• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Szlif 120ccm > 140ccm MRF

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Szlif 120ccm > 140ccm MRF

Postautor: Boszu » pt 03 lut, 2017

Panocki, mam pytanie...
Czy dało by się 120ccm cylinder silnika MRF, przeszlifować do 140ccm MRF?
Po prostu, po ok. 30k km złapało w końcu tłoka i zrobiło ryski. I aby nie kupować nowego tłoka i cylindra 120ccm. To czy można kupić sam tłok od 140ccm i zrobić na 120ccm szlif?
Lub ewentualnie czy do silnika nominalnie 120ccm od MRF, spasuje tłok + Cyl 140ccm również MRF?
Zapraszam na mĂłj kanaÂł na YT:
Link do kanaÂłu.
Znajdziecie tam Motovlogi, filmy ze ZlotĂłw, Stuntu i Testy motocykli/motorowerĂłw.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Szlif 120ccm > 140ccm MRF

Postautor: to&owo » pt 03 lut, 2017

nie da się, to są dwa zupełnie inne typy silników. nawet jakbyś zebrał jakimś cudem tyle materiału i dałoby się to zmontować, to raczej i tak sprzęgło nie wyrobi. Głowica do wymiany. Lepiej zrobić porządny remont 120ccm i ogień ;)

Awatar użytkownika
Brydzu235
Majster
Majster

Postautor: Brydzu235 » pt 03 lut, 2017

Nie przejdzie to bo w 140cc tlok ma 13mm sworzen a w lifanie jest 14mm, i to jest najgorszy problem

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: JOSEMORALES » pt 03 lut, 2017

A może części z yx140 w wersji z rozrusznikiem? zewnętrznie jest bardziej podobny do 120 niż yx i także ma sprzęgło na wale. Lecz podejrzewam że nikt jeszcze takiego silnika na forum nie rozbierał, a w mrf jak zwykle nic nie będą wiedzieć na temat produktów które sprzedają bo zawsze gdy o coś pytam handlowca to temat umiera na stwierdzeniu "musiałbym porozmawiać z naszym mechanikiem" (nawet z doborem dysz do mikuni vm22 i yx140 z rozrusznikiem nie pomogli). Pozdrawiam Arek

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » pt 03 lut, 2017

Z sprzęgłem myślę że nie było by problemu. Bo przy 120ccm nie ma najmniejszego problemu z ślizganiem, tak że i 140ccm mogło by wytrzymać...

Ale w sumie, różnica wielkości sworznia to trochę już kłopot. Aczkolwiek... Można było by spróbować rozwiertakiem zwiększyć otwory w tłoku. I wsadzić sworzeń od 120ccm. (o ile nie kolidowało by to z pierścionkami)
Bardziej jednak martwi mnie że jest inny skok tłoka, inna długość tłoka od sworznia do denka itd.

I chyba faktycznie trzeba będzie nie oszczędzać, i kupić nowy zestaw tłok + cyl 120ccm ;)

A swoją droga, jak z pasowaniem tłok + cyl + głowica 120ccm od MRF do zwykłej 110-tki (107ccm)
Zasadniczo, mam na stanie cyl 110ccm (po przeróbkach pod 88ccm) i będę sobie to mierzył. Ale przy okazji, może akurat coś o tym wiecie? <rotfl>
Zapraszam na mĂłj kanaÂł na YT:

Link do kanaÂłu.

Znajdziecie tam Motovlogi, filmy ze ZlotĂłw, Stuntu i Testy motocykli/motorowerĂłw.

Wróć do „Mechaniczne”