• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Kingway Yamasaki- nowe kolanko.

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
hornir
Uczeń
Uczeń

Kingway Yamasaki- nowe kolanko.

Postautor: hornir » ndz 17 lip, 2011

Cześć. Niedawno w swoim kingwayu yamasaki zamontowałem silnik 110. Nie do końca jestem z niego zadowolony, bo nie może sobie nawet poradzić z dwusuwową 50-tką. Przyspieszenie jest w miarę dobre, ale tylko na niższych obrotach, bo od ok. 3/4 maksymalnych obrotów czuję, że nie przyspiesza tak fajnie jak na niższych obrotach a na 4biegu to nie rozwija max obrotów. Oczywiście silnik już dotarty. Chcę zamontować szersze kolanko, tylko czy to pomoże coś? I na jaką szerokość musiało by mieć to nowe kolanko, żeby nie blokowało nic. Dodam, że to oryginalne kolanko na tym zwężeniu ma 2cm, a poza zwężeniem 3cm średnicy. I z jakiej rury bym mógł zrobić nowe kolanko, żeby się nie robił dziury od gorąca. Mam niepotrzebne kolanko od jawki 50 i jego długość jest można powiedzieć takiej samej długości niż to oryginalne kolanko w yamasaki i z tego chciałem zrobić nowe kolanko, ale może być trochę za wąskie, bo ta rura ma 2,5cm średnicy, czyli większość kolanka by była węższa o 0,5cm, ale za to w miejscu gdzie jest zwężenie by było szersze o 0,5cm i nie wiem co robić. Pomożecie coś?

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Kingway Yamasaki- nowe kolanko.

Postautor: choinka » ndz 17 lip, 2011

Zrób kolanko takie jaki jest wylot z głowicy albo napisze jutro Tobie jakie ja mam kolanko.

hornir
Uczeń
Uczeń

Postautor: hornir » pn 18 lip, 2011

Pomierzyłem wymiary kolanka i wejście na kolanko w głowicy. Kolanko na zwężeniu ma kształt jajka i ma wymiary 1,6x1,9cm a druga strona kolanka, czyli ta szersza ma średnicę 2,3cm. Takie wymiary ma kolanko od wewnątrz. Chyba wymiary zewnętrzne nie są istotne. Wejście na kolanko w głowicy na samym początku ma 3,2cm a głębiej 1,8cm. Czyli jak to jest? Jest sens montowania szerszego kolanka niż 1,8cm? Jeśli tak to jakiej szerokości i z jakiego materiału je zrobić?

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pn 18 lip, 2011

Na przyszłość dawaj wymiaru w mm bo tak się podaje a nie w cm.
Z materiału obojętnie może być stal nierdzewna najlepiej wypolerowana ;d A kolanko w całości o rozmiarze 18mm albo i więcej najlepiej tak ze 30mm To by był już przelot.

hornir
Uczeń
Uczeń

Postautor: hornir » pn 18 lip, 2011

Ale wpadka, tym bardziej, że chodzę do szkoły mechanicznej i cały czas nam powtarzają aby podawać wymiary w mm ;p . To w najbliższym czasie kupię kawałek rurki, będę celował w jak najszerszą, ale nie wiem czy przy średnicy wewnętrznej 30mm nie będzie za gruba średnica zewnętrzna. A żeby zrobić kolanko ze zwykłej rury to poza powyginaniem jej i zrobieniem mocowania do głowicy coś jeszcze trzeba robić?

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pn 18 lip, 2011

Nic możesz ja ładnie wyszlifować i spolerować żeby koloru ładnego przybrała.

Wróć do „Mechaniczne”