Próbowałem już ciuchów rowerowych lecz nawet one nie wytrzymywały długo - spodnie rowerowe za 169zł przemiękały po godzinie - jedyną ich zaletą był bardzo szybki czas schnięcia.
W końcu po kilku próbach mogę wam z czystym sumieniem polecić produkty sprzedawane w sklepach sportowych DECATHLON.
Poniżej zdjęcia kurtki i spodni które zakupiłem - po sprawdzeniu okazało się że za rozsądną cenę mamy produkt dobry jakościowo i niebywale skuteczny.
Jadąc w ciągłym deszczu lub nawet podczas nawałnicy z gwałtownej burzy było mi ciepło i sucho - jedynym punktem w którym czułem wilgoć były buty - po prostu nalewało mi się do nich z kałuż lub pryskających samochodów. Poniżej zdjęcia i opis testowanego zestawu:
Oto kurtka, spodnie i kosmetyczka
- po co ona wyjaśnię na końcu.
To kurtka - przyciemniłem trochę zdjęcie żeby oddać jej piękny żywy niebieski kolor który wraz z paskami odblaskowymi na pewno zostanie zauważony na drodze.
Oto spodnie - mają kilka zalet ułatwiających użytkowanie:
Posiadają rozsuwane nogawki - dzięki nim możemy je szybko założyć na zwykłe spodnie na poboczu bez zdejmowania obuwia. Dodatkowo są na gumkę i mają głębokie boczne kieszenie i tylną zamykaną suwakiem.
A to kosmetyczka kupiona na targu za 8 złotych - ma wymiary 22x12x10cm i po złożeniu i zwinięciu wchodzi tam kurtka razem ze spodniami - taki mały pakunek zmieścimy wszędzie i jesteśmy zabezpieczeni w razie załamania pogody.
Ceny poszczególnych rzeczy:
Kurtka 59,99zł
Spodnie 54,99zł
Saszetka 8,00zł - czyli za 123złote mamy komplet na złą pogodę. Okazał się tak dobry że kupiłem drugi dla pasażera
.
Na koniec dodam że rzeczy są dobrej jakości - to materiał gumowany od spodu - jest dobrze wykonany i nie przypomina tych tanich rzeczy czy pokrowców na motor w których guma pęka i odkleja się po pewnym czasie. Dodatkowo materiał jest bardzo cienki, nie czujemy go na sobie i daje się zwinąć do małych rozmiarów.
Kurtkę znajdziemy w dziale rowerowym - spodnie chyba dla zmyłki w alejce obok.
Kurtki są w rozmiarach S - XXXL a spodnie S-XXL tak więc każdy dopasuje je pod siebie.

Na pewno się przyda tym co lubią lub zmuszeni są jeździć w złą pogodę