• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Tuning chińskiej 110-tki.

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Kufik
Uczeń
Uczeń
Pojazd: Gb street

Tuning chińskiej 110-tki.

Postautor: Kufik » czw 22 paź, 2015

Witam od wakacji jestem "szczęśliwym" posiadaczem GB Street z ukochanym silnikiem 139fmb ;) Zbliża się zima i maszyna przejdzie gruntowny tuningo-remont :D zamierzam wstawić cały zestaw 110ccm tzn. Cylinder, tłok, wał, szpilki, głowica, itp. Z racji tego że zima długa to chciałbym pokusić się o coś więcej żeby miał trochę mocy. W grę nie wchodzi swap bo mi głównie chodzi o zajęcie i satysfakcję. Podzielcie się swoimi doświadczeniami albo pochwalić się swoimi maszynami po takim zabiegu. Ile da rade wykrzesać z tego silnika? Da rade dobić do realnych 90km/h wzwyż?

Awatar użytkownika
kukasz11
Majster
Majster

Re: Tuning chińskiej 110-tki.

Postautor: kukasz11 » pt 23 paź, 2015

Ogółem 110 jak dla mnie to wgl nie opłacalny interes :) Raczej na 99% nie poleci ponad 90km/h :)

Jedyny słuszny wybór jak dla mnie to lifan 120 od MRF
110 strasznie się sypią z tego o ile mi wiadomo i to bardzo strasznie heh ;p

Ja mam lifan 120 w Ogarze900 i najwięcej sypałem 97-98km/h na prostej drodze a z górki 104km/h XD mówię tu oczywiście o realnych v-max :)

o ile się nie mylę cylek 110 i różne do niego duperele to koszt ok 400zł a za 770zł jeśli się nie jebłem masz nowego lifana120 :)
Warto pomyśleć nad swapem ale jeśli koniecznie nie chcesz lifka 120 to ja bym co najwyżej wpakował 72 :)
Takie jest moje zdanie i ktoś oczywiście może się nie zgodzić hehe <nono>
Ogar900
120cm Mrf Lifan *,*
Tjuning mugen i ch** xD :D

Kufik
Uczeń
Uczeń

Postautor: Kufik » pt 23 paź, 2015

Teraz właśnie zrobiłem kosztorys xd i włożę silnik yx 140 :D miał ktoś z nim do czynienia? A jak ktoś zna kogoś kto zna kogoś kto miał ten silnik niech da znać ;)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pt 23 paź, 2015

przeszukaj forum. jest nawet recenzja tego silnika. znam dwa wypadki gdzię ukręciło wał.

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » pt 23 paź, 2015

A ja jestem specjalistą od 110 tek. Miałem chyba z 7 takich silników w celach handlowych (w sensie przerabiałem, naprawiałem, sprzedawałem), ale też w celach użytkowych. Powiem Wam tyle. Psują się dość często, ale ta wielka awaria polega w 90% przypadków na tym, że nie wytrzymuje uszczelka pod głowicą. Czasem przejedzie 10 km, czasem 10 tyś. Nie ma reguły, ale zazwyczaj to tak po 2-3 tyś. km padają, co jest zdecydowanie za często. Ale badźmy poważni. Koszt naprawy kilka złotych i 15 min roboty, nie jest to jakiś wielki problem. :) Zwłaszcza, że nie spotkałem się z przypadkiem, żeby tak ją wydmuchało, że nie będzie dało się dalej jechać. Po prostu będzie kopcił i będzie słaby, ale do domu spokojnie dojedziesz :)
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

vxproplus
Majster
Majster
Pojazd: Router WS 50 MR'13

Postautor: vxproplus » sob 24 paź, 2015

Przejechałem na 110-tkach prawie 25 tys. km przez 2 lata i nie jest może to najtrwalszy silnik ale nie zgodzę się z opiniami niektórych osób nawet nie własnymi tylko często zasłyszanymi z opowieści, że strasznie się sypie. Miałem owszem usterki ale wynikały one najczęściej z mojej winy, rzadziej z winy konstrukcji czy materiału.

Kufik
Uczeń
Uczeń

Postautor: Kufik » sob 24 paź, 2015

Tylko ja chciałem jeszcze go "ulepszać" tzn. Porting głowicy, wypukły tłok itp. A wytrzymałości by to na pewno nie poprawiło ;)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » sob 24 paź, 2015

moim zdaniem w takim wypadku 110 odpada. zresztą porównajcie sobie silnik hondy nice 110ccm z silnikiem chińskim 110 pod względem konstrukcyjnym. pomijam 110ccm z kawasaki ksr, bo to jest całkowita kosa :D

Latos
Specjalista
Specjalista

Postautor: Latos » sob 24 paź, 2015

vxproplus powiedziałbyś coś więcej na temat tych usterek? W zimę możliwe że będę robił 110, bo na 125 raczej nie starczy mi pieniędzy więc by mnie to mocno interesowało. I czy potrzebowałeś chłodnicy?

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » ndz 16 paź, 2016

Od końca. Chłodnica jest wskazana na jazdę po mieście. Możesz ją sobie darować jak mieszkasz na otwartych przestrzeniach kraju. Każdy tu ma pewne doświadczenie ze 110-kami. Ja np. składam je po ciemku, a zwłaszcza skrzynie biegów. Pomijając ach i och tutejszych kunsztów umiejętności forumowiczów to również lubię grzebać się w mechanizmach pod kątem ich konstrukcji. Jak sam wiesz dobrze kwestie trwałości/jakości chińskiego żeliwa i duraleksu i innych mieszanek stali stopowych teoretycznie niskowęglowych zostawiam na etap szkoły średniej dla techników mechanicznych. Tobie mogę zaproponować w razie kłopotów dużo swoich zdjęć z elementami silnika, które możesz zastąpić trwalszymi zamiennikami lub kłopotami z kolejnością składania poszczególnych zespołów. Czasami takie zatrzymanie się nad jakimś zagadnieniem powoduje, że wyprzedzisz niejednokrotnie fabrykę w procesach technologicznych, a to zdaje się rajcuje Ciebie, albo zaraz zacznie. Na priv podam Ci namiar na swoje forum lub sąsiadujące, gdzie analitycznie już są rozpisane ze zdjęciami remonty 72,110 i 125 cc. Dzięki brakowi kasy często wyprzedzisz konstruktorów zamiennika tego silnika w stosunku do pierwowzoru Hondy Jazz - lata 60-te w Japonii, etc...
Obrazek

Awatar użytkownika
rafal168
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Pojazd: Honda NSR 125

Postautor: rafal168 » ndz 16 paź, 2016

Ja mam yx 140 jak na razie po 7k km zepsuło się tak:
-Zawór stuknął w tłok
-Zębatka pod koszem sprzęgła i ta obok kopniaka,
-I niecały tydzień temu ukręcił się wałek zdawczy skrzyni biegów.
Też mam gb i na yx 140 mocy jest pod dostatkiem. Wstaje na koło z dwójki na przełożeniach 17-40. V max około 115-120. Trasy rzędu 50- czasami nawet więcej km mu nie straszne. Mam w nim ork i wałek rozrządu z40 i chłodnicę oleju. Według mnie nie jest aż taki zły ten silnik, ale wykonanie mogłoby być lepsze.

Kufik
Uczeń
Uczeń

Postautor: Kufik » pn 17 paź, 2016

A ja mam teraz silnik z CBR 125 za 850 z osprzetem 2,5k km w tym sezonie i zadnych usterek silnika ani moto. a z reszta co sie bede rozpisywal dodam jeszcze ze po sezonie zaczynam https://www.facebook.com/gb.street.swap ... page_panel konkretny tjuning xD zapraszam :)

Awatar użytkownika
rafal168
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Pojazd: Honda NSR 125

Postautor: rafal168 » czw 20 paź, 2016

To ten od cbr będzie lepszy raczej niż yx 140

Wróć do „Mechaniczne”