• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Odprężanie silnika....

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Pojazd: Złomosaki DIYedyszyn
Kontaktowanie:

Re: Odprężanie silnika....

Postautor: polo » pt 07 paź, 2011

To nie jest typowo wysokooktanowe np lotnicze. Dostałem "przepis" na paliwo, które lepiej si.ę spala i ma ok 100 oktanów- niestety zaraz kończę eksperymenty, bo szybko silnik padnie... Myślałem o zwieszeniu kompresji, bo wtedy jeszcze lepiej wykorzystam to paliwo.

[ Dodano: |7 Paź 2011|, o 23:08 ]
gdzie szukać takiego tłoka? ma być jako pit bike, czy dax?
#PRzRacingTeam
Obrazek....Obrazek....Obrazek

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » pt 07 paź, 2011

Wlej metanol-masz super szybkie spalanie i 114 oktanów
Ale rób to wyłącznie przy żeliwnym cylindrze
Ostatnio zmieniony pt 07 paź, 2011 przez Yautja, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Postautor: Michalk001 » czw 13 paź, 2011

Szczerze mówiąc mimo że chciałbym żeby Ci to wyszło to raczej projekt jest nierealny - zademonstruję Ci to na przykładzie tego zdjęcia z remontu Ikarusa.
http://www.przegubowiec.com/cws/albums/ ... 281%29.jpg
Jeżeli orientujesz się trochę w mechanice to na pierwszy rzut oka zobaczysz zasadę działania tej turbosprężarki - jest napędzana energią spalin, a także smarowana olejem pod ciśnieniem. Dodatkowo turbo nie podaje więcej paliwa - ono podaje więcej powietrza, więcej tlenu to szybsze spalanie i wzrost mocy.
Pierwszy problem to sam napęd turbo - elektryczny nic nie da gdyż nie osiągniesz wystarczających obrotów aby to miało szansę spełniać swoje zadanie - w samochodach turbo potrafi "rozbujać" się do niebotycznych 200 tys. obrotów na minutę - a takie coś potrafi zapewnić tylko energia spalin. W silnikach motocyklowych ta energia jest zazwyczaj zbyt mała nie mówiąc już o silniczku motorowerowym. Drugi problem to smarowanie. Turbo wymaga smarowania, gdyż bez niego szlag je trafi w przeciągu minut - o ile nie sekund. Powiem tylko że w nowoczesnych autobusach z turbo zalecane jest nie gaszenie silnika po dojechaniu do pętli przez około minutę aby turbosprężarka zwolniła obroty i nie była narażona na brak smarowania. Turbo elektryczne raczej jest tylko bajerem dla samego wyglądu. Ostatni problem to miejsce żeby to wszystko założyć - po prostu go nie ma.
Ostatnio zmieniony ndz 16 paź, 2011 przez Michalk001, łącznie zmieniany 4 razy.
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Awatar użytkownika
TaHa
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: TaHa » czw 13 paź, 2011

Miejsce to najmniejszy problem. Co do tego turbo to jak zna się trochę na elektronice i znajdzie jakiś sposób to będzie ok. Jak gaz da się do ogara podłączyć i koleś jeździ ciągle i działa to turbo też się da. Nie ma rzeczy niemożliwych :) Czekam na efekty końcowe...

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » pt 14 paź, 2011

Smarowanie z silnika bez problemu :) A jak nie to pompka paliwowa ze skutera i joł :P

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Pojazd: Złomosaki DIYedyszyn
Kontaktowanie:

Postautor: polo » pt 14 paź, 2011

co do smarowania, to myślałem podłączyć podobnie jak chłodnicę ;)
Wiem,że potrzeba energii ze spalin. właśnie w tygodniu przeszło mi przez myśl, ze będzie za mała z 50, więc pomyślałem o kompresorze... ale on zabiera w samochodzie ok 30KM, więc miałbym na minusie xd
Razem z profesorem wpadłem an pomysł łożysk krytych w turbosprężarce. Nie potrzebowałyby smarowania. W alternatorach są takie i chodzą dobrze przy sporych obrotach, ale nie 200k/min :D

Na efekty raczej trzeba będzie długo poczekać, ale myślę, ze kiedyś jakoś zwiększę moc w ty chinolu. Na razie mam ważniejsze wydatki, bo remontuję ww. Wueskę. Jak ją zrobię, to zacznę działać w sprawie Yamasakiego. :)
#PRzRacingTeam
Obrazek....Obrazek....Obrazek

Wróć do „Mechaniczne”