• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Odchudzony tłok

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Pilo
Majster
Majster

Re: Odchudzony tłok

Postautor: Pilo » pt 13 lut, 2015

Znalazłem ciekawostkę. W pionowych chinolach 125, po włożeniu 150 drgania się ludziom zmniejszały i byli szczęśliwi. Uwaga gdzieś to jest w tym temacie na 48 stron : http://romet125-forum.pl/viewtopic.php? ... &start=705

Jakbym wszystko widział sam, to bym nie korzystał z forum. Ja w ramach eksperymentu założę stary zestaw w którym zebrałem 3g. Nie mam jak tego zmierzyć, więc ograniczę się do subiektywnych***. W tej sprawie, tylko tyle mogę zrobić.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » sob 14 lut, 2015

Ja na 50cc miałem spore wibracje w górnym zakresie obrotowym, potem miałem 110 i one nazwałbym to skumulowały się tylko w średnim zakresie obrotów.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

adi9424
Majster
Majster
Pojazd: WS 140cc

Postautor: adi9424 » ndz 15 lut, 2015

Ja na 110 miałem też wibracje, teraz na 140cc jakoś w ogóle ich nie czuję

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » ndz 15 lut, 2015

W 50ccm były u mnie najmniejsze drgania, 72 to był wibrator, 110 tylko na wolnych strasznie wibrował a najwiecej wibracji przenosiło sie przez wydech adi9424, silnik 140 jest o wiele lepiej skonstruowany i wykonany :).

Erpeg
Amator
Amator

Postautor: Erpeg » pn 23 lut, 2015

U mnie zdefiniowanie wibracji wygląda tak, prędkość do 45km/h jest spokój, cisza. Obojętnie czy przeciągne wrzucanie biegu do 7 tyś czy do 4 tyś nie wyczuwam zmiany komfortu jazdy. Wibracje narastają przy większych predkościach i rosną w parze z obrotami już mała zmiana obrotów z 7000 do 7500 przy prędkości 60km/h powoduje wibrator i niepewną jazdę. Oczywiście z chęcia pozbyłbym się tych wibracji, sam też postaram się coś pokombinować w tej sprawie. Aha, zapomniałem dopisać poj. 72cc
Ostatnio zmieniony pn 23 lut, 2015 przez Erpeg, łącznie zmieniany 2 razy.

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » ndz 12 kwie, 2015

Założyłem ten odchudzony tłok i niestety nie potrafię wychwycić różnicy, gdyż minęła cała zima od poprzedniej jazdy. Takie garażowe testy najlepiej robić na świeżo typu jednego dnia. Wtedy łatwiej wyczuć lepiej/gorzej. Lepiej mieć przyrząd i twarde wyniki.
Obecnie na luzie delikatnie drgają mi lusterka, powyżej 8.5k obraz jest już rozmazany. Przy 6.5k mam rezonans bliżej nieokreślony czegoś. Przy 11k nie miałem wrażenia, że mi wyskakuje silnik z ramy. Śruby pordzewiały, więc nie ma możliwości przeprowadzenia testu samoodkrecania się chińczyka od wibracji.

Wróć do „Mechaniczne”