• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Spuściłem olej napinaczem rozrządu.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Spuściłem olej napinaczem rozrządu.

Postautor: razor500 » śr 08 cze, 2011

Panowie. Mam problem. Chciałem wymienić olej w silniku. Zagadałem się z kolegą i przez przypadek odkręciłem nie tę śrubę co trzeba. Nie znam się za bardzo na silnikach 4t, ale wydaje mi się, że odkręciłem śrubę napinaczem rozrządu, bo jak odkręciłem tą śrubę, to za nią wypadła sprężyna i taka metalowa rurka. I teraz nie wiem którą stroną mam włożyć tę rurkę do silnika.

Nie wiem czy dobrze mówię, ale wydaje mi się, że powinno się założyć tak, żeby pierwsza to silnika weszła ta strona z gumową końcówką, bo na drugim końcu tej rurki jest ma środku taka mała dziura i do niej powinno się włożyć sprężynę tą stroną która jest zakończona tak jakby szpicem, bo akurat ta końcówka sprężyny pasuje do tej dziury w rurce, ale nie wiem czy to przypadek, czy po prostu tak to trzeba złożyć i na koniec przykręcić śrubkę.

Aha i to da się normalnie złożyć tzn. po prostu te części co mi wypadły z silnika włożyć do niego i zakręcić śrubką, czy może trzeba coś poza tym rozbierać?

I czy łańcuszek rozrządu to ten który jest za magnetem, czy jakiś inny? Już rozebrałem lewą stronę silnika tzn. osłonę na zębatkę i osłonę na magneto.

Aha i jeszcze jedno. Ta rurka co wypadła w silnika, to w niej są dziury. Czy trzeba tą rurkę jakoś ustawić jak się wkłada, bo nie wiem po co są te dziury.

Proszę o szybką odpowiedź, bo się boję czy to dam radę złożyć, bo na prawdę nie znam się na 4t.

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Re: Spuściłem olej napinaczem rozrządu.

Postautor: Michalk001 » śr 08 cze, 2011

Włóż tą gumą do środka, potem sprężyna i wkręć nakrętkę. Nic się nie bój nie stanie się nic. Ja też za pierwszym razem odkręciłem napinacz, potem wsadziłem to z powrotem i nic mu nie było. A dziury w tej rurce to nie wiem do czego - może niech się kto inny wypowie.
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: piotrek350 » śr 08 cze, 2011

Wsadzasz tą gumą do silnika, potem kładziesz na to sprężyne i dociskasz nakrętką i nic więcej nie robisz. Te dziury są po to by olej mógł sobie przepływać swobodnie;]
I po robocie, pozdro :)
Jaki¿ to motor piêkny i m³ody? I jaka to na nim dziewica? Zje¿d¿aj¹ z drogi im samochody, Œmigaj¹ przy œwietle ksiê¿yca. Ona mu krêci manet¹ do koùca, a on wci¹¿ podnosi obroty; Pewnie ju¿ rura jest ca³kiem gor¹ca, Pewnie znów wpadn¹ w k³opoty.

Goger
Specjalista
Specjalista

Postautor: Goger » śr 08 cze, 2011

piotrek350, ej dlaczego napisałeś to samo co napisał kolega Michalk001, widze takie coś drugi raz... Nabijasz posty czy szukasz "pomógł" albo piw ?

piotrek350,
piotrek350 pisze:Wsadzasz tą gumą do silnika, potem kładziesz na to sprężyne i dociskasz nakrętką[...]

Michalk001,
Michalk001 pisze:Włóż tą gumą do środka, potem sprężyna i wkręć nakrętkę

nie przesadzaj,poza tym rada na pewno jest bardziej rzetelna ,jeżeli ktoś jeszcze ją poprze//speeder
Ostatnio zmieniony śr 08 cze, 2011 przez Goger, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Goger, jak możesz to usuń ten post i sie nie spinaj tak ;] boże to tylko post a Ty już sie unosisz jak pajac. Tylko sie ośmieszasz mówiąc o nabijaniu postów.
Michalk001 pisze:A dziury w tej rurce to nie wiem do czego - może niech się kto inny wypowie.

Jak widać nie wszstko jest takie samo ;] ja mu napisałem o co z tym chodzi:)
I te ''pomógł czy piwo'' to nic dla mnie nie znaczy, napewno wiem więcej od Ciebie na temat 4t i mechaniki choć jestem młodszy ;]
Jaki¿ to motor piêkny i m³ody? I jaka to na nim dziewica? Zje¿d¿aj¹ z drogi im samochody, Œmigaj¹ przy œwietle ksiê¿yca. Ona mu krêci manet¹ do koùca, a on wci¹¿ podnosi obroty; Pewnie ju¿ rura jest ca³kiem gor¹ca, Pewnie znów wpadn¹ w k³opoty.

razor500
Specjalista
Specjalista

Dzięki chłopaki. Już po problemie. Wszystko złożone, olej wymieniony, a silnik działa, tak jak przed zmianą oleju, czyli dobrze.

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

To zamykac temat bo zaraz tu moze dojść do rękoczynów :D:D

razor500
Specjalista
Specjalista

Heheh. Możesz zamykać.

Zamykam/Gabriel ;)
Ostatnio zmieniony śr 08 cze, 2011 przez razor500, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pomoc”