• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wszystko o 88 ccm

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Pilo
Majster
Majster

Re: Wszystko o 88 ccm

Postautor: Pilo » czw 11 cze, 2015

Są jakieś postępy. Ponieważ mam cylinder 52,4 mm to pojemność skokowa będzie wynosić 89.,5cm3.
Cylinder skróciłem od dołu do wysokości cylindra 72cm3. ~ 6,3mm. Chyba będę musiał podciąć trochę żeberka od strony karteru, aby cylinder prawidłowo do niego przylegał. Trzeba odbudować kanał olejowy. Oczywistym jest, że będę musiał obrobić denko tłoka, aby nie biło w głowicę. Eee drobnostka. Tłok w zestawie mam niestety wklęsły. Wklęsłość na środku jest ~ 1mm. Nici z wysokiej kompresji. Problemem jest duża masą kompletnego tłoka (72 cm3 - ~ 90g, 110cm3 - ~120g). O ile ścięcie denka tłoka wpłynie korzystnie na odchudzenie tłoka, to zastanawiam się co zrobić z dużo cięższym sworzniem tłoka.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » sob 11 lip, 2015

Takie pytanie na początek...
Czy jest tutaj gdzieś post który jasno tłumaczy na ile trzeba stoczyć cylinder, z której strony i jak to jest przy głowicy 72ccm oraz łańcuszku 82ogniwa?
Bo przeczytałem 5 stron tego tematu i aż mnie już głowa boli. I stwierdziłem że jednak przejdę do ostatniej strony i zapytam wprost, co i jak?!

Bo będę koledze składał taki zestaw 88ccm który na razie jest u tokarza, ma zostać stoczony z góry o 4,1mm. (od strony głowicy) Problem u tokarza pojawił się taki że tuleja od strony korbowodu jest stożkowa, przez co są podobno jakieś obawy o pęknięcie tej tulei... I ogólnie jest dużo "Ale".
Ja koledze proponowałem aby ugadał się z tokarzem, i zebrać 3mm, a później sprawdzać metodą zakładania i ściągania całości bez pierścieni, aby potem nie było problemu że trzeba nowy zestaw 110ccm wywalić, bo będzie stoczony za dużo! Bo doczytałem się tutaj że jedni stoczyli 4mm i było git, inni 4,1. Lub jeszcze inni że 3,9mm.
No i z łańcuszkiem też widzę różnie jest, ale z tym w zasadzie może się jakoś uporamy (zawsze można obciąć/stoczyć/ze szlifować rolkę która znajduje się w cylindrze, lub założyć używany i naciągnięty łańcuszek).

No i jeszcze też pytanie, co z gaźnikiem? U niego siedzi 22mm. Tak że sądzę iż będzie chyba odpowiedni??

A na koniec jeszcze proponował bym, aby ktoś z dobrym sercem "Moderator" podsumował cały ten temat w pierwszym poście, oraz ten temat przykleił. :]
Zapraszam na mĂłj kanaÂł na YT:
Link do kanaÂłu.
Znajdziecie tam Motovlogi, filmy ze ZlotĂłw, Stuntu i Testy motocykli/motorowerĂłw.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » ndz 12 lip, 2015

Dobra, moje pytanie trochę już nie aktualne...
88ccm udało się wsadzić! Problem z łańcuszkiem był, trzeba było ustawić rozrząd (na oko), ustawić wałek w odpowiedniej pozycji, przykręcić jedną z trzech śrubek trzymającą zębatkę rozrządu, przekręcić wałem aż śrubka była w górnej pozycji (najdalej od korbowodu itd.), pociągnąć mocno ją jeszcze śrubokrętem i powoli dokręcać tą jedną śrubkę aż zaskoczyło na swoje miejsce.
Moc... Jak na pierwsze przejażdżki po 4x 2-4min pracy silnika, zdecydowanie większa niż w 72ccm. Przynajmniej w dolnym zakresie, górnego oczywiście na dotarciu sprawdzać "nie wolno". ^^
Ogólnie czekam aż znajomy całość dotrze, i zrobimy mały "wyścig" aby porównać moc 72ccm i 88ccm. (uprzednio gdy miał 72ccm, to z racji że mam lżejszy sprzęt i bardziej dopracowany, no to minimalnie go wyprzedzałem na przyśpieszenie i odstawiałem o ok. 5km/h na prędkość)

Ogólnie w teorii możliwe że można było by zebrać 4,3mm lub więcej, bo tłok był płaski i nie dochodził na równo z cylindrem (zostało 1,2mm, tak że sporo! I 1mm wolnej przestrzeni zapewne by wystarczył, aby zawory nie uderzały o tłok, bo ok. 1mm zawory w głowicy 72ccm z tego co sprawdzałem się wysuwają)

Link do kanaÂłu.

Znajdziecie tam Motovlogi, filmy ze ZlotĂłw, Stuntu i Testy motocykli/motorowerĂłw.

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » pn 13 lip, 2015

A jak wygląda porównanie 88 - 110?

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Postautor: Boszu » czw 16 lip, 2015

Pilo pisze:A jak wygląda porównanie 88 - 110?

88ccm nie ma jeszcze pełnej mocy, bo zaledwie 60km docierania. Ale już wiem że 88ccm a 110ccm to bez porównania!
To 88ccm ciut aktualnie jest mocniejsze od 72ccm. Ale jest to niewielka różnica.
A porównując 110ccm i 88ccm (zrobiliśmy malutki wyścig) to mimo iż 110ccm ma zdecydowanie za duże przełożenia i całe moto było o ok. 30kg cięższe (Chopper Łoś obudowany kuframi i z kołem 15" od Yamaha) to 88ccm w Router WS50 zostało daleko w tyle!

Co więcej, podczas docierania siadł trybik od napędu pompki oleju, po 50km siadło łożysko wałka rozrządu po raz pierwszy, i dziś dostałem od kolegi info że po raz drugi po kolejnych 40km siadło drugie łożysko.
Ogólnie, więcej jak na razie z tym 88ccm problemów, niż jeżeli pozytywnych rezultatów. (wina oczywiście zbyt mocno napiętego łańcuszka rozrządu)

Rozważamy ogólnie opcję zebrania jeszcze 0,1-0,5mm z cylindra. Jeżeli łańcuszek nie wejdzie luźno, to kolega stwierdza że zostaje przy 72ccm, i w przyszłości zmiana na 110ccm.

Link do kanaÂłu.

Wróć do „Mechaniczne”