• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Biegi - pomoc i nauka

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Aspiryna
Praktykant
Praktykant

Biegi - pomoc i nauka

Postautor: Aspiryna » pt 18 lut, 2011

Siemka, kupiłem sobie ostatnio motorower z pół - automatyczną skrzynia biegów (automatyczne sprzęgło) i nigdy nie miałem styczności z motorami itp. Więc tu się pojawia parę moich pytań dotyczących biegów,ponieważ chcę się nauczyć ich poprawnej obsługi :) (Pierwszy motor więc nic dziwnego)

A więc :

Jeżeli chodzi o biegi do przodu tzn. 1>2>3>4 to umiem dobrze wrzucać obroty itp itp .. :D
Ale nie właśnie chciałem się dowiedzieć jak zmieniać biegi do dołu (redukować je) tzn 4>3>2>1 itp.Mam tu parę pytań dotyczących jak to mam robić:

Pytania:

1. Czy biegi mogę redukować kiedy chce? Tzn jadę sobie np 60 km/h i sobie zrzucam np. z biegu 3 na 4?

2. Powracając do pytania 1, czy żeby np. zredukować bieg jak jadę 80 i chce z 4 biegu na bieg 3 to mogę tylko puścić gaz i zmienić czy właśnie muszę czekać aż obroty spadną na daną ilość i dopiero jak ich bd. mniej to mogę zredukować czy to nie ma różnicy?

3.Czy w ogóle mogę redukować biegi podczas jazdy?

4.Jak jest taka sytuacja,że jadę sobie motorkiem wszystko cacy ładnie pięknie dzikie węże śmigam sobie a tu nagle muszę skręcić w lewo i jadę 60 km/h a i na biegu 4 ale zwolniłem przed zakrętem i już jadę mniej np z 35 km/h to własnie jak mi po zakrecie spadnie szykosc to rozpedzac sie znowu z tego biegu co jechalem ( 4 ) czy też redukcja i od innego?

Proszę o pomoc nauki zmiany biegów.. wiem jestem moze żałosny ale skąd mam to wiedzieć jak nigdy nie miałem motoru żadnego? ^^

Stawiam browarki itp :)Z góry dziękuję

Pozdrawiam! ;)
Ferro 202-4

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

Re: Biegi - pomoc i nauka

Postautor: Brunon K ver. 205 » pt 18 lut, 2011

1. Bieg redukujesz kiedy prędkość się zmiejsza.
2. Należy wżucić niższy bieg dopiero gdy spadną obroty.
3. Biegi trzeba redukować, ale tylko wtedy jeśli zwalniasz.
4. Musisz zredukować bieg, inaczej ponowne rozpędzanie sięz 4 zajmie Ci wieczność.
Aspiryna pisze:wiem jestem moze żałosny
Nic z tych rzeczy. Kto pyta nie błądzi. Nie ma nikogo takiego kto wsiadł pierwszy raz na motor i umiał jeździć. Mam nadzieję że pomogłem. :)
Obrazek
EMO

Aspiryna
Praktykant
Praktykant

Re: Biegi - pomoc i nauka

Postautor: Aspiryna » pt 18 lut, 2011

Dzieki! ;) <radocha>

Temacik do zamknięcia

Pozdrawiam ;) oklaski
Ok, zamykam ;) Ziom97
Ostatnio zmieniony pt 18 lut, 2011 przez Aspiryna, łącznie zmieniany 1 raz.
Ferro 202-4

Wróć do „Pomoc”