• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Barton fighter - kilka pytań przed zimą

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
dsfilo
Specjalista
Specjalista

Barton fighter - kilka pytań przed zimą

Postautor: dsfilo » ndz 10 lis, 2013

Witam,

Z racji tego, że pogoda coraz mniej zachęca mnie do jazdy - postanowiłem w najbliższym czasie udać się ze sprzętem na zimowe leże :)

Mam kilka pytań odnośnie eksploatacji ( co ewentualnie wymienić po zimie) ale do rzeczy:

1. Ile wytrzymują Nasze silniki (przebieg) - mam założony zestaw 72 i przejechane na tym silniku w sumie 4100 km - w związku z tym mam pytanie, co i po jakim przebiegu warto kontrolować i ewentualnie wymieniać (nie pytam o czynności zawarte w przeglądach, bo to robię regularnie, olej też castrol niezmiennie lany)

2. Silnik pracuje bardzo dobrze, jednak ostatnio mam wrażenie, że skrzynia zaczyna chodzić miękko tzn. wszystko ok ale kiedyś musiałem zdecydowanie stopą ruszać a teraz wystarczą mu lekkie ruchy :) Może kwestia wprawy ale pytam :) A i ostatnio miałem przypadek, że między 4 a 3 pojawił się niespodziewanie luz :)

3. Zauważyłem też rozmiękczenie zawieszenia - lagi suche - jest jakiś sposób żeby to skontrolować, wyregulować (wiadomo, że wszystko pracuje i ma prawo się wyrobić, ale trochę mnie to martwi)

4. Jeszcze jedna nieco denerwująca mnie sprawa - wychodzę z założenia, że jeżeli chińczyk działa jak igła to nie należy w nim grzebać :) - ale mam wrażenie, że silnik ostatnio głośniej pracuje - szczególnie podczas jazdy słyszę jakieś dziwne dzwonienie (zawory ustawione) może to też wina wyrobienia materiału ale wolę zapytać.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Barton fighter - kilka pytań przed zimą

Postautor: Bumek » ndz 10 lis, 2013

1. Wymieniasz olej co sezon i tyle. Możesz jeszcze wyczyścić świecę. Góra silnika przy w miarę spokojnym użytkowaniu powinna dotrwać do 10 tysięcy, przynajmniej u mnie tak było. A dolna część zależy, bo jak biegów nie umiesz używać, to dość szybko skrzynia padnie :pp Ja osobiście zmieniałem jeszcze tarcze sprzęgła po 13 tysiącach.

2. Jak skrzynia chodzi miękko to się nie martw, gorzej jakbyś musiał kopać w wajchę, żeby bieg wbić.

3. Raczej tylko rozebranie zawieszenia i zmiana oleju :)

4. Sprawdź uszczelkę pod kolankiem wydechu, oraz czy nie poluzowała ci się żadna śrubka, nie koniecznie w silniku :)
Ostatnio zmieniony ndz 10 lis, 2013 przez Bumek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pomoc”