• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Ogar 900 Sprzęgło

kamil123l

Ogar 900 Sprzęgło

Postautor: kamil123l » sob 18 lip, 2015

Siema!
Mam problem z moim Ogarem 900, otóż mam niewyregulowane sprzęgło, no i postanowiłem po dłuższym nieużytkowaniu motoroweru je wyregulować. Odkręciłem linkę na maxa, ale nic nie dało, sprzęgło dalej nie łapie. Wyczytałem na internecie, żeby odkręcić dekiel od silnika z prawej strony i tam odkręcić nakrętke 10 po czym dokręcić srubę. Próbowałem tak zrobić, ale po odkręceniu nakrętki i próby wkręcenia śruby, nic się nie dzieje. Śruba stoi w miejscu, mogę ją kręcić ale nic się nie wkręca. Co może być przyczyną?

Pozdrawiam :P

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Re: Ogar 900 Sprzęgło

Postautor: klemens244 » ndz 19 lip, 2015

Możliwe, że okrągły sprężysty pierścień/zimmering - rozpierający i blokujący tarcze sprzęgła w koszu sprzęgła wypadł ze swojego rowka. Spuść olej, odkręć prawy dekiel. I wówczas zobaczysz o co chodzi.
Obrazek

kamil123l

Postautor: kamil123l » sob 25 lip, 2015

klemens244 pisze:Możliwe, że okrągły sprężysty pierścień/zimmering - rozpierający i blokujący tarcze sprzęgła w koszu sprzęgła wypadł ze swojego rowka. Spuść olej, odkręć prawy dekiel. I wówczas zobaczysz o co chodzi.

Ten pierścień jest okej, sprawdziłem to. Moim zdaniem chodzi o tą złotą część, do której wkręca się tą śrubę. Jak tą śrubę całkowicie wykręciłem, zobaczyłem, że w miejscu na śrubę, nie ma gwintu na którym mogłaby się trzymać. Masz jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » sob 25 lip, 2015

Rozwierć na M8 DROBNOZWOJNY i załóż kontrnakrętą DROBNOZWOJNĄ lub kup sam ten element. Kosztuje z 5 zeta.Ta śruba jest PIERWSZYM i WAŻNYM elementem wstepnego luzu pomiędzy właśnie wyciskaczem a tulejką do wyciskania tarcz w koszyku sprzęgła.
Obrazek

kamil123l

Postautor: kamil123l » sob 25 lip, 2015

klemens244 pisze:Rozwierć na M8 DROBNOZWOJNY i załóż kontrnakrętą DROBNOZWOJNĄ lub kup sam ten element. Kosztuje z 5 zeta.Ta śruba jest PIERWSZYM i WAŻNYM elementem wstepnego luzu pomiędzy właśnie wyciskaczem a tulejką do wyciskania tarcz w koszyku sprzęgła.

Mógłbyś mi to jakoś łatwiej wytłumaczyć jak to zrobić? :)

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » sob 25 lip, 2015

Demontujesz ten element spod małego prawego dekla, wkładasz w imadło, rozwiercasz na 6,4 mm, gwintownik drobnozwojny M8 w rękę i gwintujesz. Weź ten element do jakiegoś ślusarza i powiedz mu o co chodzi - jak masz z tym problem.
Obrazek

Wróć do „Pomoc”