• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Modyfikacja seryjnego filtra

Patenty na dane problemy
Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Modyfikacja seryjnego filtra

Postautor: Lukas87 » czw 15 mar, 2012

Przedstawiam Wam sposób jak tanio można zrobić dobry filtr powietrza, bo to co jest oryginalnie to nie można tego nazwać filtrem.
Potrzebne rzeczy to filtr powietrza jawa 50, szpilka 5mm na metry oraz zakrętka z słoika, wiertarka z wiertłem 5mm.
Całość opisze w następujących krokach:
1.Demontaż filtra
2.Rozkręcamy filtr i wywalamy seryjną gąbkę
3.Odcinamy kawałek szpilki wg długości filtra
4.Robimy w samym środku zakrętki od słoika dziurkę 5mm
5.Z jednej strony wkręcamy nakrętkę którą kontrujemy drugą nakrętką i wkładamy przez obudowę filtra.
6.W drugiej przegrodzie puszki filtra ustawiamy na środku filtr z jawy 50 i zakrywamy go zakrętką od słoika a następnie przykręcamy nakrętką z czuciem i kontrujemy nakrętką
7.Wkładamy boczną osłonę puszki filtra i kontrujemy.
Poniżej schemat
Obrazek

Filtr spisuje się znakomicie :) a nie kosztuje dużo
Ostatnio zmieniony czw 15 mar, 2012 przez Lukas87, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Re: Modyfikacja seryjnego filtra

Postautor: BeNeK » czw 15 mar, 2012

mogę widzieć po co to??
no bo seryjny filtr o ile jest lepki spisuje się bdb więc nie rozumiem całej tej przeróbki i łączenia 2 filtrów powietrza co może jedynie skutkować zwolnionym przepływem powietrza
mi się gaźnik nigdy przez filtr powietrza nie zanieczyścił... w ani jednym moto...
a filtr w ogarze o ile się go regularnie przemywa i używa oleju do filtrów by był lepki i łapał syfy lub coś w stylu płynu do mycia naczyń :D to spisuje się naprawdę bdb
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Benio pisze:no bo seryjny filtr o ile jest lepki spisuje się bdb więc nie rozumiem całej tej przeróbki

po czym wnioskujesz że spisuje się dobrze?? mikroskopem sprawdzałeś filtr?? filtr to filtr a tą gąbką to możesz jedynie sie umyć pod prysznicem swoja drogą mój filtr po rozwinięciu jest 10 razy taki niż gąbka

Benio pisze: łączenia 2 filtrów powietrza co może jedynie skutkować zwolnionym przepływem powietrza

radze uważać na języku polskim> czytanie z zrozumieniem patrz 2 krok

Benio pisze:mi się gaźnik nigdy przez filtr powietrza nie zanieczyścił... w ani jednym moto...

jak ty myślisz że filtr jest po to aby gaźnik się nie brudził to powodzenia
Ostatnio zmieniony czw 15 mar, 2012 przez Lukas87, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
fistach96
Specjalista
Specjalista

Postautor: fistach96 » czw 15 mar, 2012

Lukas87, po co od razu tak ostro? Trochę kulturki i na forum będzie miło :)

Lukas87 pisze:jak ty myślisz że filtr jest po to aby gaźnik się nie brudził to powodzenia

Nie jest tylko od tego, ale zabrudzony gaźnik jest konsekwencją brudnego/uszkodzonego filtra. Nie sprawdzisz jakości powietrza w mieszance, ale gaźnik już można.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » czw 15 mar, 2012

Lukas87 pisze:po czym wnioskujesz że spisuje się dobrze?? mikroskopem sprawdzałeś filtr?? filtr to filtr a tą gąbką to możesz jedynie sie umyć pod prysznicem swoja drogą mój filtr po rozwinięciu jest 10 razy taki niż gąbka

bo ma dobrą przepustowość i zatrzymuje syfy? po co mam mikroskopem sprawdzać? mi wystarcza kultura pracy silnika by to wywnioskować...
<hahaha> a co ci do mojego mycia pod prysznicem??
no i jeszcze do do ostatniego mam co prawda hipotezę ale myślę że przepustowość powietrza się zmniejsza ;)

Lukas87 pisze:radze uważać na języku polskim> czytanie z zrozumieniem patrz 2 krok

a ty patrz co robisz i piszesz
ten twój pkt 2 nie zgadza się z schematem ;)
na schemacie narysowałeś seryjny filtr połączony z tym od jawki...

Lukas87 pisze:jak ty myślisz że filtr jest po to aby gaźnik się nie brudził to powodzenia

ooo może dowiemy się koledzy coś nowego?
No uświadom mnie kolego do czego służy filtr powietrza... <mysli> no bo sama nazwa jest tak skomplikowana że aż głowa boli i to wiedzą tylko zaawansowani majstrzy <mysli>
no a do czego służy?! wow...
nie chodzi o zewnętrzną cześć gaźnika tylko o wewnętrzną... byś mógł do chaty wrócić spokojnie i nie musiał po drodze do kiosku 5 razy gaźnika rozkręcać i go czyścic...

brak mi słów nieraz ....
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Benio pisze:bo ma dobrą przepustowość i zatrzymuje syfy? po co mam mikroskopem sprawdzać? mi wystarcza kultura pracy silnika by to wywnioskować...

widać że twoja odpowiedź jest adekwatna do wieku.. to ci wytłumaczę iż kultura pracy z filtrem/bez filtra jest taka sama z tym że wszystkie drobinki kurzu lecą do komory spalania

Benio pisze:ooo może dowiemy się koledzy coś nowego?
No uświadom mnie kolego do czego służy filtr powietrza... <mysli> no bo sama nazwa jest tak skomplikowana że aż głowa boli i to wiedzą tylko zaawansowani majstrzy <mysli>
no a do czego służy?! wow...
nie chodzi o zewnętrzną cześć gaźnika tylko o wewnętrzną... byś mógł do chaty wrócić spokojnie i nie musiał po drodze do kiosku 5 razy gaźnika rozkręcać i go czyścic...

brak mi słów nieraz ....

zacytuję tekst:
"Filtr powietrza - element układu dolotowego silnika spalinowego lub sprężarki, który ma za zadanie oczyszczać powietrze zasysane do komory spalania z zanieczyszczeń, np. pyłów. Stosuje się filtry suche, w których powietrze przechodzi przez materiał filtrujący oraz filtry mokre, w których przechodzi przez olej"
"Rozróżniamy filtry: papierowe, bawełniane oraz siatkowe."

na życzenie poprawiam schemat..

Awatar użytkownika
PablOoS_88
Majster
Majster

Postautor: PablOoS_88 » pt 16 mar, 2012

zapodaj zdjęcie jak to wygląda
junak xD
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » pt 16 mar, 2012

Lukas87 pisze:widać że twoja odpowiedź jest adekwatna do wieku.. to ci wytłumaczę iż kultura pracy z filtrem/bez filtra jest taka sama z tym że wszystkie drobinki kurzu lecą do komory spalania

-.- mówiłem że nieraz słów mi brakuje już -.-
jeśli te pyły dadzą radę przejść przez dyszę bo masz ciulowy filtr lub jego brak to spowolnią przepływ benzyny lub jeśli jakieś ziarenko piasku np przez dyszę nie przejdzie to zatrzymają dopływ benzyny co w efekcie będzie skutkowało tym że może mieć tylko wolne obroty lub wg będzie gasł... a gdy drobinki kurzu brudu itd przepływają przez dyszę i spowalniają przepływ benzyny zakłócają kulturę pracy silnika...
logiczne chyba nie? ...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » pt 16 mar, 2012

Jak masz ciulaty filtr powietrza np tani stożek za 10zł z alledrogo to po pewnym czasie masz silnik do remontu. Powód ?? Syf z powietrza zrobi ci pastę ścierną wewnątrz cylindra. Masz pifko ode mnie za pomysł.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Goger
Specjalista
Specjalista

Postautor: Goger » ndz 18 mar, 2012

dzikilopez, wkładasz gąbke do takiego filtra i po problemie.

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Postautor: Lukas87 » ndz 18 mar, 2012

Benio pisze:Lukas87 napisał/a:
widać że twoja odpowiedź jest adekwatna do wieku.. to ci wytłumaczę iż kultura pracy z filtrem/bez filtra jest taka sama z tym że wszystkie drobinki kurzu lecą do komory spalania

-.- mówiłem że nieraz słów mi brakuje już -.-
jeśli te pyły dadzą radę przejść przez dyszę bo masz ciulowy filtr lub jego brak to spowolnią przepływ benzyny lub jeśli jakieś ziarenko piasku np przez dyszę nie przejdzie to zatrzymają dopływ benzyny co w efekcie będzie skutkowało tym że może mieć tylko wolne obroty lub wg będzie gasł... a gdy drobinki kurzu brudu itd przepływają przez dyszę i spowalniają przepływ benzyny zakłócają kulturę pracy silnika...
logiczne chyba nie? ...

to jakiś masz dziwny gaźnik <rotfl> haha skoro twierdzisz że pyły zatkają dyszę paliwową która jest w komorze pływakowej jak już kolego to przytka się dysza powietrza wtedy będzie zmieniony skład mieszanki a emulsja wydobywa się spod iglicy która jest zasysana przed podciśnienie i to się na pewno nie przytka od powietrza, a ty dalej nie rozumiesz że filtr jest głównie po to aby gładź cylindrowa nie rysowała się od pyłu tak samo gniazda zaworowe widać kolega dzikilopez, zna się na rzeczy i ty myślisz że ten kawałek gąbki zwiniętej w okrąg spięty dwoma spinaczami to filtr?? jak on w ogóle nie dolega dokładnie do ścianki bocznej a filtry gąbkowe są droższe niż papierowe i zrobione z odpowiedniej pianki która dużo różni się od tej co jest seryjnie..na czymś muszą oszczędzać :) i nie pisz już głupot bo to mi brak słów...

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » ndz 18 mar, 2012

Lukas87, to mi brak słów bo nie wiem jak ci wytłumaczyć o co mi chodzi -.- no ale łok
możesz zapodać foto seryjnego filtra?

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Postautor: Lukas87 » ndz 18 mar, 2012

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » ndz 18 mar, 2012

Problem jest w tedy jak tą gąbkę trzeba z cylindra wyciągnąć. Kiedyś kolega niby dla oszczędności zamiast filtra powietrza to dał pończochę w Jawce, ot tak na chwilę. Mina mechanika bezcenna ....
Ostatnio zmieniony ndz 18 mar, 2012 przez dzikilopez, łącznie zmieniany 1 raz.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » ndz 18 mar, 2012

dobra pierwsze widzę ten filtr :D a jak jest w tej "konserwie" ? ma ktoś foto ?

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Wróć do „Tutoriale”