• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Jaka Opona na Felgę 1.85

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Mikimi
Majster
Majster

Jaka Opona na Felgę 1.85

Postautor: Mikimi » śr 18 lut, 2015

Witam mam Yamahę YBR i felga tylnia ma oznaczenie 1.85. Czy na tą felgę da radę włożyć oponę 120/90/18 ? Chodzi mi głównie o wymiar "120" czy opona będzie spełniać na tej feldze swoje zadanie? W wahacz wejdzie nawet opona 140 szeroka tylko czy na tę felgę 120 będzie dobra czy za duża? Miał ktoś doświadczenia ? Tylko prosiłbym o kogoś kto miał doświadczenie bo nie chcę żeby się wypowiadali ludzie którzy tego nie doświadczali i wprowadzali mnie w błąd. Z góry dziękuję za odpowiedź ;)

Awatar użytkownika
piotrus96
Weteran
Weteran

Re: Jaka Opona na Felgę 1.85

Postautor: piotrus96 » czw 19 lut, 2015

Niestety tylna felga będzie za wąska i nie jestem pewien,ale może się okazać również za wysoka. Do opon 120/90 zaleca się obręcz minimum 2,75". Jeśli już chodzi o tą szerokość 120mm to polecam zdecydowanie opony 120/70/18 lub 110/80/18. Możesz ją oczywiście założyć i będzie jeździła,ale mogą wystąpić problemy z geometrią opon(różnica w obwodach opon przód-tył przy składaniu się w zakręty) przez co przy ostrzejszej jeździe możesz odczuwać "przeskakiwanie" tylnej opony. Prawdę mówiąc wątpię,że będzie to odczuwalne w YBR :)
Ostatnio zmieniony czw 19 lut, 2015 przez piotrus96, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mikimi
Majster
Majster

Re: Jaka Opona na Felgę 1.85

Postautor: Mikimi » pn 02 mar, 2015

Dobra to tak: Opona od 3 dni siedzi na Feldze w YBR. Wiadomo wygląd "tyłka" o wiele punktów procentowych poprawiony. Jednakże zmieniając oponę z 90/90/18 na 120/90/18 trzeba pamiętać że po założeniu ciśnienie w oponie musi być zaniżone. Przy jeździe na 1.9 atmosfer motocyklem a dokładniej kierownicą zaczyna rzucać powodując tzw. "Drania Shimmy". Przynajmniej z mojego punktu widzenia tak to wyglądało. Zbyt duże ciśnienie na oponie która jest o 1 rozmiar za duża dla tej felgi powoduje niestabilność pojazdu. Jednak po zmniejszeniu ciśnienia do 0.9 totalnie to niweluje. Prowadzi się przyjemnie przyczepność na pewno jest o wiele zwiększona. Pewnie zapytacie: Przecież opona usiądzie i będziemy przy dziurach felgą walić o asfalt...Spokojnie nic takiego się nie stanie ponieważ to jak opona się zachowuje na mniejszej szerokości felgi jest wskazane. Dlatego mniejsze ciśnie jest wskazane. Taką mniej więcej poradę uzyskałem od zakładu Wulkanizacyjnego co w pełni się sprawdziło. Warto wspomnieć że felga była dętkowa więc w moim przypadku w oponie jest jeszcze dętka.

P.S. Drgania Shimmy – samowzbudne drgania ustalone występujące w przednim zawieszeniu pojazdu. Składa się na nie zwykle drgania kół wokół osi pionowej i obroty przedniej osi z kołami wokół osi podłużnej pojazdu. Shimmy powoduje powstawanie dużych dynamicznych obciążeń w elementach zawieszenia i układzie kierowniczym, co może doprowadzić do utraty sterowności pojazdu.
Ostatnio zmieniony pn 02 mar, 2015 przez Mikimi, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pomoc”