• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Podświetlenie schowka/kuferka itd

Patenty na dane problemy
Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Podświetlenie schowka/kuferka itd

Postautor: BeNeK » sob 14 sty, 2012

Yo ziomki
Chymmm jak by to tu zacząć...
Kiedyś na forum był temat o tym i pamiętam choć nie wiem dlaczego były tam moje słowa krytyki... ale to przeszłość :D
Dziś będąc w warsztacie przy kymco i tak się łażąc i przewracając graty z miejsca na miejsce znalazłem diody led które zostały mi z ogara a dawałem je do świateł dziennych
Po chwili wpadł mi w ręce fajny włącznik pochodzenia discmena lub starego radia
Chcąc przekonać się jak działa zrobiłem test xd i już wiedziałem

Obrazek

Później chwilkę posiedziałem i pomyślałem jak by tu go zamontować by włączał gdy podniosę siedzenie czy coś i po kilku próbach/testach xd padło na zamek siedzenia :)
Obczaiłem co i jak i przemyślałem rzecz kolejną... A co jak będę coś grzebał i nie będę potrzebował tego podświetlenia a szkoda prądu... Więc zamontowałem drugi przełącznik tym razem normalny kołyskowy na tym samym kablu by w razie takiej potrzeby bez zakładania siedzenia wyłączyć podświetlenie :)

Obrazek

Na początku miałem wykorzystać ledy lecz nie miałem lutownicy i nie miałem jak przylutować kabli więc wpadłem na pomysł że gdzieś tu powinienem mieć 2 żarówki w5w z oryginalnych postojówek kymco. Znalazłem je i po chwili wpadłem na kolejny pomysł że gdzieś tu mam 4 gniazda z postojówek z ogara. Więc chwila czasu wszystko powyjmowałem przedłużyłem kable poizolowałem co prawda taśmą ale poizolowałem

Obrazek

Później wszystko podłączyłem poukładałem kable popodpinałem kable na stałe do przełączników i uzyskałem taki efekt:

Obrazek

Poniżej podaję jeszcze 2 linki to filmików oraz prosty schemat instalacji

Obrazek

http://www.youtube.com/watch?v=VCcJcQx_ ... AAAAAAABAA

http://www.youtube.com/watch?v=5ZlzyYgk ... er&list=UL

Teraz jedna sprawa
Wiecie jak się nazywa włącznik który jest na zamku ?? Chodzi o to aby ktoś jak by chciał go mógł sobie zakupić :)
W ogarze itd jest podobny zamek i po kilku modyfikacjach związanych tylko z umieszczeniem tego włącznika na zamku możecie taki bajerek mieć :)

inne szczegóły xd
Przełącznik na zamku został odtłuszczony, zamek również, Zostało wyznaczone miejsce gdzie zamek przy otwieraniu tylko wygina blaszkę a nie dotyka nie wali itd w włącznik, włącznik został przyklejony na super glue a większość kabli taśmą byzbarwna xd

Umieszczenie żarówek led itd z czego to wykonacie jeśli będziecie to robić zalezy tylko i wyłącznie od was i od waszej wyobraźni tylko pamiętajcie by nie przesadzić z ilością oraz rozmieścić wszystko tak by jakieś graty latające po schowku nie waliły po żarówkach zbytnio itp :)

I co o tym myślicie ??

Ja jeszcze myślę jak by tu wykombinować krótkie podświetlenie stacyjek zarówno stacyjki głównej jak i stacyjki od zamka ale to się zobaczy :)
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
Wilku1122
Zasłużony
Zasłużony

Re: Podświetlenie schowka/kuferka itd

Postautor: Wilku1122 » sob 14 sty, 2012

Fajne ciekawie wygląda ale montaż troche skomplikowany a to z tą stacyjka to dobry patencik ale najlepiej to żeby taki obwód stacyjki się swiecił albo coś ;P brawo za chęci :P
PIEC!
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Wilku1122 pisze:ale montaż troche skomplikowany

Tak się może wydawać przecież to banał wystarczy spojrzeć na ten prowizoryczny schemat jaki podałem :)
Wilku1122 pisze:a to z tą stacyjka to dobry patencik ale najlepiej to żeby taki obwód stacyjki się swiecił albo coś

Jeśli chodzi ci o podświetlenie stacyjek to chyba sobie to odpuszczę i zamontuję jakąś diodę ala z zapalniczki na kluczyku <luzik> no bo przecież nie będzie mi się to świeciło 24/24h <mysli>

Wilku1122 pisze:Fajne ciekawie wygląda

Wilku1122 pisze: brawo za chęci

Dzięki :]
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » sob 14 sty, 2012

No ciekawe ciekawe :)
http://allegro.pl/wp4-wylacznik-czujnik ... 74283.html można dać też takie coś :) Tylko że to musi być gdzieś pod masę przykręcone tzn ramę.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

aby na przyszłość nie znikło przełącznik jaki kolega podał up wyżej to WP4 WYŁĄCZNIK CZUJNIK KRAŃCOWY

lecz jego montaż do zamka jest chyba niemożliwy trzeba by bło szukać na ten przycisk innego sposobu żeby go kanapa przyciskała czy coś :P

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » sob 14 sty, 2012

No właśnie żeby kanapa przyciskała i przykręcony do ramy. Wystarczy wpisać czujnik maski :) Dać od najniższej ceny i są jeszcze inne.

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » sob 14 sty, 2012

Bardzo fajny pomysł :>

Awatar użytkownika
PłanDeK
Specjalista
Specjalista

Postautor: PłanDeK » ndz 15 sty, 2012

Ciekawie, ładnie i jak jest ciemno na pewno się przyda :D.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
MotĂłr nie umiera!
MotĂłr jest wieczny!

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » ndz 15 sty, 2012

jeszcze planuję jakoś przy kluczyku lub w kluczyk zamontować diodę z zapalniczki aby nie szukać stacyjek po omacku :>

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
PłanDeK
Specjalista
Specjalista

Ja sam teraz myślę nad zrobieniem czegoś takiego. A jaki włącznik do tej diody byś proponował?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

MotĂłr nie umiera!
MotĂłr jest wieczny!

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

właśnie myślę nad tym
Dobrze by było gdybym miał jakąś taką diodę z zapalniczki ale bida nie mam nic na razie :/

Najlepsze pomysły przychodzą podczas prac xd

Myślałem żeby dorobić sobie kluczyk z grubym plastikiem i w to wtopić diodę zaraz koło tego metalu tzn kluczyka trzonka itd :D wiecie ocb :D

A włącznik to żeby był zaraz gdzieś za diodą na środku kluczyka żeby jak go złapać i ścisnąć żeby zapalała się dioda

wiecie chyba ocb a jak nie to później wam to narysuje bo teraz idę na obiad <obiad>

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
PłanDeK
Specjalista
Specjalista

Benio, no rozumiem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

MotĂłr nie umiera!
MotĂłr jest wieczny!

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Obrazek

coś takiego fajne by było ale w sumie to nieopłacalne :/
plastik by musiał być strasznie gruby a tą blaszkę która zamyka obwód trzeba by jakoś usztywnić jakąś sprężynka czy coś by się dioda nie włączała np w kieszeni :/

Latarki przy kluczyku nie chce nawet tej na diody bo jest duża ciężka i mam już za dużo choć potrzebnych gratów przy kluczyku

Ostatnio jak jeździłem w nocy to jak wyłączyłem wyciąłem kluczyk i później z 1m nie mogłem włożyć kluczyka bo nie miałem czucia w palcach xd

[ Dodano: |15 Sty 2012|, o 13:04 ]
muszę coś wymyślić małego i spełniającego swoją funkcję

[ Dodano: |15 Sty 2012|, o 13:05 ]
heh gdyby można było kupić jakiś pasek świecący w ciemności jak z jakiś magnesów na lodówkę to bym takie okręgi zrobił w okół stacyjek przynajmniej xd

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
Wilku1122
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Wilku1122 » ndz 15 sty, 2012

Benio, Właśnie o takim dokoła stacyjki też myślałem pisałem wyżej spoko by to było ;P
PIEC!

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

a no fakt xd

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Wróć do „Tutoriale”