• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wydech raz a dobrze

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Wydech raz a dobrze

Postautor: to&owo » pt 21 lut, 2014

Siemano. Trochę mi się nudzi ostatnio ,więc postanowiłem uspawać sobie sam nowy wydech, nie będę płacił 300zl za wydech ,czy nawet 150 za puszkę jak samo zrobię to za 50zł. seryjna puszka jest wybebeszona i skrócona ,gotowa do zespawania. Teraz chce się dowiedzieć info ,których nigdzie nie ma. ma to być przelot. średnica minimalnie większa niż w serii. i teraz chciałbym byście mi coś powiedzieli. otóż kiedy wrzuca się wydech przelot bardzo ważne jest by utrzymać ciśnienie spalin. nie bardzo wiem jak to zrobić.
druga sprawa, to czy ten wydech może wyglądać tak ,że dam rurkę perforowaną w puszkę. dookoła wata szklana. to dospawam do kolanka. kolanko będzie mieć mniejszą średnicę. rurę perforowaną chcę dać 40mm ,natomiast kolanko jakieś 28 mm. da to radę ? a i czy muszę kupować rurkę perforowaną ,czy mogę poprostu zapodać zwykłą rurkę wzbogaconą dużą ilością dziurek ?
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
WrednY
Majster
Majster

Re: Wydech raz a dobrze

Postautor: WrednY » wt 25 lut, 2014

Moja odpowiedz brzmi Tak.
A co do rurki perforowanej już lepiej się szarpnąć i kupić taką jak ma być koszt coś koło 30zł :]
A jak utrzymać w wydechu ciśnienie spalin to nie wiem ale myślę że musisz je tam jakoś zamknąć
Ostatnio zmieniony wt 25 lut, 2014 przez WrednY, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podczas dobrej jazdy na motocyklu
przeÂżywasz wiĂŞcej w ciÂągu 5 minut
niÂż niektĂłrzy ludzie przez caÂłe swoje Âżycie."

Burt Munro

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » wt 25 lut, 2014

Weź nie pisz takich głupot że trzeba je zamknąć... I k***a nie używajcie tyle emotów bez sensu...

A co do Ciebie speeder to jak chcesz zrobić raz a dobrze to tak zrób, zainwestuj trochę więcej i będzie wtedy dopiero porządnie, o tyle co możesz zrobić sobie sam puszkę (spawy też muszą ładnie wyglądać, najlepiej TIGiem) to na rurze nie ma co oszczędzać i nie ma co przesadzać ze średnicą. Najlepiej kupić jakąś polerowaną nierdzewną żeby to się prezentowało i spawać z kawałków (i znowu kłania się technologia TIG). A żeby w całości dobrze wyglądało w puszkę wypadało by dać do niklowania chociaż.
Tak wiem to tylko chińczyk można powiedzieć ale jak ma się dobrze prezentować to musi być porządnie zrobione bez wielkich oszczędności. Wydech to akurat jest droga sprawa jak ma być dobrze.
A co do ciśnienia to nie wiem co doradzić. Myślę że przy tak małej pojemności i małej ilości spalin nie ma sensu myśleć o tym.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » wt 25 lut, 2014

rozumiem. sam nie wiem jak teraz będzie z kasą ,bo zdrowie mi się zjebało i sporo mnie to kosztuje. właśnie po rozmowach z megasem i gościem ,który zjadł sobie zęby na robieniu wydechów uznałem ,że najlepsze będzie kolanko takiej średnicy jak w serii. z tym, że będzie to nierdzewka. rurka perforowana to będzie max 30mm. wydaje mi się ,że to nie zamuli silnika ,a ciśnienie spalin będzie dobre. pytaniem ciągle jest puszka ,za wszelką cenę sam chciałbym ją zrobić ,bo bardzo mi się podoba taka. być może kupie gotową ,tak czy siak ,projekt narazie idzie w kąt ,zdrowie ważniejsze. dziś jadę na usg.

Uznałem ,że pierdolę zdrowie :)))) ch** i tak nic z tego nie będzie ,a ten krzywo-wahaczowiec może jakoś będzie jeździł i wyglądał :D
szukałem rurki perforowanej na alle ,no ładnie +/- 70zł ,ile do ch*** ? telefon do brata rozwiązał problem, jest blacha za free :D odciąłem sobie pasujący kawałek ,teraz tylko spawanie 4 nakrętek ,robienie końcówki i poskręcanie blachy :D uznałem ,że puszka zostanie ta co mam ,bo jest łądna ,nierdzewieje i wygląa fest :D
Ostatnio zmieniony czw 13 mar, 2014 przez to&owo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

Postautor: Bubles » czw 13 mar, 2014

Twój Magiczny AKRAPOVIC :D

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » czw 13 mar, 2014

już nie akrapovic :D ale łądnie wygląda dobrze pasuje ,jest sporo mniejszy niż seria ,jakieś 15cm :D i kształt ma jajowaty a nie rynna ,nierdzewka do tego ma takie coś co chłodzi go podczas jazdy :))

Wróć do „Mechaniczne”