• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Re: Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Postautor: michalkm » śr 10 cze, 2015

A możliwe, sprawdzałem tylko wylot. Mam wrażenie, że gdybym dał gaźnik o wylocie większym niż kanał w głowicy, na przykład ten PZ20, to nic mi to nie da pozytywnego, ew. problemy z wyregulowaniem.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » śr 10 cze, 2015

Zawsze kanał w głowicy powinien być mniejszy niż przepustnica gaźnika ;) Ja mam w lifanie kanał 25-26mm gaźnik wylot ma 27mm a przepustnicę 22mm i jest bardzo ok. Co do przełożeń to baw się na kalkulatorze i to wystaczy zazwyczaj 3 zęby z tyłu to ok 1 ząb z przodu :D
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » śr 10 cze, 2015

Pomijając szeroki zestaw znaczków z górnej częsci klawiatury, który odzwierciedla moje myśli w tej chwili, to... tej *#@$% zębatki NIE DA się odkręcić! Tym razem próbowałem wykrętakiem udarowym po uprzednim umoczeniu śrub w WD40. Tylko jeszcze bardziej zniszczyłem śruby (krzyżakowe). Po prostu sam nie wierzę w to, co widzę.

Jedyna opcja w tym momencie to podjechać do jakiegoś warsztatu, gdzie po prostu odetną, rozwiercą i unicestwią te śruby razem z zębatką.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » śr 10 cze, 2015

Jak łby od śrub wystają to można spróbować jeszcze tym:
http://allegro.pl/wkretak-wykretak-do-z ... 64583.html
Obrazek

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » czw 11 cze, 2015

Wystają, tyle, że są okrągłe. To są najzwyklejsze śruby na wkrętak krzyżakowy z okrągłym łebkiem. Myślę, że są na coś wklejone, bo po tym, co z nimi robiłem, to wszystkie normalne powinny puścić.

Update: A, rozumiem, to w drugą stronę działa, właśnie na okrągłe. No nie wiem, może spróbuję...
Ostatnio zmieniony czw 11 cze, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » czw 11 cze, 2015

Zdejmij łańcuch natnij szlifierką te śruby i przecinakiem naparzaj, jeśli nie to i tak masz nową zębatkę więc ta w ostateczności na złom pójdzie.
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » czw 11 cze, 2015

lukaszw103 pisze:michalkm taka poprawka pz19 nie ma przepustnicy 19mm, tylko sporo mniej.

Up. Byłem zmierzyć, pz 19 ma przepustnice 15mm, a rzeczywisty przepływ gaznika w najwezszym miejscu to ok. 14mm

Jak najbardziej. Mam wrażenie, że w PZxx, xx określa średnicę na wyjściu gaźnika, co jest nonsensem. Mój PZ19 ma z kolei przepustnicę 17.5mm, wyjście 19,5mm.

lukaszw103 pisze:[
, pz 20 / 22 byłby wystarczajacy na taką pojemnosc. Moc jest wysoka na niższych obr. bo wtedy gaźnik daje rade w najwiekszym stopniu obsłużyć zapotrzebowanie, potem obroty rosną a podawanie mieszanki zostaje na takim samym poziomie wiec moment obrotowy spada. Do takiej pojemnosci mógłbys zastosować głowice od 72cc bez problemu i gaźnik pz22, wtedy moc znacznie wy wzrosła.

Ja to widzę inaczej. PZ19 jest nawet za duży. Otwarcie przepustnicy ponad 3/4 nie robi wielkiej różnicy, tylko z dolotu buczy. Zresztą dłubnięty skuter aerox ma 9 koni na gaźniku 17.5mm, tyle samo na ~20, i ponad 7 na 12mm ...

Wydaje mi się, że te silniki nie mają góry "przez" wałek rozrządu, ale za to zyskują na dole i w średnich partiach obrotów. Zresztą zobaczcie jak śmiesznie wyglądają ch-ki mocy. Delikatnie rośnie, a później równie łagodnie opada.

michalkm, zwykła chińska 72 ma większe zawory w głowicy, większe kanały itd... Ciekawe jak wyjdzie porównanie, ale chyba chińczyk będzie miał odrobinę więcej mocy o twojego 75 z głowicą 50.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » czw 11 cze, 2015

nawierć i wbij torx. te silniki kochają dolne i wysokie obroty. między 3000-7500rpm czują się najlepiej. chodzi tu głównie o układ dolotowy, mało agresywny wałek rorządu również. ale głównie o sposób dostarczania mieszanki. zobaczcie jak te silniki na wolnych obrotach śmigają
per per peeeeeer per per per peeeeeer :D

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Pilo pisze:michalkm, zwykła chińska 72 ma większe zawory w głowicy, większe kanały itd... Ciekawe jak wyjdzie porównanie, ale chyba chińczyk będzie miał odrobinę więcej mocy o twojego 75 z głowicą 50.

Całkiem możliwe, zważywszy na głowicę. Tu jest z kolei większa kompresja, no i te 3cm więcej, więc różnica może nie być duża - niestety, nie mam pod ręką 72-ki i brak mi doświadczenia pod tym względem - a też mnie to ciekawi. Porównać mogę tylko z chińską 125-tką w drugim moto i przyspieszenie wygląda dość podobnie na niskich/średnich, tylko tam góry są znacznie lepsze.

Jest do tego taki upgrade kit - głowica i dopasowany do niej tłok - ale to już by było trochę bez sensu. Na razie chciałbym tylko zmienić przełożenia, żeby nie piłować 10K rpm w mieście (bo tylko tak przy 12/49 można się rozpędzić do 60-tki, choćby silnik był dziesięć razy mocniejszy). Z zębatką podjadę jutro do warsztatu, popatrzę jak z kolei ktoś inny się z nią męczy :-)
Ostatnio zmieniony czw 11 cze, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » czw 11 cze, 2015

Do tego zestawu pasuje głowica od 6v?
Obrazek

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

W zasadzie tak, tylko nie z tym tłokiem - jest taki sam zestaw Kitaco dla 6v, jest wersja dla 70cc (ale tu jest ryzyko, bo nie wiem, czy 70cc Hondy jest takie samo, jak chińskie) i są też same tłoki, no a cylindry itp. są identyczne we wszystkich wersjach, więc jak już ktoś ma, to wystarczy dokupić odpowiedni tłok, pierścienie, no i nowe uszczelki.

Są też niewiele droższe zestawy 88cc pod te same trzy wersje głowic.
Ostatnio zmieniony czw 11 cze, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: lukaszw103 » czw 11 cze, 2015

Mimo wszystko mysle zs glowice od 72 mógłbys kłasć bezproblemu bez żadnej zmiany tłoka, w 72 i 110 zawory są takie same , a w 110 zastosowano płaski tłok i wszystko gra jak należy, u ciebie tłok jest nawet wklęsły troszke wiec mógłbys bawic sie nawet w głowice 72+ uszczelka mls( jesli taką dostaniesz)
Ostatnio zmieniony czw 11 cze, 2015 przez lukaszw103, łącznie zmieniany 1 raz.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Też tak myślę, chociaż pewności nie ma. Wtedy jednak kompresja by spadła do minimum i wcale nie wiadomo, czy byłby od tego mocniejszy. Teraz ten jego power w dolnym i średnim zakresie bardzo mi się podoba, a jeśli kombinuję, to nie dlatego, żeby wycisnąć z niego jeszcze więcej, tylko żeby zestaw pracował w optymalnych dla siebie warunkach.

Założyłem w końcu PZ20, żeby się przekonać co się stanie. Nic się nie stało ;-) Jeździ niemal tak samo, z tym, że wydaje mi się, że odrobinkę zyskał w dołach, a z kolei odrobinkę stracił w środku. Przypiąłem do niego nowy filtr, identyczny jak fabryczny, tylko z wylotem o odpowiedniej średnicy. Zastanawiam się jednak, czy wszystko dobrze spiąłem, bo po wyregulowaniu zrobiłem test załączania ssania i przygasł dopiero po niemal całkowitym zamknięciu dolotu - wcześniej chodził równiusieńko zarówno z otwartym, jak i wpół przymkniętym dolotem. Może on ma taką konstrukcję, że dopóki jest w stanie, to robi co może żeby wyrównać mieszankę.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » pn 15 cze, 2015

speeder pisze:nawierć i wbij torx. te silniki kochają dolne i wysokie obroty. między 3000-7500rpm czują się najlepiej. chodzi tu głównie o układ dolotowy, mało agresywny wałek rorządu również. ale głównie o sposób dostarczania mieszanki. zobaczcie jak te silniki na wolnych obrotach śmigają
per per peeeeeer per per per peeeeeer :D

Jeżeli chodzi o te śrubki, to bierze się przecinaka lub śrubokręt z możliwością bicia w niego (metalowa końcówka na trzonku) i bijesz na kraju śrubki tak jak gdybyś chciał ją odkręcić w ten sposób. No i w ten sposób się popuszcza ile się da, a potem może już pójdzie normalnie śrubokrętem. ^^ Często tak robię jeżeli jakakolwiek śrubka nie chce ruszyć, a wiem że i tak ją zmienię...

Co do obrotów. U mnie na Chińskim 72ccm i gaźniku PZ22 (22mm od strony kolanka i 32mm od strony króćca), dysza większa - prawdopodobnie 72-ka i też od ok. 3 tyś do 7,5 tyś ma spoooro mocy! Ale powyżej 7,5 tyś czuć że ta moc powoli spada... W skrócie, jadąc 3-cim biegiem mogę wyciągnąć 80km/h. Ale! Od 70-80km/h na 3cim biegu schodzi dłużej niż na 4-tym biegu do tych 80km/h docisnąć. W tym przy 70km/h na 3-cim mam już ok. tych 8tyś, a na 4-tym biegu ok. 6tyś. Gdzie na 4-tym przy 90km/h mam dopiero te 8 tyś i więcej nie ma szans polecieć. ;) A przy 9 tyś mi odcina (ok. 105-110km/h jak jechałem z sporej górki i 4ty bieg odcięło)

A co do słabej u ciebie góry, spróbuj przejechać się kawałek z ściągniętym wydechem. ;)
U mnie na 72ccm gdy miałem org. wydech, to góra czyli ok. powyżej 6 tyś moc spadała. Po ściągnięciu wydechu ta moc wzrosła, stąd też zrobiłem sobie przelot w wydechu. ^^

A i zębatki dobierz tak, aby 4-ty bieg był troszkę nadbiegiem... Tak abyś mógł na nim osiągnąć v-max i pełne obroty, ale aby to było w szczytowej formie! Czyli z wiatrem, w tunelu aero itd.
Bo obniż to obroty pracy podczas codziennej jazdy. Bo zamiast mieć 7tyś przy 50km/h mamy 4tyś. (oszczędza silnik, paliwo i zmniejsza temperaturę silnika)
Oraz pozwala nam się rozpędzić przy sprzyjających warunkach na większe prędkości bez obciążenia silnika 11 tyś obrotów. ;) Tylko lecimy na np. 7tyś...

Dla przykładu, jak kupiłem Łośka to leciałem 60km/h na bardzo wysokich obrotach (i to był v-max), a zmieniłem z 11z na 14z i lecąc 60km/h miałem o praktycznie połowę niższe obroty i dodatkowo mogłem się rozpędzać do nawet 80km/h przy sprzyjających warunkach na 50ccm! :) A w normalnych warunkach do 70km/h gdzie obroty silnika nie straszyły że silnik się zaraz rozpadnie. :P

Dodam że testowałem później 13z i było gorzej! I gdybym nie sprzedał, to wsadził bym jeszcze 15z... Aby 4-ty bieg był jeszcze dłuższy, a V-max ostatecznie uzyskiwać na 3-cim biegu. ;) Jeżeli 4-ty był by za długi... ^^
I dużym + tych silników jest właśnie to, że mają mocny dół i środek. Przez co nawet za długie biegi nie są uciążliwe, gdzie w strojonym 2T to jest katorga, jeżeli jadąc 3-ką w rezo zmieniamy na 4 i tego rezo jeszcze nie ma. Bo wtedy moto wgl. nie przyśpiesza a nawet może zwalniać. I trzeba np. przeciągać 3-ci bieg i robić bardzo szybką zmianę biegu. ;) Gdzie w tych silnikach możemy z 1 wrzucić 4 i się w miarę równo rozpędzać co widać u mnie na tym filmiku, gdzie przyśpieszam od ok. 2 tyś na 4-tym biegu. I prędkościomierz idzie myślę w miarę równo. ^^
https://www.youtube.com/watch?v=ItTyvz_kl3k
Zapraszam na mĂłj kanaÂł na YT:
Link do kanaÂłu.
Znajdziecie tam Motovlogi, filmy ze ZlotĂłw, Stuntu i Testy motocykli/motorowerĂłw.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » pn 15 cze, 2015

mój błąd <facepalm> niskie i średnie obroty. te silniki przez układ dolotowy i paliwowy tak mają. jest on tak zaprojektowany, że powyżej 3500rpm mieszanka osiąga optymalną prędkość/ilość do potrzeb silnika. powyżej 7000rpm przepływa zbyt wolno. nie mam hamowni, ale testowałem pewien system doładowania dynamicznego i potwierdza to moją teorię.
Ostatnio zmieniony pn 15 cze, 2015 przez to&owo, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Mechaniczne”