• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

silnik

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: silnik

Postautor: szymo_97 » ndz 11 sie, 2013

Może dlatego, że w tych 110 - tkach jest wklęsły tłok, a ja miałem wypukły :P

Tak czy inaczej. Temat rozwiązany, kolega kupił silnik :)
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
Kebab_Karim
Weteran
Weteran

Postautor: Kebab_Karim » pn 12 sie, 2013

Jak można zwiększyć moc tego silnika ? ORK bardzo pomoże ?
Wszyscy majÂą prawo do szczĂŞÂścia ale nie wszyscy majÂą szczĂŞÂście do prawa :D

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » pn 12 sie, 2013

Powinno :P
Możesz dać mlsa :)
Widziałem też kiedyś 110tkę z głowicą 3V.
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
Kubek!
Weteran
Weteran

Postautor: Kubek! » pn 12 sie, 2013

Kebab_Karim, słuchaj... zależy ile masz kasy i co chcesz osiągnąć. ORK daje Ci lepsze wkręcanie się na obroty i szybsze schodzenie z obrotów. Warto by tam wstawić sprzęgło 3 tarczowe + mls. Sprzęgło po prostu dla komfortu jazdy i dla świętego spokoju ;) Mls zwiększy kompresję. Ew. mógłbyś wstawić zestaw-tłok 3v (tłok ma 3 wycięcia) i głowicę 3v ( to już jest większy koszt, ceny póki co Ci nie podam ceny bo narazie gość nie ma na stanie). To z tunowania tego silnika było by na tyle, jedynie zostaje odchudzenie wału... ;) Warto by do tego zamówić jakiś wydech, żeby nie dławił silnika ;) Do tego jakiś gaźnik typu mikuni vm 24/26 ew. jakiś keihin/pwk 24 z dobrymi dyszami. Powinien śmigać dopóki skrzynia nie padnie :D
Stop! Teraz Kubuss !
Derbi za***rdala szybciej niÂż Katana
Nakurwiam se SendÂą
NANANANANANA !!!

VonTi

Postautor: VonTi » pn 12 sie, 2013

Lepszym efektem zamiast głowicy 3v były wałek z40 + sprężyny.Ale ja bym proponował Tłok HC, MLS do tego głowica od Crossa 125 bo ma większe zawory i kanały, ale ma i większą komorę spalania dlatego dobrze by było wstawićwłaśie tłok HC i MLS.Sprzęgło z Lifana/Zongshena 125ccm 3 tarcze, ale przydała by się też wydajniejsza pompa oleju.ORK da ci to, że silik szybciej się będzie wkręcał i będzie miał większą moc.Do tego najlepiej jakbyś zastosował łańcuszek rozrządu D.I.D ponieważ seryjny szybko się wyciągnie.Ja bez lepszego tłoka, wydajniejszej pompy i sprzęgła nawet nie brałbym się za Tuning tego silnika.

Awatar użytkownika
Vesper
Weteran
Weteran

Postautor: Vesper » pn 12 sie, 2013

Kebab_Karim, Ja na Twoim miejscu w ogóle nie tuningował tego silnika po tych ostatnich wydarzeniach, które Cię spotkały, zamontowałbym silnik, wyregulował i tylko jeździć ;)

Nie żebym był przeciwny tuningowi, bo sam mam u siebie 125 troszkę zmodzone, m.in. Z40 i MLS, tylko szkoda, żebyś znowu tracił nerwy i przede wszystkim pieniądze :D
Ostatnio zmieniony pn 12 sie, 2013 przez Vesper, łącznie zmieniany 1 raz.
JeÂżeli Ci pomogÂłem, moÂżesz daĂŚ "PomĂłgÂł", lub "Browca" :)

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » pn 12 sie, 2013

Kebab_Karim, no właśnie, ja jestem tego samego zdania co VespeR, co najwyżej możesz dać MLSa ;)
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
Kebab_Karim
Weteran
Weteran

Jak coś się spie×××li to wtedy będę grzebał. PWK24 mam w domu także zobaczymy jutro jak to będzie ;)
Wszyscy majÂą prawo do szczĂŞÂścia ale nie wszyscy majÂą szczĂŞÂście do prawa :D

marek00542
Weteran
Weteran

Postautor: marek00542 » pn 12 sie, 2013

raczej nie ma sensu tuningować 110cc policz sobie ceny tych części to prawie kupisz prawdziwe 125

Awatar użytkownika
Kebab_Karim
Weteran
Weteran

marek00542, Mnie chodzi tylko o to żeby to jakoś w miarę się toczyło :) Mam nadzieję, że odczuję różnicę między 88 na głowicy 72 a tą 110.

marek00542
Weteran
Weteran

Postautor: marek00542 » pn 12 sie, 2013

no będzie się to w miarę toczyło znudzi ci się 110cc i będzie za słabe dla ciebie

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Ee tam :D
Ze 110tki można wyciągnąć naprawdę sporo mocy jak się tylko chce.
Ja może stuninguje sobie jakieś 110cc to Wam pokażę efekty.
Miałem już takie 110cc, którym leciałem 112 km/h na pz22 wg GPSu (no może troszkę z górki, ale po prostej spokojnie stówkę łapał), a jeszcze można było tuningu trochę w niego włożyć.

Powodzenia!
Ostatnio zmieniony pn 12 sie, 2013 przez szymo_97, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kebab_Karim
Weteran
Weteran

szymo_97, Co tam wstawiłeś ? :D Co do silnika jeszcze :) Lać od razu syntetyk jakiś czy półsyntetyk ? Na oleju który jest w silniku raczej nie chcę jeździć... możliwe, że jest to jakiś techniczny olej albo jakiś mixol :D
Ostatnio zmieniony pn 12 sie, 2013 przez Kebab_Karim, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Właśnie nic specjalnego. Ogólnie to mam wrażenie, że tam był odelżony wał i gościu od którego kupiłem ten silnik nie wiedział co sprzedawał. Zbyt szybko wkręcał się i opadał jak na zwyczajne 110 (a miałem do czynienia z wieloma takimi silnikami). Nie rozbierałem go jednak tak bardzo, jedynie modziłem przy kompresji (planowanie głowicy od 72ki), paliwo 98 oktanów, bo na 95 było spalanie stukowe.
Do tego mega przełożenie na prędkość (na jedynce do 45 km/h, na dwójce do 70 km/h, na trójce 90 km/h i czwórka do v maxu). Były to wskazania wg seryjnego licznika, łosiek jak wiadomo jest lekki i mały i jakoś to jechało :D

Lej półsyntetyka :P

A no i teraz mi się przypomniało, że było tam delikatnie stoczone magneto (oryginalne).
Ostatnio zmieniony pn 12 sie, 2013 przez szymo_97, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kebab_Karim
Weteran
Weteran

szymo_97, czyli ładnie trafiłeś :) Ja prawdopodobnie ORK założę jak się "odkuję" po wpadce z adrolem.

Wróć do „Mechaniczne”