Takie pytanie na początek...
Czy jest tutaj gdzieś post który jasno tłumaczy na ile trzeba stoczyć cylinder, z której strony i jak to jest przy głowicy 72ccm oraz łańcuszku 82ogniwa?
Bo przeczytałem 5 stron tego tematu i aż mnie już głowa boli. I stwierdziłem że jednak przejdę do ostatniej strony i zapytam wprost, co i jak?!
Bo będę koledze składał taki zestaw 88ccm który na razie jest u tokarza, ma zostać stoczony z góry o 4,1mm. (od strony głowicy) Problem u tokarza pojawił się taki że tuleja od strony korbowodu jest stożkowa, przez co są podobno jakieś obawy o pęknięcie tej tulei... I ogólnie jest dużo "Ale".
Ja koledze proponowałem aby ugadał się z tokarzem, i zebrać 3mm, a później sprawdzać metodą zakładania i ściągania całości bez pierścieni, aby potem nie było problemu że trzeba nowy zestaw 110ccm wywalić, bo będzie stoczony za dużo! Bo doczytałem się tutaj że jedni stoczyli 4mm i było git, inni 4,1. Lub jeszcze inni że 3,9mm.
No i z łańcuszkiem też widzę różnie jest, ale z tym w zasadzie może się jakoś uporamy (zawsze można obciąć/stoczyć/ze szlifować rolkę która znajduje się w cylindrze, lub założyć używany i naciągnięty łańcuszek).
No i jeszcze też pytanie, co z gaźnikiem? U niego siedzi 22mm. Tak że sądzę iż będzie chyba odpowiedni??
A na koniec jeszcze proponował bym, aby ktoś z dobrym sercem "Moderator" podsumował cały ten temat w pierwszym poście, oraz ten temat przykleił.
![:] :]](https://forum.moto-4t.pl/images/smilies/kwadr.gif)