Potrzebne rzeczy to filtr powietrza jawa 50, szpilka 5mm na metry oraz zakrętka z słoika, wiertarka z wiertłem 5mm.
Całość opisze w następujących krokach:
1.Demontaż filtra
2.Rozkręcamy filtr i wywalamy seryjną gąbkę
3.Odcinamy kawałek szpilki wg długości filtra
4.Robimy w samym środku zakrętki od słoika dziurkę 5mm
5.Z jednej strony wkręcamy nakrętkę którą kontrujemy drugą nakrętką i wkładamy przez obudowę filtra.
6.W drugiej przegrodzie puszki filtra ustawiamy na środku filtr z jawy 50 i zakrywamy go zakrętką od słoika a następnie przykręcamy nakrętką z czuciem i kontrujemy nakrętką
7.Wkładamy boczną osłonę puszki filtra i kontrujemy.
Poniżej schemat
Filtr spisuje się znakomicie
a nie kosztuje dużo

to spisuje się naprawdę bdb

a co ci do mojego mycia pod prysznicem?? 
no bo sama nazwa jest tak skomplikowana że aż głowa boli i to wiedzą tylko zaawansowani majstrzy 

Syf z powietrza zrobi ci pastę ścierną wewnątrz cylindra. Masz pifko ode mnie za pomysł.
skoro twierdzisz że pyły zatkają dyszę paliwową która jest w komorze pływakowej jak już kolego to przytka się dysza powietrza wtedy będzie zmieniony skład mieszanki a emulsja wydobywa się spod iglicy która jest zasysana przed podciśnienie i to się na pewno nie przytka od powietrza, a ty dalej nie rozumiesz że filtr jest głównie po to aby gładź cylindrowa nie rysowała się od pyłu tak samo gniazda zaworowe widać kolega dzikilopez, zna się na rzeczy i ty myślisz że ten kawałek gąbki zwiniętej w okrąg spięty dwoma spinaczami to filtr?? jak on w ogóle nie dolega dokładnie do ścianki bocznej a filtry gąbkowe są droższe niż papierowe i zrobione z odpowiedniej pianki która dużo różni się od tej co jest seryjnie..na czymś muszą oszczędzać