Postautor: hornir » sob 30 lip, 2011
Jako, że w poniedziałek po wyczyszczeniu gaźnika będę go regulował to chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy, skoro będę już przy nim grzebał.
"Daj iglicę na środek i zrób tak: rozgrzej silnik przez 2-3 minuty, a następnie zgaś i wykręć całkiem śrubkę od obrotów, a potem wkręć ją o 720 stopni czyli 2 pełne obroty. Z śrubką od mieszanki robi się odwrotnie, wkręć ją na maksa i odkręć o 520 stopni czyli półtorej obrotu.
To optymalne ustawienie gaźnika (można doregulować, w końcu nie u każdego jest identycznie) "
1.Regulować mam według tego opisu, czy ten opis tyczy się np. samych 50-ek?
2.Da się jakoś ustawić gaźnik, żeby silnik trzymał wolne obroty bez dodania gazu? Teraz po odpaleniu zimnego silnika muszę z minutę pogazować, żeby się rozgrzał. Jak zwiększę wolne obroty to będzie chodził normalnie na zimnym silniku bez dodawania gazu, ale na ciepłym silniku będzie miał za wysokie wolne obroty, nie chodzi mi o takie ustawienie.
3.Jaka powinna być dysza przy tym gaźniku, żeby silnikowi nie brakowało paliwa, ale też nie za duża, żeby nie zalewało silnika itp. Sprawdzę jaką mam teraz i jak będzie za mała to kupię większą.
4.Czy da się tak ustawić, żeby silnik równiutko chodził na wolnych obrotach? Akurat aż tak bardzo mi to nie przeszkadza, bo silnik chodzi w miarę równo, raz na kilka sekund słychać małą nierówność, ale kolegi motor chodzi bardzo równo jak się mu przysłuchiwałem to nie usłyszałem żadnej nierównej pracy. Czy może ta nierówna praca być spowodowana przez świecę, bo mam seryjną chińską, ale już niedługo będę ją wymieniał?