Z racji tego, że pogoda coraz mniej zachęca mnie do jazdy - postanowiłem w najbliższym czasie udać się ze sprzętem na zimowe leże
Mam kilka pytań odnośnie eksploatacji ( co ewentualnie wymienić po zimie) ale do rzeczy:
1. Ile wytrzymują Nasze silniki (przebieg) - mam założony zestaw 72 i przejechane na tym silniku w sumie 4100 km - w związku z tym mam pytanie, co i po jakim przebiegu warto kontrolować i ewentualnie wymieniać (nie pytam o czynności zawarte w przeglądach, bo to robię regularnie, olej też castrol niezmiennie lany)
2. Silnik pracuje bardzo dobrze, jednak ostatnio mam wrażenie, że skrzynia zaczyna chodzić miękko tzn. wszystko ok ale kiedyś musiałem zdecydowanie stopą ruszać a teraz wystarczą mu lekkie ruchy
Może kwestia wprawy ale pytam
A i ostatnio miałem przypadek, że między 4 a 3 pojawił się niespodziewanie luz
3. Zauważyłem też rozmiękczenie zawieszenia - lagi suche - jest jakiś sposób żeby to skontrolować, wyregulować (wiadomo, że wszystko pracuje i ma prawo się wyrobić, ale trochę mnie to martwi)
4. Jeszcze jedna nieco denerwująca mnie sprawa - wychodzę z założenia, że jeżeli chińczyk działa jak igła to nie należy w nim grzebać
- ale mam wrażenie, że silnik ostatnio głośniej pracuje - szczególnie podczas jazdy słyszę jakieś dziwne dzwonienie (zawory ustawione) może to też wina wyrobienia materiału ale wolę zapytać.
Pozdrawiam

Ja osobiście zmieniałem jeszcze tarcze sprzęgła po 13 tysiącach.