• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Spęrzgło do 110

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy

Spęrzgło do 110

Postautor: Smolarek » pt 25 mar, 2016

Witam poszukuję wiedzy na temat jakiegoś lepszego sprzęgła do 110. Wymiana na nowe nie przyniosła pożądanego efektu w ciąż przy większych obrotach się ślizga i nie idzie tego wyregulować. Jakieś ślady w necie są na temat jakiegoś 3 tarczowego ale za mało konkretów żeby coś przedsięwziąć stąd moje pytanie czy ktoś ma jakąś wiedzę na temat takiego rozwiązana żeby temat ogarnąć.

michcio6723
Uczeń
Uczeń

Re: Spęrzgło do 110

Postautor: michcio6723 » ndz 27 mar, 2016

Też miałem ten problem ale kupiłem od chińskiego crossa 110/125(takie z wbijanym okrągłym dekielkiem a nie przykręcanym) i po problemie, ale mam też inny patent ze starego sprzęgła weź jedną metalową tarczę( tylko tą bez tarczy ściernej) i dołóż na spód do nowego sprzęgła, dzięki jednej tarczy więcej, mocniej będzie się tam wszystko dociskać i będzie git <lol>

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » śr 01 cze, 2016

No dobra panowie potrzebuje pomocy byle tanio i skutecznie ;)

Kombinowałem z tym sprzęgłem i ni hu** nie idzie tego tak ustawić żeby w górze obrotów nie ślizgało się i przy ostrym gazie nie puszczało ,a za razem po w ciśnięciu klamki biegi gładko wchodziły - nie ma konsensusu ... chyba że jest jakaś inna rzecz która ma na to jeszcze wpływ - luz wybieraka czy co?? jeszcze opcja to zwiększyć zakres skoku klamki sprzęgła - rozumiecie to??

Mam takie wrażenie że ta jedna przekładka za wiele nie pomogła raczej odnoszę wrażenie. że jest gorzej bo wcześniej nie ślizgało się po nagłym dodaniu gazu i dodaniu go dużo.
Mam jeszcze te podkładki pod sprężyny ale wyszły mi na równo z frezami w koszu i sama sprężyna nie ma solidnego oparcia obawiam się że może uciec z miejsca musiałbym je tak o minimetr szlifnąć , to by dało zamiast przekładki 1mm coś około 2mm na lepszy docisk.

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » śr 08 cze, 2016

Widzę że nikomu już nie chce sie myśleć na tym forum.
To tak dla potomnych. Zwiększyłem zakres pracy klamki czyli po wciśnieciu od pozycji pierwotnej wybiera wiecej linki co daje mocniejsze rozchylenie tarcz w sprzęgle czyli wysprzęglenie. Jest taraz tak wyregulowane że dociska na maxa czyli wszystko poluzowane do granic możliwości i napinacz linki i ta regulacja w silniku , a po wciśnięciu nie ciagnie i biegi ladnie i gładko wskakuja. Jak by kto chciał opisze dokladnie co zrobiłem.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » śr 08 cze, 2016

to opisz, bo ludzie maja ciagle z tym problem :D

Wróć do „Mechaniczne”