speeder pisze:pewnie chodzi o komentarz z yt. jest mój

nie sądzę by taki wydech dął wymierny efekt. generalnie swoje zadanie dostatecznie spełnia rurka perforowana odpowiedniej średnicy i kształt rury wydechowej na wyjściu z głowicy

No twój komentarz posunął mnie do rozglądnięcia się głębiej w internecie...
I przypadkiem natrafiłem na ten właśnie ten link wyżej...
No a co do rurki perforowanej to byłą by najlepsza... I ogólnie, u mnie miała być rurka nawiercana... Ale! Że moje lenistwo było zbyt duże, no to zrobiłem coś "na szybciora".
Ale cały ten wkład mam wymienny, i przy sposobności będę to chciał zrobić tak jak należy...
Z i takie jeszcze pytanie, stosować siatkę? W przypadku gdzie stosuję watę szklaną? Czy zdecydowanie lepiej będzie wyposażyć się w odpowiedni materiał który można zakupić na allegro?
I dzisiaj zmotywowałem się na razie do przerobienia kolanka... Trochę prymityw, bo zdecydowanie lepsza była by rurka gięta niż spawana. No ale... Nigdzie w okolicy nie ma nikt giętarki do rur, a w domu nie mam nawet palnika żeby podgrzać i wygiąć ręcznie.
A koszt w zakładzie jest troszku za duży...
Tutaj efekty:
Całość zostanie jeszcze oszlifowana (spawana była elektrodą) i rurka która jest nasunięta, również zostanie pospawana na stałe. Ale poczekam najpierw na zestaw 110ccm, aby się upewnić że wymiary się nie zmienią...
Co do różnicy, no jest zdecydowanie odczuwalna! Głównie na wyższych obrotach czuć że silnik lepiej przyśpiesza, no i od 75km/h zdecydowanie lepiej przyśpiesza do tych 90km/h na 4-tym biegu. (prędkość licznikowa, GPS -5km/h)