• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Regulacja gaźnika, moduł i wybór przełożeń 139fmb .

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Kuba07124
Majster
Majster

Regulacja gaźnika, moduł i wybór przełożeń 139fmb .

Postautor: Kuba07124 » śr 25 mar, 2015

Witam ! Posiadam Leone RK50 S. Silnik 139fmb - leżąca 125cm3 . Ogólnie silnik pracuje na gaźniku Pz20, smiesznym chinskim filtrem siatkowym. Gaźnik ma opuszczoną iglicę w przepustnicy na sam dół, dysze 75, chociaz wydaje mi sie ze ma na nim jakos malo mocy. Kupiłem nowy filtr gąbkowy Stage 6 Double Layer (zaloze go tylko jak dojdzie poczta). Do tego kupiłem moduł z regulacją konta zaplonu (ktory tez dopiero dostane w tym tygodniu) . Co sądzicie o tym module ? Da sie jakoś uelastycznić ten silnik przez taką kombinacje ? No i zostaje temat przełożeń, akutalnie 17/55. Moim zdaniem są za krótkie i mam do wyboru zebatke na tył - 49z lub 38z . Podsumowując, potrzebuje pare rad w tych oto tematach.
Wzzzzzzzzzzzzzm. ;d

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Re: Regulacja gaźnika, moduł i wybór przełożeń 139fmb .

Postautor: ReallY » śr 25 mar, 2015

Kuba07124 pisze: Silnik 139fmb
to 50ccm nie wiem w końcu czy masz 125 czy 50cc

Kuba07124 pisze:Do tego kupiłem moduł z regulacją konta zaplonu (ktory tez dopiero dostane w tym tygodniu) . Co sądzicie o tym module ?

Badziew i tyle nic nie daje i tylko przepłaciłeś.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Kuba07124
Majster
Majster

Postautor: Kuba07124 » śr 25 mar, 2015

Dokładnie jest to silnik 110cm3 . Czyli 139fmb ze zmienionym wałem, cylindrem i głowicą...
Wzzzzzzzzzzzzzm. ;d

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » czw 26 mar, 2015

Spokojnie.
1. Silnik 110 ccm. Podaj oznaczenia na karterze pod zębatką zdawczą. Zawory do 110 ccm masz 23 i 17 mm, oznaczenie na cylindrze często jest mylne.
2. Gaźnik. Ustaw iglicę na środkowe położenie po wcześniejszym wymianie głównej dyszy paliwowej na 0,87 lub standard dla 110 ccm 0,9 mm /90/. Wykręć śrubę składu mieszanki o 2,5 obr i ustaw obroty na maksymalne. Śrubą ustawienia przepustnicy zjedź na 1600-1800 obr/min, tak ażebyś miał niepulsujące już światła mijania na biegu jałowym. Wtedy będziesz miał ładowanie rzędu 13,5-13,8 VDC /prądu stałego. Bez założonego filtra powietrza też silnik możesz wyregulować.Najlepsze są filtry gąbkowe. Łatwe w utzrzymaniu czystości. Stożkowe metalowe sa po prostu głośne, które i tak musisz nasączyć preparatem, ażeby kurz nie dostawał się do środka. TAkie są przepisy w tych filtrach.
3. Moduł z regulacja> w stałym module masz elektronicznie ustawiony zapłon na 3 st. przed GMP /Górnym Martwym Punktem/. Ten z regulacją daje Ci możliwość do wyprzedzenia zapłonu do 11 st. przed GMP. Różne sa zdania na ten temat. Przedstaw swoje obserwacjie po jego założeniu.
4. Zębatki. Masz 17/55, czyli mielisz skrzynią biegów. Wydłuż przełożenia na zestawie 17/44z i będzie super
P.S Leone RK50 S ma piękną linię.
Obrazek

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » czw 26 mar, 2015

klemens244,

klemens244 pisze: Silnik 110 ccm. Podaj oznaczenia na karterze pod zębatką zdawczą

Kolega wyżej napisał że:

Kuba07124 pisze:110cm3 .... Czyli 139fmb ze zmienionym wałem, cylindrem i głowicą...

Mam nadzieję że wiesz o co mi chodzi :)

P.S 1 punk mało przydatny, ale drugi już bardzo fajnie objaśniony ;)
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » czw 26 mar, 2015

Really. Punkt 1 jest b. przydatny. Sprzedawcy na allegro opisują silnik 110 ccm jako super mocne, z odciażonym wałem, itd... Jak zadasz im parę pytań to mi puchną z odpowiedziami. ZACHOWAJ dla siebie swoje komentarze, bo chyba złożyłeś AŻ dwa silniki tego typu i łeb zadzierasz wyżej niż dupę.
Wiem o co chodzi z modyfikacjami, ale prowadzę dialog z Kubą, więc odczep się na przyszłość moderatorze. Znowu cienkie bolki.
Ostatnio zmieniony czw 26 mar, 2015 przez klemens244, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Kuba07124
Majster
Majster

Postautor: Kuba07124 » pt 27 mar, 2015

Silnik 139fmb -> seryjna 50cc, z zalozonym kitem 110cc. Zmieniona glowica, tlok 52mm jak sie nie myle z cylindrem, wałem itp.
Z gaźnikiem mam problem, gdyz na dyszy 0,75 i iglicy na samym dole jest spoko, gdy zwieksze dawke paliwa przez dysze lub iglicą, zalewa go i nie chodzi jak powinien (na dyszy 95 wkrecał sie na nie całe 6k obr/min wg. obrotomierza.
Przełożenie : bedzie 17/49 bo 44z zebatki nie ma do Zippa Pro ani Leone z tego co sie orientuje.
Co do sylwetki fakt, mi też sie podoba ! <rotfl>
Wzzzzzzzzzzzzzm. ;d

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » pt 27 mar, 2015

Kuba:
1.Jaki kolor świecy masz ? Jak jest ciemna to wykręć trochę śr. składu mieszanki jeszcze o ok.1/2 obr. Problem tkwi tylko w gaźniku. Może załóż na chwilę pożyczony. Jak masz go na zewnątrz to przepustnica otwiera się w 100 % ? Różne przypadki /nieświadome/ mieli bikerzy. M.in. linka zatrzymywała szklaneczkę przepustnicy w połowie jej skoku.
2. Zębatki, ale na tył jest 42z. Zyskasz na prędkości. Zadzwoń do f-my "Barter" /allegro/ z Rzeszowa. Oni maja wiedzę i wszystkie potrzebne zębatki.
Obrazek

Wróć do „Mechaniczne”