• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Gaźnik od skutera 4T do 139fmb - dyskusja

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Pilo
Majster
Majster

Re: Gaźnik od skutera 4T do 139fmb - dyskusja

Postautor: Pilo » pt 26 gru, 2014

sasek94 pisze:Jeźeli twierdzisz, że orginalny Keihin może kosztować do 100zł. Powodzenia.
Nie są to złośliwości, tylko znajomość rynku.

Gaźniki do GY6-50 kosztują na aledrogo od 50 od 150zł. W lokalnym sklepie jest to samo + 50zł. Ja wybrałem taki, który jest wystawiony u różnych sprzedawców za 77zł, 122zł, 144zł i 150zł. Wybrałem najlepiej jak potrafiłem, na tym się moja rola skończyła.

sasek94 pisze:Nie są to złośliwości, tylko znajomość rynku.
Cena idzie w parze z jakością. I tego nie da się oszukać.

Świat byłby piękniejszy gdyby jeszcze tak było. Niestety. Cena produktu dla klienta indywidualnego jest wynikiem:
-spekulacji
-marketingu
-marży
-zasobność klienta
-z góry zaplanowanej cenie
-niszy rynkowej
-kosztów prawnych
-kosztów transportu
-cenie zakupu.

W dobie postarzania produktów, wysoka jakość nie istnieje. Jest raczej poczucie jakości, estetyki, renomy marki.

Wracając do tematu, to znalazłem już druga osobę przede mną, która zrobiła taką podmianę gaźnika. Efekt pozytywny. Spalanie zmalało w 110ml z 3.0 do 2.0 - 2.7 (trasa-miasto). Lepiej przyśpiesza. Czyli takie same wnioski jak w latach 60 / 70 ubiegłego wieku.
http://www.routerws50.pun.pl/viewtopic. ... 748#p38748

Teraz pytanie jak zrobić kolektor ssący do tego gaźnika. W poziomym silniku jest on tak fikuśnie powyginany, a ja nie potrafię giąć rur stalowych. Drugi problem, to jak zrobić rurowe gniazdo na gaźnik, aby było szczelne? Jak natnę rurę na końcu i ścisnę, to gaźnik będzie mocno przytwierdzony, ale szczelność będzie wątpliwa.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » pt 26 gru, 2014

Spalanie w naszych pomykaczach jest tak małe że kieszeń słabo odczuje różnicę w spalaniu, ale masz + ode mnie bo zastanawiam się teraz czy gdyby dać gaźnik podciśnieniowy u mnie z moją pojemnością to czy by to coś dało. Oryginalny gaźnik da się dostać na ebay tyle że ja nie wiem który byłby oryginalny a który podróbką jak te na allegro i w sklepach dlatego masz linka http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=Ke ... +&_sacat=0

A i są do króćców tych wygiętych takie przejściówki gumowe do gaźników typu Mikuni VM22 bodajże. A i mam tylko pytanie mianowicie jak będzie wyglądać sprawa z automatycznym ssaniem?
Ostatnio zmieniony pt 26 gru, 2014 przez ReallY, łącznie zmieniany 1 raz.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » pt 26 gru, 2014

Automatyczne ssanie w tych gaźniczkach to grzałka i "bimetal". Rozgrzewający pręcik wydłuża się i wyłącza ssanie. Wystarczy podpiąć grzałkę do zasilnia na stałe. Automat.

Nie wiem który jest oryginalny, a który podróbka. Ciekawe są ceny 25$ - 45$ dla 50.

Co do spalania, ile to się ludzie namęczą dla +3KM w 50, zamiast sobie kupić motorek 125, czy 500. Jest jeszcze komfort psychiczny. Taki komarek z lat 60 ma katalogowo 1.7l, WSK 125 2.2l, obecna japonia 125 na wtrysku 2l, samochód 6 - 10l.
Więc skoro moja 50 spala 2.2l, a jadę niewiele szybciej niż rowerem, to szlag mnie trafia taka nauka jazdy motorem. Jakby spalał 1.2 - 1.7l jak forumowy zipp salmo to bym był szczęśliwy. W dodatku naczytałem się o podciśnieniowych gaźnikach, to skoro jest okazja samemu przetestować....
Ostatnio zmieniony pt 26 gru, 2014 przez Pilo, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Mechaniczne”