Postautor: Dargas » ndz 06 mar, 2011
Powiem tak miąłem 49ccm 72ccm i 107ccm (teraz mam). Hym jak to powiedzieć przesiadka ze 49ccm na 72ccm jest dość odczuwalna nie ma już takich problemów jak z podjazdami pod górkę czy jadą pod wiatr. Znowu, 107ccm Jeśli nie zmienisz zębatek jazda jest bez sensowną. Po prostu jak włączysz 1 i dasz ostro gazu to aż koło podbija najlepiej wtedy ruszać z 2 (rusza się tak samo jak na 49ccm z 1). Moim zdaniem nie warto inwestować w 72ccm, bo ta różnica nie jest zbyt ciekawa uzyskasz może z 2KM więcej. Najlepiej jest kupić wszystko wał cylinder itp. Od 107ccm i zmontować od podstaw wyjdzie ci to coś koło 300zł o ile zmontujesz używany wał i używaną głowice 107ccm. Bo kupić nowy silnik 107ccm jest nie opłacalny, bo dasz 900zł i nawet są dwie cewki(lipne lądowanie). To, jeśli masz kasę lepiej dołożyć i kupić za 1100zł LIFANA 140ccm będziesz miał o wiele lepszego kopa i lepsze lądowanie, bo one już mają sześć cewek, ale zdarzają się dwie cewki. Z tego, co się dowiedziałem to chłodnice oleju trzeba montować już w tłokach po wyżej 50mm. Na dużych tłokach silnik grzeje się mocniej, z czego lepiej właśnie zainwestować w chłodnice oleju. Ale jeśli potrafisz wolno jeździć (60km/h max) to nie inwestuj w zbędę ci rzeczy tylko dla picu.
Pozdrawiam Dargas