Ja mam w lifanie kanał 25-26mm gaźnik wylot ma 27mm a przepustnicę 22mm i jest bardzo ok. Co do przełożeń to baw się na kalkulatorze i to wystaczy zazwyczaj 3 zęby z tyłu to ok 1 ząb z przodu 

lukaszw103 pisze:michalkm taka poprawka pz19 nie ma przepustnicy 19mm, tylko sporo mniej.
Up. Byłem zmierzyć, pz 19 ma przepustnice 15mm, a rzeczywisty przepływ gaznika w najwezszym miejscu to ok. 14mm
lukaszw103 pisze:[
, pz 20 / 22 byłby wystarczajacy na taką pojemnosc. Moc jest wysoka na niższych obr. bo wtedy gaźnik daje rade w najwiekszym stopniu obsłużyć zapotrzebowanie, potem obroty rosną a podawanie mieszanki zostaje na takim samym poziomie wiec moment obrotowy spada. Do takiej pojemnosci mógłbys zastosować głowice od 72cc bez problemu i gaźnik pz22, wtedy moc znacznie wy wzrosła.

Pilo pisze:michalkm, zwykła chińska 72 ma większe zawory w głowicy, większe kanały itd... Ciekawe jak wyjdzie porównanie, ale chyba chińczyk będzie miał odrobinę więcej mocy o twojego 75 z głowicą 50.

Jeździ niemal tak samo, z tym, że wydaje mi się, że odrobinkę zyskał w dołach, a z kolei odrobinkę stracił w środku. Przypiąłem do niego nowy filtr, identyczny jak fabryczny, tylko z wylotem o odpowiedniej średnicy. Zastanawiam się jednak, czy wszystko dobrze spiąłem, bo po wyregulowaniu zrobiłem test załączania ssania i przygasł dopiero po niemal całkowitym zamknięciu dolotu - wcześniej chodził równiusieńko zarówno z otwartym, jak i wpół przymkniętym dolotem. Może on ma taką konstrukcję, że dopóki jest w stanie, to robi co może żeby wyrównać mieszankę.
speeder pisze:nawierć i wbij torx. te silniki kochają dolne i wysokie obroty. między 3000-7500rpm czują się najlepiej. chodzi tu głównie o układ dolotowy, mało agresywny wałek rorządu również. ale głównie o sposób dostarczania mieszanki. zobaczcie jak te silniki na wolnych obrotach śmigają
per per peeeeeer per per per peeeeeer
Często tak robię jeżeli jakakolwiek śrubka nie chce ruszyć, a wiem że i tak ją zmienię...
A przy 9 tyś mi odcina (ok. 105-110km/h jak jechałem z sporej górki i 4ty bieg odcięło)
Tylko lecimy na np. 7tyś...
A w normalnych warunkach do 70km/h gdzie obroty silnika nie straszyły że silnik się zaraz rozpadnie.
Jeżeli 4-ty był by za długi...
Gdzie w tych silnikach możemy z 1 wrzucić 4 i się w miarę równo rozpędzać co widać u mnie na tym filmiku, gdzie przyśpieszam od ok. 2 tyś na 4-tym biegu. I prędkościomierz idzie myślę w miarę równo.

niskie i średnie obroty. te silniki przez układ dolotowy i paliwowy tak mają. jest on tak zaprojektowany, że powyżej 3500rpm mieszanka osiąga optymalną prędkość/ilość do potrzeb silnika. powyżej 7000rpm przepływa zbyt wolno. nie mam hamowni, ale testowałem pewien system doładowania dynamicznego i potwierdza to moją teorię.Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości