pamiętać o innej zębatce wałka kopniaka.
Jeśli mamy silnik dysponujący mocą około 20KM należy stosować skrzynię takegawa TAF, są to wzmacniane skrzynie o grubszych zębatkach.
Ogólnie z silnika 50ccm można zrobić takie cacko jak silnik takegawy na suchym sprzęgle ze skrzynią 6 biegów, pojemnością 138ccm i 4 zaworami sterowanymi techniką desmo znaną z ducati, problemem są tylko ogromne koszta, każdy woli mieć 4 biegi i kupić 125, a przy większych funduszach polecam inwestycję w silniki typu YX 150 i 160 (koszt 2-3tys zł) można też dać 3tys zł za silnik hondy tzw. nice 110 moc około 10KM, ale wiemy, że mamy silnik japoński, osobiście polecałbym silnik Daytony 150 za około 4 tys. zł, kompletne silniki takegawy czy kitaco to już zabawki dla bogaczy i często skonfigurowane na tor.

Awatar użytkownika
Fedex
Specjalista
Specjalista

Postautor: Fedex » pn 24 paź, 2011

adrol, Nie którzy powiadają że skrzynia od 125 (typu romet k125) pasuje. Prawda to to ?

Blu
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Blu » pn 24 paź, 2011

Nie
[center] Obrazek [/center]

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: adam94pp » pn 24 paź, 2011

Blurey, na czym oopierasz swoja wypowiedz?

Blu
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Blu » wt 25 paź, 2011

A czy od hondy cb250 skrzynia wejdzie? A czy w takim razie od hondy cb500 skrzynia wejdzie? No to może skusisz się na skrzynie od hondy cb1300.

Nie da się, bo to kompletnie inny silnik.

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: adam94pp » śr 26 paź, 2011

Blurey, a tu cie zdziwie bo skrzynia od rometa k lub z 125 jest prawie identyczna :) nie rozbierales silnika to nie wiesz i nie mowie tu o zadncyh hondach po 1000 pojemnosci.Przeczytaj co napisales jak masz walic takim sarkazmem to sie nie udzielaj.Masz zly dzien? idz walnij kilka razy glowa o sciane i ci przejdzie chec na pisanie glupich tekstow :)

Blu
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Blu » śr 26 paź, 2011

Jak jest identyczna, to dla czego pracuje całkowicie odmiennie? Czemu przy zmianie na 2 nie ma żadnego stuku, nie szarpie przy zmianie na 1? To jest całkowicie inna skrzynia, w podobnej technologii i myśleniu, bo w końcu z podobnej ery silniki były produkowane przez hondę i nie trzeba rozbierać silnika, by zauważyć, bo np. Mnich ma 50 zdjęć silnika i widać gołym okiem. Gdyby kolega adro, co nie miał styczności z k/z125 (mogę się mylić) stwierdziłby, że nie pasuje, to byś nie pyskował?
Ostatnio zmieniony śr 26 paź, 2011 przez Blu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » śr 26 paź, 2011

Przykro mi stwierdzać, ale sądze że Adrol jest większym autorytetem od Ciebie na tym forum.

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: adam94pp » śr 26 paź, 2011

Blurey, Koles sam pyskujesz wyskakujesz twoje wypowiedzi swiadcza o twoim dziwnym podejsciu do tematu zamiast napisac co i jak dlaczego zostawiasz wiadomosc ''nie'' rzeczywiscie wymowne to jest

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » śr 26 paź, 2011

Blurey pisze: Czemu przy zmianie na 2 nie ma żadnego stuku, nie szarpie przy zmianie na 1?

W 125 nie zauważyłem czegoś takiego u mnie.
modó³ wm mugen sport cdti

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » śr 26 paź, 2011

W 125 nie zauważyłem czegoś takiego u mnie.

To masz boga, a nie skrzynie, bo u mnie w wiadrze 125, transalpie i xtz 660 z 1 na 2 musi stuknąć, bo to motocykl. Gratulacje.

Blu
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: Blu » śr 26 paź, 2011

Przykro mi stwierdzać, ale sądze że Adrol jest większym autorytetem od Ciebie na tym forum.

IMO Adrol jest nikim, bo go nie znam. Nie znasz mnie ty też i nie znasz mojego doświadczenia z silnikami od rometa k125, jak i samym motocyklem. :P Odpisałem już, że skrzynia nie pasuje i po co plujesz krwią dalej? Taki problem, że ci odpowiedziałem? Ogarnij się, zdaj na a1, zmień silnik na 125, bo jak bym cie znalazł, życia byś nie miał. KONIEC TEMATU, jak przełożysz, to gratulacje.

Wróć do „Mechaniczne”