Witam.
Z racji że jestem leniem, i nie przeczytałem do końca każdego tematu, to nie znalazłem żadnej ciekawej informacji, po za wtryskiem i zakładaniem turbo (które raczej jest zbyt kosztowne, bardzo skomplikowane, potrzebuje odpowiednich narzędzi).
Może ktoś mi podpowie, co można spróbować, lub co ktoś już spróbował i działa. Czyli jak podrasować silnik?
Myślałem o planowaniu głowicy, ale... Przyglądając się otwarciu zaworów, stwierdziłem że może to być niezbyt zdrowe dla silnika (spowodować zatarcie podczas niedomknięcia się zaworu itd)
Myślałem tak że o tych "sportowych" wałkach rozrządu, czyli bardziej agresywnych...
Przemyślałem też zmianę gaźnika i zwiększanie dawki paliwowo-powietrznej.
W końcu, stwierdziłem że w tym silniku ciężko będzie wycisnąć parę dziesiątych konia i momentu obrotowego.
I tutaj moje pytanie... Czy ktoś zna jakiś sposób lub ma pomysł na zwiększenie mocy? Oczywiście, po za zmiana pojemności. Testy chciał bym wykonywać na pojemności 50ccm.
A i takie pomniejsze pytanie, bo czytałem różnych opinii itd. i niektórzy twierdzą, że agresywne wałki rozrządu z allegro, nie różnią się niczym od zwykłych wałków. To prawda?
No i myślałem jeszcze o odchudzeniu sprzęgła (lub jego zmiana na lżejsze), jak i wykonanie wirnika, zamiast magneta. Ale zagłębiając się dalej w temat i szukając testów i opinii, znalazłem tylko informacje że może to mieć spory wpływ na Moment obrotowy. A dokładniej, jego spadem. Oczywiście z wzrostem Mocy...

Widzisz w tym sens ? Ja nie.