• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Słaba moc / Mały V-Max.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Lepidine

Słaba moc / Mały V-Max.

Postautor: Lepidine » czw 03 lip, 2025

Witam mam problem z moim ogim.. mianowicie przejechal 7000km bez sciagania jakichkolwiek blokad, przed zmianą modułu wskazówka jak wryta zatrzymywała się na 45km/h
wymienilem moduł kręci do fulla, na 1 na 2jce wskazówka do 50tki leci aż miło wrzucam 3 i jest koniec... pociągnie jeszcze do 55/60 z górki na 4 może do 65/70 gaźnik próbowałem regulować juz na pełno sposobów iglice najwyzej ustawilem nawet zdjołem recyrkulator ładnie zagniotłem na imadle rurke idącą od głowicy(szczelnie) i ładnie zalutowalem dziurke na króćcu, na wolnych obrotach ogolnie mało mocy, slabo sie zbiera do 50 jeszcze okej wrzucam 3jke to pod wiatr to nawet zwalnia na prostej ... jakbyście mogli udzielić jakiś rad co zrobić nie licząć wymiany cylka, ew. coś jeśli chodzi o regulacje gaźnika nie wiem.. z góry dzięki

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Słaba moc / Mały V-Max.

Postautor: to&owo » sob 19 lip, 2025

z mojego doświadczenia wynika, że jeżeli wszystko jest sprawne, to silnik dobrze śmiga na środkowym ustawieniu iglicy. czy to 50ccm, 72, 110, 125, 140ccm.
zacznij od wyczyszczenia gaźnika, ustaw pływak. załóż przewód od paliwa, dmuchaj przez niego, pływak w pozycji równoległej do podłoża powinien zamykać i nie powinno dać się dmuchać.
śruba od obrotów 1,5 obrotów wykręcona od pozycji pełnego wkręcenia. oczywiście sprawdź drożność układu od gaźnika do baku, sprawdź uszczelki, czy nie ciągnie lewusa. to samo z filtrem powietrza. jeżeli masz stożek z siatki, albo gąbkowy stożek, to często podczas jazdy dostaje za dużo paliwa i trzeba zorbić mu "kapturek".
zobacz jaka jest iskra.
ustaw rozrząd, zawory, obydwa na 0,1mm.
jeżeli to nie pomoże, to z mojego doświadczenia wynika, że silnik jest już wyeksplatowany. naprawiam te silnik od 16 lat i jeżeli jest ok, zawsze to pomaga.

wojtulaaa
Uczeń
Uczeń
Pojazd: Toyota Corolla

Re: Słaba moc / Mały V-Max.

Postautor: wojtulaaa » pn 21 lip, 2025

Myślę, że to&owo wyczerpał temat. Mogę dodać jeszcze, że warto zwrócić uwagę na stan sprzęgła i ewentualne luzy w napędzie, które mogą powodować utratę mocy. Czasem także niesprawny lub źle dobrany moduł zapłonowy może ograniczać osiągi. Jeśli to wszystko jest w porządku, a problem nadal występuje, to faktycznie silnik może być mocno wyeksploatowany i wtedy pozostaje rozważenie remontu lub wymiany.

Wróć do „Pomoc”