Pompka paliwowa odcina paliwo gdy silnik nie pracuje a pompuje je membraną kiedy silnik pracuje
Podczepieni pod króciec ssący sztywnym przewodem powoduje w pompce powstanie podciśnienia które otwiera membranę, następnie zasysa paliwo i podaje je pod ciśnieniem wywołanym skurczem membrany
Zmiany w zachowaniu silnika to :
-Zrywniejsze moto
-Większa elastyczność silnika
-Zauważalnie większa kultura pracy silnika
-Zaobserwowanie niższego spalanie, przy gaźniku ustawionym tak aby podawał najbogatszą mieszankę ale też nie zalewa silnika
-Moto w stanie zimnym odpala rano bez ssania
Ale są też wady jej zamontowania :
- Na zimnym silniku lub kilkugodzinnym postoju trzeba niestety poczekać może z minutkę (silnik popracuje) i parę razy bardzo delikatnie poruszać manetką , potem jest git
Montaż pompki jest banalnie prosty
Potrzeba nam będzie śrubka z przelotem (dostaniemy za darmo w rowerowym) lub króciec z wejściem na podciśnienie
Jeżeli ktoś nie ma takiego króćca to :
Demontujemy gaźnik i króciec dolotowy. W króćcu wiercimy otwór np. 4,8 pod śrubę m5. Następnie gwintujemy otwór pod śrubkę. Smarujemy koniec śruby poxipolem (można stosować klej do metalu tak jak podałem polecam poxipol) lub innym preparatem uszczelniającym gwint. Wkręcamy śrubkę do króćca tak aby nie wystawała wewnątrz. Nie trzeba ale na śrubkę dajemy podkładkę aluminiową lub miedzianą i kontrujemy nakrętką dla pewności że wszystko jest szczelne i króciec nie będzie zasysał lewego powietrza.
Na śrubkę nakładamy twardy nie elastyczny przewód (można zabezpieczyć zapinką)
Pompkę przykręcamy gdzie nam się podoba.
Niebieski przewód podpinamy do podciśnienia (do króćca
Przezroczysty przewód podpinamy do gaźnika
Czarny przewód podpinamy do baku
Myślę że zamontowanie pompki pomoże Tym co mają problem z porannym rozruchem i tym co chcą aby lepiej moto rwało na starcie (nie jest to aż tak bardzo odczuwalnie ale z tego co piszą użytkownicy , jest czuć poprawę) . Na pewno wasze moto będzie lepiej pracować na niej. A przeróbka nie kosztuje zbyt dużo bo około 20zł
[shadow=yellow][glow=violet]Poradnik napisany prze ze mnie i bez mojej zgody kopiowanie zabronione. Jedynie może być wykorzystywany przez te forum i na jej potrzeby.[/glow][/shadow]
Jeszcze jej u siebie nie testowałem. Lecz dzisiaj ją zamontowałem, jutro przetestuję ją i zdam relacje czy przy 200cc da radę.
Z pozdrowieniami Shadow. LeWa !

, ale może to co piszesz to prawda