• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Poprawianie osiągów czymś więcej, niż zmianą cylindra?

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Poprawianie osiągów czymś więcej, niż zmianą cylindra?

Postautor: Boszu » pn 01 wrz, 2014

Witam.
Z racji że jestem leniem, i nie przeczytałem do końca każdego tematu, to nie znalazłem żadnej ciekawej informacji, po za wtryskiem i zakładaniem turbo (które raczej jest zbyt kosztowne, bardzo skomplikowane, potrzebuje odpowiednich narzędzi).
Może ktoś mi podpowie, co można spróbować, lub co ktoś już spróbował i działa. Czyli jak podrasować silnik?

Myślałem o planowaniu głowicy, ale... Przyglądając się otwarciu zaworów, stwierdziłem że może to być niezbyt zdrowe dla silnika (spowodować zatarcie podczas niedomknięcia się zaworu itd)
Myślałem tak że o tych "sportowych" wałkach rozrządu, czyli bardziej agresywnych...
Przemyślałem też zmianę gaźnika i zwiększanie dawki paliwowo-powietrznej.

W końcu, stwierdziłem że w tym silniku ciężko będzie wycisnąć parę dziesiątych konia i momentu obrotowego.
I tutaj moje pytanie... Czy ktoś zna jakiś sposób lub ma pomysł na zwiększenie mocy? Oczywiście, po za zmiana pojemności. Testy chciał bym wykonywać na pojemności 50ccm.

A i takie pomniejsze pytanie, bo czytałem różnych opinii itd. i niektórzy twierdzą, że agresywne wałki rozrządu z allegro, nie różnią się niczym od zwykłych wałków. To prawda?

No i myślałem jeszcze o odchudzeniu sprzęgła (lub jego zmiana na lżejsze), jak i wykonanie wirnika, zamiast magneta. Ale zagłębiając się dalej w temat i szukając testów i opinii, znalazłem tylko informacje że może to mieć spory wpływ na Moment obrotowy. A dokładniej, jego spadem. Oczywiście z wzrostem Mocy...

Awatar użytkownika
Kebab_Karim
Weteran
Weteran

Re: Poprawianie osiągów czymś więcej, niż zmianą cylindra?

Postautor: Kebab_Karim » pn 01 wrz, 2014

Boszu pisze: Przyglądając się otwarciu zaworów, stwierdziłem że może to być niezbyt zdrowe dla silnika (spowodować zatarcie podczas niedomknięcia się zaworu itd)

Jak zawór może się "nie domknąć?" Jedyne co może się stać przy planowaniu to spalanie stukotowe i wypalenie gniazd zaworowych lub nawet dziura w tłoku.
Boszu pisze:W końcu, stwierdziłem że w tym silniku ciężko będzie wycisnąć parę dziesiątych konia i momentu obrotowego.

Dobrze stwierdziłeś, do tego badziewia nie opłaca się dokładać nic poza większą pojemnością
Boszu pisze:I tutaj moje pytanie... Czy ktoś zna jakiś sposób lub ma pomysł na zwiększenie mocy?

Tak:
* Lekki wał sportowy od Hondy dax/monkey - koszt około 1500zł + wysyłka z Japonii
* Sportowy wałek rozrządu o innych większych krzywkach - koszt do chińskiej głowicy 300zł + sprowadzenie
* głowica od Hondy o większych zaworach i innym wałku 350zł (używana w średnim stanie)
* Lekkie magneto outer rotor kit 250-300zł (nie ma wtedy rozrusznika)

Ale te modyfikacje nie opłacają się, uzyskasz może na nich to samo co na 72ccm, tyle, że 72ccm kosztuje kilkanaście razy mniej <brawo> Widzisz w tym sens ? Ja nie.

Boszu pisze:A i takie pomniejsze pytanie, bo czytałem różnych opinii itd. i niektórzy twierdzą, że agresywne wałki rozrządu z allegro, nie różnią się niczym od zwykłych wałków. To prawda?

Tak, prawda. Wałki z allegro są sportowe tylko w nazwie.
Boszu pisze:No i myślałem jeszcze o odchudzeniu sprzęgła (lub jego zmiana na lżejsze), jak i wykonanie wirnika, zamiast magneta. Ale zagłębiając się dalej w temat i szukając testów i opinii, znalazłem tylko informacje że może to mieć spory wpływ na Moment obrotowy. A dokładniej, jego spadem. Oczywiście z wzrostem Mocy...

Przy 50ccm na odchudzeniu wału, i lekkim magnecie ten piździk praktycznie na podjeździe dużą górkę. Nie będzie miał momentu obrotowego, prędkość będzie szybko spadać.

Z mojej strony: Nie pakuj nic poza większą pojemnością ewentualnie silnik inny typu stomp yx140 czy 150. I pamiętaj o jednym : Z gówna tortu nie wyrzeźbisz <troll>
Wszyscy majÂą prawo do szczĂŞÂścia ale nie wszyscy majÂą szczĂŞÂście do prawa :D

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » pn 01 wrz, 2014

No o spalaniu stukowym jeszcze zapomniałem... A o nie domykanie, źle to w sumie napisałem. Chodzi mi o kolizję tłok-zawór przy jednoczesnej zmianie wałka rozrządu.

I widzę koszty faktycznie zbyt wysokie względem uzyskanych osiągów. Chodź nad głowicą z Hondy Dax bym jeszcze pomyślał. Tylko małe pytanie, bo Honda Dax to 110ccm jak się nie mylę, i czy pod np. Lifan 120 czy YX140 będzie dało się takową zamontować, oraz czy będzie to miało wtedy jakiś sens?

I ja chciałem tylko testy robić na 50ccm. Bo 72ccm miałem w pełnej konfiguracji (dysza, głowica, powiększony otwór króćca, teoretycznie moduł pod 72ccm który nie wiem czy nadal ma jakieś znaczenie), i teraz w planie po znalezieniu nowej pracy, zakup całego silnika, i to raczej Lifan 120. (opinie o większej awaryjności YX140 nie co mnie martwią)
Lub zastanawiam się jeszcze nad Swapem na Z125 Rometa lub czegoś z poza Chińskiej stajni, ale nadal w 4T.

Kebab_Karim pisze:I pamiętaj o jednym : Z gówna tortu nie wyrzeźbisz <troll>

Co racja, to racja... <rotfl>

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pn 01 wrz, 2014

podtlenek azotu,sam testowałem,działa :P

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » pn 01 wrz, 2014

Boszu pisze:opinie o większej awaryjności YX140 nie co mnie martwią

I chcesz się pakować w taki tuning silnika skoro boisz się praktycznie zerowej awaryjności YX140 ?
Ostatnio zmieniony pn 01 wrz, 2014 przez ReallY, łącznie zmieniany 2 razy.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » pn 01 wrz, 2014

ReallY pisze:
Boszu pisze:opinie o większej awaryjności YX140 nie co mnie martwią

I chcesz się pakować w taki tuning silnika skoro boisz się praktycznie zerowej awaryjności YX140 ?

była kiedyś seria yx140,gdzie nawet rozwalało kartery. ale 140 yx w serii na bank więcej zniesie niż modzone 50ccm .

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » pn 01 wrz, 2014

Wiem słyszałem o niej kamal dostał taki silnik ale obecnie?
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » wt 02 wrz, 2014

obecnie chyba jest nieźle. biorąc pod uwagę silnik np. kaccerskiego :D dzielnie znosi ciężką rękę właściciela :D

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » wt 02 wrz, 2014

Panowie, ale ja nie chce na co dzień jeździć z takim silnikiem... Wiem że może to się wydawać głupie, ale moją pasją po za nabijaniem kilometrów jednośladami, jest właśnie zabawa w modzenie i obalanie mitów w małych pojemnościach. :)
Czyli... W 50-tce którą aktualnie mam, i za jakiś czas pewnie pójdzie na sprzedaż. To w między czasie, chciał bym spróbować po modzić coś przy tym silniku. No ale, lista opcji modzenia jest zbyt zawężona do gotówki.

Ale wracając do Lifana i YX, to poprawiana została seria YX? Bo z opinii które ja znalazłem, te silniki miały problem zrobić przebieg 5-10 tyś... I jak teraz przy właśnie ciężkiej ręce są w stanie zrobić te 10 tyś (nie mówię że każdy tyle zrobi, bo są przeciętniaki i ponad przeciętniaki) to i nad YX140 pomyślę jednak.

speeder pisze:podtlenek azotu,sam testowałem,działa :P

Podtlenek? W jaki sposób aplikowany do cylindra? Bo chyba nie przez gaźnik?!
I jak chcesz efekt podtlenku, to bardziej polecam testowany w 2T silniku paliwo lotnicze, czy paliwo do samochodzików RC. (zdalnie sterowanych, spalinowych)
Tylko nie samo takie paliwo, bo tłoka po paru metrach ci wypali :D
Ostatnio zmieniony wt 02 wrz, 2014 przez Boszu, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

to paliwo prawie nic nie da. a drogie jak cholera. podtlenek ładowałem przez gaźnik,przez filtr powietrza. do samochodzików rc można kupić zestawy NOS'a i taki zestaw w piździku działałby najlepiej :) ja mam butle,zresztą pewnie ją sellne niedługo :P
paliwo lotnicze jest bardzo tłuste i ma malutko oktanów. miałem je w domu :P
Ostatnio zmieniony wt 02 wrz, 2014 przez to&owo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » wt 02 wrz, 2014

A masz jakiś filmik czy coś? Z chęcią bym zobaczył rezultaty... :)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

nie mam nic,moto ci szybko wkreca się na full obroty,nie chce z nich zejsć ,a potem nie pali xD

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » śr 03 wrz, 2014

A próbowałeś pod czas jazdy? :P I nie dziwne że na full obroty wchodzi...

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » śr 03 wrz, 2014

próbowałem podczas jazdy :) było tak samo :P trzeba by dobrac lepiej elementy instalacji :)

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » śr 03 wrz, 2014

No najlepiej to zrobić dziurę w głowicy obok zaworu i zrobić bezpośredni wtrysk...

Wróć do „Mechaniczne”