• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Tłumik , strzały z tłumika

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Michu1208
Specjalista
Specjalista

Tłumik , strzały z tłumika

Postautor: Michu1208 » pt 03 sty, 2014

Siema panowie. Musiałbym zainwestować w jakiś nowy tłumiczek , a oglądałem sobie filmiki i widziałem że niektórym ładnie strzela z wydechu. Co zrobić żeby tak było ? Nie wpływa to źle na zawór wydechowy?? Troszke mocy napewno bedzie mniej przy wybebeszonym tłumiku ale pewnie niewiele.

Awatar użytkownika
Volumne
Weteran
Weteran

Re: Tłumik , strzały z tłumika

Postautor: Volumne » pt 03 sty, 2014

Strzela bo ma gdzies dziure w układzie wydechowym lub zrobił sobie przerwe między głowica a kolankiem wydechowym. Zawory szybciej sie wypalają . Przy wydechu wybebeszonym teoretycznie jest więcej mocy ,a nie mniej <facepalm>
Obrazek

Michu1208
Specjalista
Specjalista

Postautor: Michu1208 » pt 03 sty, 2014

Wydaje Ci sie że jest wiecej mocy, ale w rzeczywistości tak nie jest. Silnik nie wykorzystuje wtedy zjawisk falowych(4t też to sie tyczy).Co do strzałów to daje przykład w skuterku http://www.youtube.com/watch?v=BwhsT2wwloA

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » pt 03 sty, 2014

"Troszke mocy napewno bedzie mniej przy wybebeszonym tłumiku ale pewnie niewiele."
no niezla teoria, ostatnio coraz wiecej takich.
strzały to efekt uboczny wielu czynników, najprosciej bedzie dac wiecej benzyny w mieszance, powinno cos tam strzelać ale gwarancji nie ma a moze sie nagar zbierac.
zamiast wybebeszac wydech lepiej przelot zalozyc ale to tez gwarancji nie da.

strzaly to efekt uboczny, to nie jest element tuningu i wg. mnie glupota jest zmieniac cos w dobrze pracujacym silniku zeby nam napierdalal z rury.

mi najlepiej strzelalo na 88cc bo tam byl rozrzad lekko przestawiony, nie dalo sie ustawic idealnie. na 72cc slabo, na 125cc nieźle.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
Przemek901S
Majster
Majster

Postautor: Przemek901S » pt 03 sty, 2014

Strzały z tłumika są spowodowane przez łapanie lewego powietrza :) Ale nic mocy Ci to nie da, nic..
Ja miałem wężyk odłączony od recyrkulatora spalin i napier****ło jak z karabinu :D
Ostatnio zmieniony pt 03 sty, 2014 przez Przemek901S, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » pt 03 sty, 2014

Przemek901S, Ba jak masz odłączoną tę rurkę to tak jakbyć miał po części zdjęty wydech...

Strzały przez lewe powietrze pierwsze słysze?
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
pan_dziobak
Majster
Majster

Postautor: pan_dziobak » pt 03 sty, 2014

więc od początku:
Strzał w wydechu to skutek dopalania sie resztek niespalonej mieszanki wyrzuconej z cylindra do wydechu. Przy dobrze ustawionym gaźniku takie strzały nie powinny występować lub występuja rzadko przy zchodzeniu z obrotów. Jesli mieszanka w wydechu jest bogata wtedy nie bedzie strzelać bo nie ma tlenu zeby zaszło spalanie dlatego nieszczelny wydech czasem powoduje strzelanie bo zasysa po drodze troche tlenu z powietrzem. W tłumikach seryjnych które maja być ciche z zalożenia nawet jesli strzela to tego nie słychać a ilośc przegród praktycznie uniemożliwia wydostanie sie płomienia na koniec układu wydechowego.
Co do zjawisk falowych to nie masz racji Michu1208, w układach wydechowych przelotowych tez one zachodzą kolego, warunkiem jest aby układ wydechowy był wyliczony pod dany silnik.

Ogólnie strzelanie z wydechu zalezy od składu mieszanki, rodzaju układu wydechowego i ustawień rozrządu. Fajne moze to jest ale raczej nie zbyt dobre dla silnika (zaworu wydechowego). Wiadomo, jak czasem tam strzeli to nic sie nie stanie ale jak napierdala jak z armaty to zawór sie wypali.
Loud pipes save lives

Awatar użytkownika
Przemek901S
Majster
Majster

ReallY pisze:Przemek901S, Ba jak masz odłączoną tę rurkę to tak jakbyć miał po części zdjęty wydech...

Strzały przez lewe powietrze pierwsze słysze?

No i wtedy tak jakby łapie lewe, lub może źle to zinterpretowałem. :)

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Przemek901S, lewe powietrze to nieporządane powietrze zasysane do komory, w tych silnikach może ono występować w 2 miejcach: pod gaźnikiem i pod króćcem (czyli na obydwu końcach króćca ssącego) jest to powietrze które zaburza skład mieszanki.
lewe powietrze w wydechu? k***a ludzie, ruszcie głowami bo ostatnio to takie bzdury co poniektórzy tu wypisują, że aż sie zastanawiam czy nie zacząć za to warnami sypać...

Awatar użytkownika
Przemek901S
Majster
Majster

n0r3k pisze:Przemek901S, lewe powietrze to nieporządane powietrze zasysane do komory, w tych silnikach może ono występować w 2 miejcach: pod gaźnikiem i pod króćcem (czyli na obydwu końcach króćca ssącego) jest to powietrze które zaburza skład mieszanki.
lewe powietrze w wydechu? ku*** ludzie, ruszcie głowami bo ostatnio to takie bzdury co poniektórzy tu wypisują, że aż sie zastanawiam czy nie zacząć za to warnami sypać...

Przyznaje Ci racje i przecież napisałem, że mogłem to źle zinterpretować lub się pomylić. :)

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » pt 03 sty, 2014

pan_dziobak, Wsystko się zgadza ale ominołeś jeden ważny unkt a mianowicie luz na zaworze wydechowym, u siebie miałem za mały przez co po puszczeniu manetki waliły 20cm płomienie co mnie przerażało bo bałem się o zawór wydechowy, kiedy w moje ręce trafił szczelinomierz am nie widzę płomieni ale jak ktoś za mną jedzie to w głębi wydechu je widzi.
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
PanWojtek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Pojazd: Junak 901 RS

Postautor: PanWojtek » pt 03 sty, 2014

Trzeba też pamiętać że podczas suwu wydechu jest również iskra,a gdy do niespalonej mieszanki dostanie się powietrze (nieszczelny wydech) to mieszanka wybucha ot technika xP

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » pt 03 sty, 2014

U mnie strzelało z wydechu gdy nie miałem uszczelki pod tłumikiem, ale niestety skończyło to się wypalonym zaworem po prawie 3k km.
Może i fajne, ale niepraktyczne ani niekorzystne.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
demon9705
Weteran
Weteran

Postautor: demon9705 » pt 03 sty, 2014

No to pany, mi strzela z wydechu, mam wydech od junaka 901 miedzy glowica a wydechem mam szczelnie, tak samo dalej i mi szczela co wy na to ? co prawda byla dziura ale juz jej nie ma.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

demon9705, no i co że ''szczela''?
mi raz strzelało, raz nie strzelało, nie zwracałem na to uwagi.

Wróć do „Pomoc”