• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Ogar 900 idzie kupic lepsze czesci ( glowica,zawory, itd )

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
vrs2010

Ogar 900 idzie kupic lepsze czesci ( glowica,zawory, itd )

Postautor: vrs2010 » wt 10 wrz, 2013

Witam kupiłem pol roku temu Ogara 900 przebieg 1500km wsadzony cylinder,glowica,tlok ( wszystko na 72ccm),modł sportowy i gaznik pz19 fajnie jezdził i miał moc ( ciagle jezdzilem w 2 osoby ) ale po 1000km mi wywalilo uszczelke pod glowica i skrzywiolo zawory, wymienilem zawory 800km i znowu to samo postanowilem kupic cala glowice ale kupilem komplet glowica cylinder tlok ( oczywiscie 72ccm) wsadzilem zrobiłem 1500km i mi rozwalilo uszczelke pd głowicą,połamało zawór ktory wbił sie w tłok robiąc dziure na wylot wkurzyłem sie i zamówiłem nowy zestaw ale na 50ccm wszystko dziala tylko ze na 50ccm nie idzie tym jechac pod gorke w 2 osoby jedynka jade a tamtym na 3 schodziłem i 45 pod gorke szedł no i tutaj moje pytanie kiedys mialem jakis chinski skuterek kingway i mozna bylo kupic lepsze zawory markoiwa glowice czy cylinder polini,naraku itp.. do takiego silnika jak ogar sa jakies lepsze czesci ? np głowica jakas dobrej firmy z normalnymi zaworami a nie takim gównem ??
Ostatnio zmieniony wt 10 wrz, 2013 przez vrs2010, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Ogar 900 idzie kupic lepsze czesci ( glowica,zawory, itd )

Postautor: Alpen » wt 10 wrz, 2013

Są ale koszta duże.
modó³ wm mugen sport cdti

vrs2010

no domyslam sie ,że drogo tylko jak szukam ogar to nic nie ma to mam szukac honda dax i wtedy wszystko bedzie pasowalo ?? i jeszcze jedno pytanie mam sportowy moduł i teraz tak i na 50cc i na 72cc nie widzialem zadnej roznicy miedzy sportowym a fabrycznym modulem kupilem nawet inny sportowy modul i to samo o co moze chodzic ?

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » wt 10 wrz, 2013

Bo to zwykły moduł, sportowy kosztuje 200zł
modó³ wm mugen sport cdti

vrs2010

to nie wiem ,ale co on by dawal jak moj ogar kreci sie na takie obroty ze plomby z zebow wypadaja to co by dal sportowy ? do skutera jak kolega wsadzil taki za 40zł to mu krecil wyzsze obroty i szybciej sie wkrecal. jak tylko kupilem ogiera to mial fabryczny a gostek dodal do niego jakis stage6 cos tam taki ( lepiej wyglada niz ten za 40zł z allegro) ale na nim tez nie widze roznicy

PS jak sprawdzam na ebay to te DAX to mi wywala jakies chinskie gazniki i cylindry po 40 dolarow ( wygladaja jak ten moj 70 ) a glowic nie idzie cos znalezc

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » wt 10 wrz, 2013

vrs2010 pisze:( ciagle jezdzilem w 2 osoby )

Dziwisz się, że Ci klęka po tak niskim przebiegu?

vrs2010 pisze:PS jak sprawdzam na ebay to te DAX to mi wywala jakies chinskie gazniki i cylindry po 40 dolarow ( wygladaja jak ten moj 70 ) a glowic nie idzie cos znalezc

Bo trzeba umieć szukać. Nie koniecznie Honda DAX, najpopularniejsze głowice są od Hondy 6V, ale to już jest koszt. A to, że wymienisz głowicę na lepszą, nie oznacza, że cały silnik nagle zwiększy swoją żywotność.

A prawdziwy sportowy moduł zwykle jest z regulacją kąta wyprzedzenia lub opóźnienia zapłonu, daje lepsze wkręcanie na obroty, oraz większą moc.
Ostatnio zmieniony wt 10 wrz, 2013 przez KucaQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » wt 10 wrz, 2013

Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ReallY, mówię o prawdziwym sportowym :p
Te chińskie "sportowe" ani zwykłe nie mają tej regulacji ;)
Bayeriche Motoren Werke

vrs2010

KucaQ pisze:
vrs2010 pisze:( ciagle jezdzilem w 2 osoby )

Dziwisz się, że Ci klęka po tak niskim przebiegu?

Nie wiem czy to ma cos do rzeczy moja waga to jakies 55kg a dziewczyna wazy 40kg wiec jakis 95-100kg to nie jest chyba duzo no bez przesady. Na 50 długo jezdzi skuterem zwykłym zrobilem 11tys przebiegu wymieniajac tylko raz cylinder i tłok a na tej 72 tutaj ciagl cos nie tak izawsze z glowica i zaworami wiec sa jakies trefne tuleja jak nowa tylko ta glowica sie je*** i przz to mi zrobilo dziur w tloku taka duza. Ja rozumiem ze nie zrobi nagl mega sprawngo silnika bo jak wiadomo z ogara nie zrobie yamahy ,ale najbardziej wadliwa czesc czyli te zawory i glowice jak bym wymienil na jakas lepsza to by bylo dobrze. Dla porownania ten cylinder 50 i zawory z glowicy 50 wygladaja solidnie a z tej 72 to wyglada jak by mirek handlarz w stodole toczył po pijaku.

Kiedys dostałem takiego mini crossa 125 czy 110 ? jakos tak ( mam go do dzis ) tak na oko przejezdziłem nim nie wiem z 7tys km ciezko mi okreslic bo wiadomo nie mam tam licznika ale mam go 6 lat i troche go katowalem to jedynie cylinder wymieniłem bo mi pekł pierscien i tuleje rozwalilo troche ale tak to smiga inni tez smigaja tylko te 72 w ogarz jakies trefne jest. rozbierałem ten silnik z crossa to tez zawory takie masywne lepsze sa.

Ps: W sumie to moze bym wsadził 125 do ogara ? podobno wszystko by pasowało.

Edit: sory za bledy ,ale jakos nie ogarniam klawiszologi w laptopie

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Włóż głowicę od tego crossa, do swojej 72cc i po problemie, o ile to 110.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
Kebab_Karim
Weteran
Weteran

Postautor: Kebab_Karim » śr 11 wrz, 2013

vrs2010, Co do części "lepszych", miałem przyjemność mieć coś takiego.
***Głowica Honda 6v w miarę dobrym stanie wydatek ok 350zł (zawory 25/23), ogólnie lepsza konstrukcja ale te głowice mają po kilkanaście lat (jak nie więcej), wałek jest na panewkach więc szybko się przyciera i łapie luzy (ja kupiłem od adrol'a właśnie z przytartym wałkiem)
*** Tłok - są oczywiście ale 52mm, przynajmniej z takimi się spotkałem, koszt ok 100zł
*** Cylinder - miałem na chwilę 88 ale silnik nadawał się na złom po "tuningu" przez pewną osobę i poszedł na sprzedaż. Cylinder aluminiowy z tuleją żeliwną i pokryty nicasilem prawdopodobnie (tak na Oracing pisali), cena 470zł
*** Uszczelka MLS pod głowicę 0,25mm, daje większą kompresję ale nadaje się do 110 (przy 72 nie testowałem ale może walić po głowicy), oraz do Hondowskich zestawów takich jak napisałem wyżej.
SuperHero, adrol pożegnał się z forum zaraz po "tuningu" mojego silnika, tak jak napisałem wyżej silnik nadawał się na złom.
Ostatnio zmieniony śr 11 wrz, 2013 przez Kebab_Karim, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pomoc”