• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Yamasaki-spadek vmaxa.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
hornir
Uczeń
Uczeń

Yamasaki-spadek vmaxa.

Postautor: hornir » sob 30 lip, 2011

Witam. Jakiś czas temu do swojego Yamasaki zamontowałem silnik 110ccm. Jeździłem spokojnie przez pierwsze 700km żeby go dotrzeć. W tej chwili mam na nim przejechane ponad 1500km. Problem polega na tym, że vmax wynosi tylko 80km/h. Mam w nim przełożenie 16/50. Kiedyś na tym przełożeniu jeździł ok. 95km/h. Co mu się mogło stać? Dodam, że wczoraj odebrałem motor od mechanika, który mi ustawił w nim zawory, ale do nic nie dało. Jedyne co zauważyłem po odebraniu go od mechanika to to, że silnik chodzi równiej na wolnych obrotach niż przed regulacją. Na pewno to nie wina blokad, skoro kiedyś był szybszy o 15km/h.

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Re: Yamasaki-spadek vmaxa.

Postautor: Lukas995 » sob 30 lip, 2011

Może gaźnik , sprawdź flitr powietrza, albo tak "docierałeś" ze zatarłeś ...

hornir
Uczeń
Uczeń

Docierałem bardzo spokojnie. Docierałem z prędkością 30-40km/h. Przez pierwsze 100km nie przekroczyłem 40km/h a później to co kilkadziesiąt kilometrów przyspieszałem na chwilę do 60-70km/h żeby silnika nie zamulić i co max 10km robiłem chwilę przerwy, żeby silnik lekko ostygł.
A co mam zrobić przy gaźniku?
Filtr powietrza później rozbiorę i wyczyszczę, bo możliwe, że to to, bo dość dawno go nie czyściłem.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » sob 30 lip, 2011

Brudny gaźnik brudny filtr paliwa, brudny filtr powietrza oraz gaźnik do regulacji ;d
Może też być tak że świeca się kończy.
Na każdym biegu jedzie o 15km/h mniej? czy tylko na IV ?

hornir
Uczeń
Uczeń

Na razie tylko przeczyściłem filtr powietrza i pojechałem się przejechać. Jechałem tą samą drogą co rano i rano vmax był 80km/h, a teraz złapałem 85km/h, więc chyba coś czyszczenie filtra coś dało. Jeśli chodzi o vmax to nie pamiętam jaki kiedyś był na I i II, ale pamiętam, że na III wynosił 85km/h a teraz wynosi prawie 80km/h, no a na IV jak już mówiłem wynosił 95km/h a teraz wynosi 85km/h. Jak mierzyłem vmax na III to zauważyłem, że na wyższych obrotach silnik wolniej się rozpędza. Na III do 65km/h normalnie a od 65 do tych prawie 80km/h wolniej i na IV też od 75km/h wolniej przyspiesza. Czy u was też tak jest, że na wyższych obrotach słabiej przyspiesza?
Czyszczeniem gaźnika się zajmę w poniedziałek, filtra paliwa nie mam, to nie muszę czyścić, a świecę też kupię nową.
A jeśli chodzi o regulację gaźnika, to mógłby mi ktoś wytłumaczyć co konkretnie bym miał przestawić? I dodam, że świeca ma kolor biały, to chyba nie do końca taki jaki powinien być?

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » sob 30 lip, 2011

hornir pisze:filtra paliwa nie mam,

To się nie dziw ,że "ci nie idzie".Pewnie gaźnik się zabrudził.Ale zanim go wyczyścisz spróbuj wkręcić śrubkę od mieszanki o pół obrotu ,bo masz za mało paliwa w mieszance
Obrazek

hornir
Uczeń
Uczeń

Sorki, jednak kolor świecy jest taki jaki powinien być, czyli jasny brązowy. Nie wiem od czego to zależy, bo nie dawno jak sprawdzałem to był biały.
A jest prawidłowa przerwa na świecy? Tzn. na jakiej silnik najlepiej pracuje.
I jeszcze mnie ciekawi jedno. Jak silnik się zachowuje w czaje jazdy, gdy dostaje za mało paliwa? Szarpie, traci moc, czy jakoś inaczej?

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » sob 30 lip, 2011

hornir, regulacja gaźnika i powinno być dobrze :) A jak nie to to zobacz jeszcze zawory ;)

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Kolor świecy sprawdza się po dłuższej jeździe.
Przerwa na świecy to 0,6 mm
Obrazek

hornir
Uczeń
Uczeń

Jako, że w poniedziałek po wyczyszczeniu gaźnika będę go regulował to chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy, skoro będę już przy nim grzebał.

"Daj iglicę na środek i zrób tak: rozgrzej silnik przez 2-3 minuty, a następnie zgaś i wykręć całkiem śrubkę od obrotów, a potem wkręć ją o 720 stopni czyli 2 pełne obroty. Z śrubką od mieszanki robi się odwrotnie, wkręć ją na maksa i odkręć o 520 stopni czyli półtorej obrotu.
To optymalne ustawienie gaźnika (można doregulować, w końcu nie u każdego jest identycznie) "
1.Regulować mam według tego opisu, czy ten opis tyczy się np. samych 50-ek?
2.Da się jakoś ustawić gaźnik, żeby silnik trzymał wolne obroty bez dodania gazu? Teraz po odpaleniu zimnego silnika muszę z minutę pogazować, żeby się rozgrzał. Jak zwiększę wolne obroty to będzie chodził normalnie na zimnym silniku bez dodawania gazu, ale na ciepłym silniku będzie miał za wysokie wolne obroty, nie chodzi mi o takie ustawienie.
3.Jaka powinna być dysza przy tym gaźniku, żeby silnikowi nie brakowało paliwa, ale też nie za duża, żeby nie zalewało silnika itp. Sprawdzę jaką mam teraz i jak będzie za mała to kupię większą.
4.Czy da się tak ustawić, żeby silnik równiutko chodził na wolnych obrotach? Akurat aż tak bardzo mi to nie przeszkadza, bo silnik chodzi w miarę równo, raz na kilka sekund słychać małą nierówność, ale kolegi motor chodzi bardzo równo jak się mu przysłuchiwałem to nie usłyszałem żadnej nierównej pracy. Czy może ta nierówna praca być spowodowana przez świecę, bo mam seryjną chińską, ale już niedługo będę ją wymieniał?

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

1.Reguluj wg opisu
2.Da się,wyreguluj gaźnik
3.Masz odpowiednią
4.Wymień świecę na NGK,wyreguluj zawory
Obrazek

hornir
Uczeń
Uczeń

Postautor: hornir » pn 01 sie, 2011

Czyszczenie gaźnika nic nie dało, był czyściutki. Ustawiłem go według tej małej instrukcji, ale śrubkę od obrotów musiałem wkręcić 4,5 obrotu, bo jak wkręciłem na 2 obroty to wcale nie trzymał obrotów. Jak już trzymał obroty to strasznie nierówno chodził. Na wolnych obrotach, obroty się zmieniały co ok. 10sekund to na wyższe to na niższe, a po za tym to chodził cały czas nierówno. Ale lekko przestawiłem śrubkę od mieszanki i chodził tak jak przed regulacją gaźnika. Co chwilę trochę przestawiałem śrubkę od mieszanki i byłem się przejechać. Tak właściwie to prawie nic nie daje. Raz może mi się zdawało, że na pewnym ustawieniu lepiej przyspieszał, ale z kolei zaraz po zmianie biegu miał lekkiego muła. W jak już skończyłem przestawiać gaźnik to pojechałem się przejechać, aż w końcu na prostej drodze jak się pochyliłem to złapał 95km/h, ale zdaje mi się, że kiedyś łapał 95km/h bez pochylania.
A teraz parę pytań co do gaźnika. Gdzie się mierzy gaźnik, żeby się dowiedzieć ile ma mm? Ja zmierzyłem średnicę wewnętrzną w miejscu, które łączy się z króćcem i wyszło mi 19mm. Jeśli w dobrym miejscu zmierzyłem to chyba mam gaźnik od 50-ki, bo w 50-kach o ile się nie mylę jest 19mm. I jeszcze zapisałem sobie jakie mam dysze w gaźniku- 32 i 78 czy one są dobre?
I jak bym jutro chciał odpalić zimny silnik i by nie trzymał wolnych obrotów to śrubkę od mieszanki mam wkręcić czy wykręcić?

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » pn 01 sie, 2011

Świecę zmieniłeś?Bo przez nią może tak wariować
Obrazek

hornir
Uczeń
Uczeń

Postautor: hornir » pn 01 sie, 2011

Świecy jeszcze nie zmieniałem. Jutro się wybieram do miasta to kupię.
A jak jest z tym gaźnikiem, nie jest za mały? I dysze są dobre?

Awatar użytkownika
zumico gr 500
Specjalista
Specjalista

Postautor: zumico gr 500 » pn 01 sie, 2011

Tak,gaźnik w 50 cm ma średnicę 19 mm.
Dysza 78 jest ok do 110 cm, ja mam 72 cm i mam taką samą dyszę.
I u mnie wszystko jest ok,więc u ciebie wszystko też jest w porządku. Ewentualnie możesz założyć jakiś gaźnik o większej średnicy,ale to twój wybór.
NajpiĂŞkniejsza muzyka to ryk silnika. ;)
Liczy siĂŞ pasja!

Wróć do „Pomoc”