• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Dane 139fmb

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
leniuk
Uczeń
Uczeń
Pojazd: toros WJ50

Dane 139fmb

Postautor: leniuk » wt 23 lut, 2016

Witam,
Czy posiada ktoś następujące dane dotyczące silnika 139fmb:
-czasy otwarcia zaworów
-charakterystykę mocy i momentu od prędkości obrotowej
-jednostkowe zużycie paliwa w funkcji mocy
- emisja CO, NOx

Latos
Specjalista
Specjalista

Re: Dane 139fmb

Postautor: Latos » wt 23 lut, 2016

Z ciekawości zapytam, do czego ci to potrzebne?

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » wt 23 lut, 2016

1. nie ma nawet w serwisówkach daxa/cuba
2. to znajdziesz w necie
3. w homologacji pojazdu
4. jak wyżej

p.s. silnik to 1p39fmb

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » wt 23 lut, 2016

Przybliżone czasy otwarcia zaworów teoretycznie można by próbować namierzyć w instrukcjach tuningowych wałków itp. akcesoriów takich firm jak Kitaco, Takegawa, Daytona. Często podają porównanie parametrów z wersją niemodyfikowaną.

leniuk
Uczeń
Uczeń

Postautor: leniuk » śr 24 lut, 2016

gdybym te informacje znalazł w necie lub dokumentach do rejestracji to nie zadawał bym tutaj pytań. A co do nazwy silnika to warto zmieć nazwę całego działu.
Informacji szukam z czystej ciekawości- trafiłem na parę krzywych po przeróbkach ale nigdy na wykresy oryginalnego silnika.
Ostatnio zmieniony czw 25 lut, 2016 przez leniuk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Prelude
Administator
Administator
Pojazd: Corsa C FL
Podziękował : razy
Kontaktowanie:

Postautor: Prelude » śr 24 lut, 2016

Silniki produkowano w latach 70 i dalej, wydaje mi się, że nie myśleli wtedy o prowadzeniu dokładnej dokumentacji silnika do pierdziawek :)

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » śr 24 lut, 2016

Krzywą mocy nie modyfikowanego silnika masz np. tu (granatowa kreska):
http://www.kitaco.co.jp/data/product/li ... tytle.html

Co do zaworów, to za parę dni będę miał "Monkey Engine Tuning Master Book" Takegawy - być może będą tam te dane.

leniuk
Uczeń
Uczeń

Postautor: leniuk » czw 25 lut, 2016

Dziwnie płaski ten wykres- jak dla momentu. Ale znowu się coś nie zgadza, według homologacji otrzymanej z maszyną, maksymalna moc to 2,8kW przy 8500. Też moment maksymalny się nie pokrywa z tym na wykresie :P

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » czw 25 lut, 2016

Silnik silnikowi nierówny, poza tym Kitaco mogło spośród wielu egzemplarzy wybrać sobie do testów najsłabszy (żeby lepiej sprzedać swój produkt), a importer Twojego moto mógł w homologacji wartość zawyżyć (znów, żeby lepiej sprzedać produkt). Dodatkowo jest różnica, czy oddawaną moc mierzy się na samym gołym silniku (jak pewnie chciałby zrobić importer), czy na tylnym kole (jak powinno się robić).

Więc dla konkretnych egzemplarzy i sposobów pomiaru taka krzywa może być ciut podwyższona, dla innych odrobinkę obniżona. Ale charakterystyka oddawania mocy nie tuningowanej 50-tki (bez blokad typu CDI, króciec itp.) właśnie tak płasko wygląda z tolerancją +/- 10%, mogę to potwierdzić z doświadczenia. No, może szybciej spada powyżej 9K, ale to chyba kwestia jakości chińskich głowic.

Załączam wykresy publikowane przez firmy Takegawa i Yoshimura (pomiar na kole) - wygląda to podobnie:
http://www.minimobracing.com/store/images/TAK-EM2.jpg
http://shop.yoshimura-jp.com/files/grap ... 00_pow.gif

Cokolwiek dokładniejszego będzie wymagać udania się na hamownię z Twoim konkretnym sprzętem...

leniuk
Uczeń
Uczeń

Postautor: leniuk » czw 25 lut, 2016

Tak, rozglądałem się za hamownią, ale cena mnie otrzeźwiła. Dzięki za obrazki. Jeszcze zapytam o wyprzedzenie zapłonu- jakie są te dwa punkty ? Bo tu też spotykam rozbieżności.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » czw 25 lut, 2016

No wiem, cena nie zachęca :-) Czasem ktoś ma dostęp prywatnie, dlatego o tym wspomniałem. Co do zapłonu, to nie do końca jestem pewien, czy rozumiem pytanie, ale zakładając, że rozrząd jest ustawiony standardowo, to za wyprzedzenie odpowiada CDI. W przypadku wyścigowych japońskich można zwykle dostać dokładne parametry, można też czasem je przestawiać. W przypadku zwykłych chińskich to jest "czarne pudełko", czyli jedna wielka zagadka. Teoretycznie można by wypruć eprom i zczytać, ale chyba nikomu jeszcze aż tak nie zależało :-)

Chyba, że chodzi o dwa punkty na magneto, są tam "T" (od TDC) do ustawiania górnego martwego położenia tłoka i "F" od (Firing) oznaczające punkt zapłonu.

Szykujesz się na wyścigi? :-)

leniuk
Uczeń
Uczeń

Postautor: leniuk » pt 26 lut, 2016

Aż tak zaawansowanej techniki to w tych maszynach niema. Jest tylko sprytny znacznik na magneto, który indykuje impuls elektryczny w dwóch różnych momentach w zależności od obrotów. Kiedyś trafiłem na fajny opis tego rozwiązania ale nie mogę już tego odnaleźć.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » pt 26 lut, 2016

Aż poszukałem schematu CDI i faktycznie, w tych zwykłych cała logika jest w najlepszym razie na paru tranzystorach i diodach. A ja się naczytałem o mapach zapłonu i innych takich...
Tak czy inaczej, magneto ma cewkę wyzwalającą, która w konkretnej z góry ustalonej fazie obrotu (tuż przed GMP) wysyła do CDI impuls, który informuje, że wał/tłok jest właśnie w tym konkretnym położeniu. A potem w "czarnym pudełku" następuje decyzja po jakim czasie od otrzymania tej informacji przy danej prędkości obrotowej należy wysłać impuls do cewki w/n. Cały timing dzieje się w CDI, chyba, że zacznie się kombinować z rozrządem albo położeniem cewki wyzwalającej. Wydaje mi się (chociaż mogę się mylić), że więcej nic z zapłonem się nie ustawia.

leniuk
Uczeń
Uczeń

Postautor: leniuk » wt 31 maja, 2016

Z rozbieżności mocy w katalogach wynika że istnieją podtypy tego silnika - jak rozpoznać model silnika ? Jaki Panowie macie ciśnienie kompresji na zimnym ?

Wróć do „Mechaniczne”