• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Japońskie 75cc z płaskim tłokiem

Postautor: to&owo » pt 29 maja, 2015

chodzi o to, by nie przeciążać silnika. cylinder może mieć spoko 115stopni na zewnątrz - u mnie miał tyle nie raz i nic się nie działo. ważna jest jedynie temp. smarowidła.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » sob 30 maja, 2015

Jeżeli tłok nie puchnie, no to masz rację. ;) W sumie, Japoński zapewne nie powinien... Ale ja i tak zawsze jednak wolę trzymać się niższej temperatury niż te ok. 100'c. ;) I na 72ccm nie ma problemu jak na razie z przegrzewaniem się w trasie jadąc nawet we 2 osoby (150kg)... Jedynie jak na gumie latam, no to po 15-20 minutach silnik przekracza te 100'c... ^^
Zapraszam na mĂłj kanaÂł na YT:
Link do kanaÂłu.
Znajdziecie tam Motovlogi, filmy ze ZlotĂłw, Stuntu i Testy motocykli/motorowerĂłw.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » ndz 31 maja, 2015

Jeżdżę coraz dłuższe odcinki, idzie to fantastycznie (wiecie, nie mam doświadczenia z "prawdziwymi" motocyklami, ale jak wyrywa siedzenie spod tyłka i ciągnie za ręce, to jest fajne). Staram się nie przekraczać 50km/h i nie odkręcać więcej niż 1/3 manetki, no, może czasami na kilka sekund do połowy, ale nadal strasznie się to grzeje. Dziś po jeżdzie 3km w jedną stronę, odczekaniu 15 minut i 3km w drugą stronę było nieco ponad 100 stopni na głowicy (syczało). Nie miałem jak tego dokładnie sprawdzić, więc to tylko moje wrażenie, ale wydaje mi się, że cylinder nie byl aż tak gorący jak głowica, a najgorętszym punktem były korki zaworowe. Obejrzałem świecę, była brązowa (nie jak kawa z mlekiem, tylko właśnie brązowa, więc nie wiem, o czym to świadczy - oprócz tego, że jeśli czegoś jest za dużo, to nie paliwa). Ale co można powiedzieć na podstawie świecy po 3 kilometrach? Nic...

Zastanawiam się, czy zgodnie z początkową radą Speedera nie zmienić natychmiast gaźnika, bo PZ20 leży obok i się nudzi. Zostawiłem na początku fabryczny, bo pomyślałem, że najgorsze co można zrobić nowemu cylindrowi przy pierwszym uruchomieniu to regulować na nim nowy gaźnik, ale być może się myliłem?

I jeszcze jedno pytanie do Was, bo jakoś nie mogę znaleźć definitywnej odpowiedzi: rozrząd powinien być ustawiony na długą kreskę obok "T", czy na sam znak "T"?
Ustawiałem na kreskę obok "T", przy czym "o" na zębatce nie dało się idealnie ustawić na znacznik, tylko ustawiłem pół ogniwa nad. Może powinienem ustawić jednak na samo "T"?
Ostatnio zmieniony ndz 31 maja, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » śr 03 cze, 2015

Jak świeca brązowa to raczej spalanie jest git... Chyba że jest taka mega jasno brązowa, no to może być czegoś za mało... (ja tego dokładniej nie rozkminiam)
I ja się u siebie martwię, bo ostatnio regulowałem jak tylko można, a świeca i tak czarna po odcinku 200m. :P (chyba mi gdzieś ciągnie olej, i to chyba przez uszczelniacze zaworowe, bo pierścionki sprawdzane nie dawno, to jak nówki jeszcze, gładź cyla też)

Co do grzania się, no to zanim zrobisz z 400 kilometrów to tak się będzie mocno grzał. ;)
I mówisz że grzeje się głowica, a silnik (dolna część) też jest gorąca?? Bo może jest taka opcja że jest problem z obiegiem oleju (siadła pompka oleju lub coś się przytkało).
Wtedy za mocno się grzeje głowica i nie ma smarowania, a to katorga dla zaworów i rozrządu. ^^
Sprawdzić, jak pisałem... Jak po tym odcinku 3 kilometrów masz gorącą głowicę że parzy, to dół silnika powinien być cieplejszy niż góra silnika. (dotykasz oczywiście prawy dekiel w górnej i dolnej części, tam gdzie ma bezpośredni styk z olejem)
Jak jest różnica temperatur to jest git, jak nie ma różnicy to lepiej sprawdzić czy pompka działa poprawnie lub filtr oleju się nie zapchał...

A co do rozrządu, u mnie też jest tak że ustawione na kreseczce (ma być na kreseczce, nie na znaku T) i na głowicy mam troszeczkę nad znakiem - kropka na zębatce jest wyżej niż znak na głowicy.

Taki efekt mamy gdy naciągnięty już jest trochę łańcuszek rozrządu, oraz ogólnie jest wiele czynników na to wpływających...

Link do kanaÂłu.

Znajdziecie tam Motovlogi, filmy ze ZlotĂłw, Stuntu i Testy motocykli/motorowerĂłw.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » śr 03 cze, 2015

kropeczka z reguły jest tuż nad, ja ustawiam tak, że T idealnie w oczku mam.
po zmianie cylka i tak musisz regulować gaźnik, teraz musi podać zupełnie inną ilość mieszanki. Kolor świecy sprawdź po jeździe, tak ok. 20km najmniej. wcześniej świeca nawet nie osiągnie temp. samoczyszczenia i nagar nie będzie świadczył o złym składzie mieszanki. ja koloru świecy pilnuje, bo kiedyś miałem ciągle pokrytą suchym nagarem, cała komora spalania w takim była i zawory, niby chodziło dobrze, ale dotarłem zawory, umyłem to i teraz pilnuje by była kawa z mlekiem/ brąz. ja by zamontował od razu pz20. silnik ci będzie chodził bardzo równiutko i poczujesz naprawdę wyraźną różnicę.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » śr 03 cze, 2015

Przejechałem właśnie tą samą trasę, tylko delikatniej i już nie było 100 stopni, chociaż na zewnątrz upał. Może po prostu panikuję :-) a wszystko jest dobrze i to jest normalny efekt docierania. Sprawdziłem temperatury w różnych częściach i tak:

- ewidentnie najgorętszym punktem jest głowica (to chyba akurat poprawnie),
- cylinder nagrzewa się mniej, lub po prostu wolniej, z racji tego, że jest żeliwny,
- pokrywa silnika z prawej strony jest gorąca i na dole i na górze, przy czym na spodzie silnika nie da się przytrzymać ręki, a na górze tak. Nie jest dużo chłodniej, ale trochę jest.

Dodatkowo jak sprawdzałem zawór wydechowy, to w korku zebrał się świeży olej, więc przynajmniej jakiś przepływ na pewno jest. Dziś przyjechała paczka z termometrem (takim elektronicznym przykręcanym do głowicy), będę miał lepszy wgląd w to, co się dzieje.

Właściwie to jeśli coś mnie niepokoi i zastanawiam się nad rozrządem, to przez to, że silnik pracuje o wiele ciszej, niż na oryginalnym zestawie. Podczas jazdy to da się wytłumaczyć, bo zostawiłem na razie zębatkę 12-tkę i silnik praktycznie nie musi się napracować, ale na jałowym też ciszej niż wcześniej. Jest jeszcze opcja, że po raz pierwszy w jego życiu ma poprawnie dokręcony tłumik (do zeszłego roku zawsze oddawałem Zippa na przeglądy, dopiero teraz zacząłęm serwisować sam, no i widziałem, że kolanko tłumika przylegało jakoś krzywo).

Gaźnika, przyznaję, nie regulowałem - zastartował dobrze na poprzednich ustawieniach i tak zostawiłem. Jedyne co, to przez pierwsze kilkanaście sekund muszę powachlować ssaniem (włączyć, po jakichś 5 sekundach wyłączyć i po chwili jeszcze dosłownie na sekundę włączyć i wyłączyć - po tym zabiegu silnik jest już rozgrzany i chodzi równiutko). Podczas jazdy nie dusi się, nie przerywa, reaguje na manetkę natychmiastowo.

Dojeżdżę dziś/jutro takimi zrywami te pierwsze 50 kilometrów, zmienię olej i zobaczymy, czy będzie się już nadawał na dojazd do pracy (15 km, z czego przynajmniej 5 w korku, zwykle wychodzi mi około 30 minut jazdy).

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » sob 06 cze, 2015

50km przejechane w odcinkach po 5, 6 km. W dzisiejszym upale po tych 6 kilometrach termometr na głowicy wykazał 82 stopnie, więc wszystko pięknie się dociera. Czas na zmianę oleju.

Wczoraj podjąłem nieudaną próbę zmiany gaźnika. Nieudaną, bo okazało się, że mam filtr powietrza z króćcem 35mm, a gaźnik ma wejście 32mm. Nowy gaźnik musi więc poczekać na nowy filtr, a tymczasem zajrzałem do starego. I co się okazało? W środku siedzi dysza 70, a iglica jest maksymalnie podniesiona. Do tego króciec 20mm, wchodzący do głowicy z otworem 16mm (albo jakoś tak). Dodam, że gaźnik to PZ19. I to by powiedział, że taki setup będzie dobry dla 50-tki? A był.

Cóż, dysze, które kupiłem, okazały się być do czegoś innego, iglicy bardziej podnieść się nie da, więc dałem odrobinę więcej mieszanki śrubą regulacji. Wydaje mi się, że jest odrobinę lepiej, chociaż i wcześniej nie było źle.

Mam wrażenie, że w tym momencie największym ograniczeniem jest zębatka zdawcza, bo chociaż moto rozpędza się bez wysiłku, to - po pierwsze, żeby jechać 50km/h to i tak trzeba mieć konkretne obroty na czwórce, po drugie - jedynki jakby nie było, to znaczy mogę równie dobrze startować z dwójki i w ogóle jest tak, jakbym miał trzy użyteczne biegi plus jeden najniższy bezsensowny.

Niestety, przy próbie zmiany zębatki wymiękłem podczas odkręcania dwóch trzymających ją śrubek. Po prostu nie da się tego zrobić tymi narzędziami, które mam do dyspozycji, mogę tylko je w ten sposób zniszczyć. Może śrubokręt udarowy by pomógł?

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » sob 06 cze, 2015

ja to odkręcam nasadką, czasem płaskim nawet :P wrzucam bieg i idzie :P
ja bym sobie wlot głowicy rozszlifował, ale jak masz złożone, to szkoda ruszać. iglica na środkowy rowek, dysza 74 styknie.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » ndz 07 cze, 2015

No to jak dół cieplejszy niż góra silnika, to jest jak najbardziej git. ;)
Co do zębatki, no to tutaj konieczna dobra nasadka! ^^ A jak jest mała zębatka to tym większy kłopot, bo nie można odkręcić na założonym łańcuchu (wtedy prosi się drugą osobę aby wcisnęła tylny hamulec i odkręca się jak się patrzy) Ale z wbitym biegiem też się czasem udaje, lub kmini się jak to zblokować. ;)

I jeżeli nie czujesz 1-wszego biegu, no to koniecznie zmiana zębatki! Lepiej ci się nawet będzie docierać, bo większe przebiegi będziesz robił, bo niższe obroty i większa prędkość = lepsze chłodzenie!
Co więcej, mniejsze spalanie! :P Chodź, spalaniem i tak nie ma się co martwić. ^^

Link do kanaÂłu.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » ndz 07 cze, 2015

Z temperaturami już jest wszystko w porządku. A do zębatki zamówiłem udarowy wykrętak - próbowałem najpierw zwykłym śrubokrętem (porażka), potem nasadką z odpowiednim bitem (też porażka), więc chyba tylko to zostaje. Co do unieruchomienia, to wbity bieg u mnie w zasadzie wystarcza, ale przy próbach z młotkiem to już użyję hamulca :-)

Właśnie zrobiłem test nowego ustawienia gaźnika: dysza 80 (w tym momencie mam tylko 70, 72, 80, 85 i 90) i iglica na środku. Niespecjalnie mi się to ustawienie podoba, bo śrubę od mieszanki trzeba wkręcić do oporu, a i tak nie chodzi tak równo, jak przy mniejszej dyszy. Poprawiły się tylko najniższe doły. W zasadzie dysza nie powinna chyba mieć znaczenia przy obrotach jałowych, więc te nierówne obroty do może wina iglicy, może podniosę ją tak jak była, na samą górę.

*update* w tej chwili uświadomiłem sobie, że nie przykręciłem króćca od filtra powietrza, tylko go nasunąłem na gaźnik i z takim nieprzykręconym próbowałem (na szczęście krótko) - no to jak miało być równo? Jutro ciąg dalszy.

A w ogóle to do dobrego człowiek się momentalnie przyzwyczaja. Już się zastanawiam nad lepszą głowicą, nad mocniejszymi sprężynami od zaworów, nad lepszym gaźnikiem i bardziej dobranymi dyszami, a tymczasem powinienem być więcej niż zadowolony, bo mam to, o co mi chodziło: moto, które niekoniecznie jedzie szybciej niż jak miało 50cc, ale do przelotowej prędkości dochodzi momentalnie, nie wysila się i nie blokuje ulicy - spokojnie można wyjeżdżać na światłach na pole position :-) I mimo to jest w człowieku coś takiego, co każe się zastanawiać: a może by coś poprawić i byłoby jeszcze szybciej... a przecież w porównaniu z 50-tką to jest demon ;-)
Ostatnio zmieniony ndz 07 cze, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » pn 08 cze, 2015

no jest to normalna rzecz :) zawsze będzie mało mocy. dlatego ludzie w końcu przesiadają się na 1000ccm + :D
jeżeli przy zębatce masz zębatkę przykręconą na śrubki na "+" to radzę od razu wymienić na zwykłe sześciokątne łby, albo na gimbusy.

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » śr 10 cze, 2015

Tak, mam na śrubki "krzyżakowe". Na dodatek właśnie odkryłem, że do zębatki 14z muszę mieć zupełnie inne śrubki, więc znów sobie poczekam. Szczególnie,że łańcuch też przydałby się nowy (wzmocniony RK jednak też się jakoś nierówno powyciągał po 2 tys.).

Koniec końców, założyłem do gaźnika PZ19 dyszę 72 i opuściłem iglicę o jeden ząbek (wcześniej była maksymalnie podniesiona). Przejechałem się dzisiaj testując moc na różnych prędkościach i mam wrażenie, że jednak wciąż coś wymaga korekty. Dla przypomnienia, głowica jest oryginalna 50cc, wydech i filtr tak samo, zębatki też (z przodu 12z, tylna 49z).

Wrażenia są takie:

a.) od zamkniętej manetki do 1/8 (i troszkę) otwarcia nie dzieje się nic godnego wzmianki - właściwie tylko dżwięk się zmienia, bo prędkość nie bardzo.
b.) od 1/8 do 1/2 manetki następuje ULTRA KOP - to jest ten moment, kiedy występuje wrażenie, że skóra nie nadąża za kośćmi i zostaje z tyłu :-) a moto uzyskuje prędkość 40km/h w jakieś 3-4 sekundy. Pewnie jeszcze przez długi czas będę się tym "jarał", ale dziś po raz pierwszy udało mi się bardziej niż płynnie włączyć do ruchu z pasa włączania. Ot tak, drobnym ruchem nadgarstka ;-)
c.) od 1/2 do 3/4 manetki znów jednak następuje wypłaszczenie krzywej mocy i do 50km/h idzie tyle samo czasu, co od zera do 40, a potem do 60 to już mierzy się w skali geologicznej - mniej więcej tak jak na 50-tce.
d.) od 3/4 do WOT jeszcze nie próbowałem.

Na słabe najniższe doły chyba nic nie poradzę. Mieszanka jest na pewno OK, ew. ilość tej mieszanki mogłaby coś zmienić, ale to chyba musiałby być inny gaźnik. Co do strefy powyżej 1/2 otwarcia manetki, to zmiana zębatki na 14z powinna coś tu zmienić na plus. Ale pamiętając wykresy z dyno Kitaco zastanawiam się, czy za świetną górę odpowiadał bardziej wyścigowy wałek, czy gaźnik PC20.

I tu pojawia się konkretne pytanie. Czy jeśli mam już w głowicy otwór wlotowy 16mm, to czy zmiana gaźnika z PZ19 (który ma przepustnicę 19, ale otwór wylotowy owalny równoważny właśnie ok. 16mm) na PZ20 (który ma otwór okrągły 20mm) może przynieść pozytywne skutki? Pytam, bo chociaż gaźnik mam, to żeby go podłączyć musiałbym dokupić jakiś porządny filtr powietrza na 32mm, bo ten fabryczny się nie dopasuje.

A może ten spadek mocy na górze jest spowodowany tym, że od pewnego momentu zaczyna się ślizgać sprzęgło? Tylko jak to sprawdzić? Od 1/2 manetki obroty nadal chętnie rosną, tylko nie przekłada się to na przyspieszenie - czy dobrze myślę, że to objaw za słabego sprzęgła? czy może po prostu przełożeń w skrzyni biegów?
Ostatnio zmieniony śr 10 cze, 2015 przez michalkm, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » śr 10 cze, 2015

michalkm pisze: Od 1/2 manetki obroty nadal chętnie rosną, tylko nie przekłada się to na przyspieszenie - czy dobrze myślę, że to objaw za słabego sprzęgła? czy może po prostu przełożeń w skrzyni biegów?

To przełożenia sprzęgło tutaj często daje radęz 110 lub 88 więc wątpię aby to było to. Po za tym są różne skrrzynie, jede mają długą 1 i 2 za to krótką 3 i 4 przez co na tych biega już tak nie przyśpieszają ;)
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

michalkm
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: michalkm » śr 10 cze, 2015

Dzięki, w takim razie sprzęgła na razie nie ruszam i popróbuję z zębatkami. Coś mi się widzi, że sama 14-tka z przodu nie załatwi sprawy, tył też będę musiał zmniejszyć, żeby rozciągnąć ten mocny środek na jak największy zakres.

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: lukaszw103 » śr 10 cze, 2015

michalkm taka poprawka pz19 nie ma przepustnicy 19mm, tylko sporo mniej.

Up. Byłem zmierzyć, pz 19 ma przepustnice 15mm, a rzeczywisty przepływ gaznika w najwezszym miejscu to ok. 14mm , pz 20 / 22 byłby wystarczajacy na taką pojemnosc. Moc jest wysoka na niższych obr. bo wtedy gaźnik daje rade w najwiekszym stopniu obsłużyć zapotrzebowanie, potem obroty rosną a podawanie mieszanki zostaje na takim samym poziomie wiec moment obrotowy spada. Do takiej pojemnosci mógłbys zastosować głowice od 72cc bez problemu i gaźnik pz22, wtedy moc znacznie wy wzrosła.
Ostatnio zmieniony śr 10 cze, 2015 przez lukaszw103, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Mechaniczne”