Najpierw odkręcamy świece:
Odkręcamy tłumik:
Odkręcamy króciec gaźnika:
Odkręcamy pokrywkę rozrządu od strony zębatki rozrządu:
Odkręcamy napinacz łańcuszka rozrządu. Znajduje sie pod silnikiem. Powinna wyskoczyć sprężynka i wylecieć bolec:
Odkręcamy zębatkę rozrządu:
Jeśli ktoś później nie chce sie bawić w ustawianie rozrządu polecam zabezpieczyć w taki sposób (opaska zaciskowa):
Odkręcamy głowice:
Odkręcamy dwa korki jeden jest na dole głowicy drugi u góry (Klucz 17), są to korki, pod którymi znajduje sie regulacja zaworów:
Odkręcamy 4 śrubki, które dociskają cylinder i głowice:
Ściągamy dekielek:
I delikatnie wyciągamy głowice:
Taki widok otrzymamy, gdy wyciągniemy głowice:
Ściągamy pokrywkę z głowicy:
Aby wyciągnąć koniki zaworowe trzeba wyciągnąć dwie tulejki. Potrzebne do tego celu będzie na śruba M8 na klucz 13.Po prostu wkładamy śrubę w jedną dziurę i kręcimy tak jak by w śrubę później po prostu wyciągamy:
Wyciągamy koniki zaworowe:
Wyciągamy wałek rozrządu:
Teraz bierzemy papier toaletowy i ubijamy w miejsce zaworów tak, że by był mocno zbity ten papier i że by zawory nie mogły sie otworzyć:
Bierzemy klucz nasadowy i doduszamy w miejsce zabezpieczeń zaworu. Przykładamy klucz i wystarczy uderzyć w klucz tak ze by sprężyny odbił i zabezpieczenia wyskoczyły. Pamiętajmy, aby nie wystrzeliły na zabezpieczania lub sprężyny, bo bedzie ci je szukać po cały garażu:
Wyciągamy zabezpieczenie zaworu:
Wyciągamy sprężyny:
Wyciągamy zawory:
No to głowica rozebrana teraz zostało ja złożyć. Bym zapomniał gumowe uszczelniacze zaworów znajdują sie pod sprężynami zaworowymi. Czas na składanie głowicy.
No to wkładamy zawory od drugiej strony głowicy wypełniamy ja pod spodem papierem, aby sie zawory nie otworzyły i robi podobnie, ale odwrotnie do tego celu posłuży nam klucz nasadowy wypełniony papierem toaletowym:
I wciskamy z całej siły sprężyny zaworowe tak, aby zabezpieczenia zaworowe wbiły sie do środka:
Sposób jest pokazany na tym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=motQsRGMMdY
Gdy wbijemy zabezpieczenia zaworowe:
Wkładamy wałek rozrządu:
Teraz czas na wkładanie koników zaworowych robimy to po kolei najpierw wkładamy konik a później wkładamy tulejkę, którą trzeba najpierw wkręcić w śrubę M8 i wepchnąć w dziurę:
Po włożeniu zaworów, wałka rozrządu i koników przykręcamy pokrywkę na głowicy:
Ustawiamy zawory, ssący 0,05 wydechowy 0,07:
Głowice mamy złożona czas na montaż. Nakładamy głowice na szpilki i powoli wkładamy łańcuszek rozrządu nie zapomnijmy o uszczelce pomiędzy głowica a cylindrem. Przykręcamy wszystkie śruby tak jak wcześniej:
No i mamy głowice złożoną. Tak jak wcześniej pisałem, gdy będzie cieplej artykuł będzie na moich zdjęciach. Będzie wszystko lepiej opisane na razie zrobiłem tyle myślę, że już wystarczy, że by zmienić głowice na 72ccm. Starałem się jak mogę myślę, że mój trud zostanie wynagrodzony:)
Jeśli ktoś by sobie nie radził to proszę pisać do mnie a ja zawsze jakoś pomogę.
Email dariusz.niewiadowski@gmail.com
GG 70378822
Pozdrawiam i mile widziane Pomógł
Poradnik jest mój własnoręcznie napisany wszelakie kopiowanie i duplikowanie zabronione