• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Silnik drży

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Silnik drży

Postautor: razor500 » ndz 01 lip, 2012

Cześć. Mam taki problem, że ostatnio jak wracałem do domu to zauważyłem jak się zatrzymałem na światłach, że motor ma spore wibracje na wolnych obrotach. Po spojrzeniu na silnik widać, że cały drży i to pewnie przez to te wibracje. W sumie to zapomniałem już o tym i nic nie robiłem przy silniku, a dzisiaj znów musiałem gdzieś jechać. Muszę jak najszybciej to naprawić. A poza tym wydaje mi się, że jak jadę, to motor cały drży. Co to może być? Od razu mówię, że silnik jest dobrze dokręcony do ramy.

KredeK
Specjalista
Specjalista

Re: Silnik drży

Postautor: KredeK » ndz 01 lip, 2012

Może gdzieś spaw pękł ?

Awatar użytkownika
Maciek
Weteran
Weteran

Postautor: Maciek » ndz 01 lip, 2012

razor500, nasze motorowery oraz silniki mają to do siebie, że wytwarzają dość duże wibracje, u mnie np. są małe, ale u kolegi są takie że nie da rady nóg na podnózkach trzymać bo człowiek cały drży.
Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Jutro sprawdzę ramę czy wszystko trzyma się kupy.
U mnie też są spore wibracje. Na przednich nóżkach trochę drży, ale bez problemu można nogi trzymać, ale ostatnio miałem okazję przejechać się jako pasażer to na tylnych nóżkach nie da się trzymać nóg tak drży. Później jak zszedłem z motoru to przez kolejne 15 minut czułem mrówki na nogach ;) No, ale to było zawsze, jest i prawdopodobnie będzie. Tzn. ten silnik(110ccm) robi takie duże wibracje, bo na 50ccm wibracje są małe. Tak więc jeśli chodzi o te wibracje to określam to jako normę.
To co się dzieje od kilku dni to bardziej trzęsienie. Silnik cały się trzęsie na wolnych obrotach i trochę trzęsie w czasie jazdy, a tego nie było. A czy nie obstawiacie że to może być coś z silnikiem? Rozregulowane zawory/ rozrząd albo coś innego?

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » ndz 01 lip, 2012

To by stukal, sprawdz czy te sruby sie nie obluzowaly albo czy spaw nie pekl jak wyzej koleddzy powiedzieli ;]
Obrazek

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » ndz 01 lip, 2012

ot dziwne, bo ja mam dużo mniejsze wibracje na 110cc? reszta jak?

razor500
Specjalista
Specjalista

michau_ek masz mniejsze wibracje na 110 niż 50, dobrze rozumiem? Może to przez mocowanie, bo u mnie silnik można powiedzieć jest położony na ramie(trzymają go 4 śruby od spodu+ 1 z tyłu), a w ogarach chyba mocowanie jest inne.
Śruby już sprawdzałem, są dokręcone, a spawy będę oglądał jutro. Jak ktoś ma jeszcze inne pomysły to proszę pisać ;)

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » ndz 01 lip, 2012

no to też jest opcja, u mnie mocowanie to tylko 2 śruby i teraz w pewnym zakresie obrotów w ogóle nie mam wibracji <hura>

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Postautor: Lukas87 » ndz 01 lip, 2012

mnie raz pekla szpilka na pół teraz nawet rozwiazalem drgania dosc sporo a mianowicie rozwiertalem otwory w silniku i ramie kilka mm wieksze i na sruby nawleklem wezyki

razor500
Specjalista
Specjalista

Ciekawe czy u mnie by dużo dało jak bym na tylną śrubę od założył wężyk, a pomiędzy spód silnika, a ramę dał trochę gumy, coś w stylu dętki. Chyba spróbuję tak zrobić, bo na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc lecz najpierw muszę dojść do tego co wywołuje te trzęsienie silnika.
A tak przy okazji to planuję jeszcze zmienić napęd, bo ten mój to już tylko do kosza się nadaje. Przy okazji zmienię przełożenie na prędkość, bo i tak jeżdżę tylko po drodze, a będę miał mniejsze obroty silnika przy danej prędkości, a co się z tym wiąże mniejsze drgania ;) Tylko jest jeden problem, bo nie kupię zębatki, która mi podpasuje, więc już z góry jestem przygotowany na przerabianie jej(oczywiście chodzi o tylną). Dałbym radę w domu jakoś zwiększyć średnicę wewnętrzną tej zębatki o parę mm? Ja potrzebuję średnicę wewnętrzną 58mm, a widziałem na allegro fajne zębatki tyle że ze średnicą 54mm.

Awatar użytkownika
Maciek
Weteran
Weteran

Postautor: Maciek » pn 02 lip, 2012

sprawdź dokładnie rame i wszystkie śrubki czy są dokręcone :)
Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » pn 02 lip, 2012

Chyba problem z głowy. Jednak śruba ta z tyłu silnika się odkręciła, a nie widziałem tego bo od jakiegoś czasu miałem tam zrobioną prowizoryczną śrubę. Wymieniłem na normalną i dokręciłem i jest ok.
Mam takie jeszcze jedno pytanie. 1 ząb na zębatce zdawczej odpowiada mniej więcej ilu zębom na zębatce tylnej? Kupiłem dzisiaj zębatkę 46z (oryginalna ma 50z) i miałem możliwość przetestowania jej i w razie czego oddania, ale nic z tego, bo otwory na śruby bym musiał przewiercić, bo nie pasują, a takie rozwierconej już nie oddam.
Potrafiłby ktoś powiedzieć ile prędkości doda zmiana z 50z na 46z? Koło przednie ma 21", a tyle 18".

fake4r

Postautor: fake4r » pn 02 lip, 2012

No powiem Ci że biegi się wydłużą trochę, ale nie dużo, miałem z tyłu 50, 47 i teraz mam 42.
Z przodu też testowałem różne 14,15,16,17 i 17/42 mam teraz i przy tym zostanę. Biegi bardzo długie, mocy nawet jest, ale to może przez wałek z40 oraz gaźnik. Z przodu sobie załóż coś większego, ile masz teraz ? 1 ząb z przodu = 3 z tyłu mniej więcej, o ile dobrze pamiętam.
Ta śruba tylna też mi się odkręcała, nawet 2 razy ją zgubiłem.
Daj tam podkładkę sprężynująca i dobrze zakręć a będziesz miał spokój.
Ostatnio zmieniony pn 02 lip, 2012 przez fake4r, łącznie zmieniany 1 raz.

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » pn 02 lip, 2012

Teraz mam z przodu 14z, ale mam w domu też 16z. Chyba jednak oddam tą zębatkę 46z i kupię sobie jakąś inną. Można wiedzieć od jakiego moto masz tą 42z?

fake4r

Postautor: fake4r » pn 02 lip, 2012

To jest któraś z chińskich dostępnych na allegro na łańcuch 428 czyli ten co był standardowo.
Z tym że przerabiane jest mocowanie tzn. są zrobione dodatkowe dziury w zębatce gdyż koło tylne jest od Suzuki DR400, bo oryginalne szybko padło.
Wcześniej też szukałem mniejszych, ale mniej niż właśnie 46z nie mogłem znaleźć.
Jak włożysz 16/47 to już jest nieźle, w porównaniu do tego co było od nowości w starym silniku 50cm 11/50 :]

Wróć do „Pomoc”