• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Regulacja Mikuni VM22 i kilka pytań

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
dusieq
Uczeń
Uczeń

Regulacja Mikuni VM22 i kilka pytań

Postautor: dusieq » sob 02 maja, 2020

Witam ponownie :D Kierując się waszymi poradami z poprzedniego tematu zakupiłem gaźnik mikuni vm22 i szczerze jestem mega zadowolony z zakupu, całkowicie inni silnik :D ale do rzeczy.

Po instalacji tzw Plug and play, silnik miał za ubogą mieszanke wiec pokrecilem troszke srubką od mieszanki i okazalo się, ze jest za bogato i tutaj pojawia sie tez problem, teraz kiedy chcialem wyregulowac gaznik tak aby mieszanka byla ok to nie wazne jak ustawie mieszanke to:

- Silnik ma objawy typu, zbyt duzo paliwa lub za malo powiessza, ciezko jest mi tto okreslic ale kiedy dodawalem gazu to przerywal a czasem strzelil z wydechu a nawet z gaznika (z gaznika wydobywa sie taki jak by strzal, losowo)

Przed tym jak bawilem sie sruba od mieszanki to byla bajeczka, palil od kopa, nie strzelal ani nic, po 1 probie wyregulowania mieszanki przy niskich obrotach rowniez nie bylo problemow ze strzelalniem, nierowna praca silnika, jednak kiedy jezdzilem na 4 biegu ze srednimi obrotami to bylo slychac lekkie strzelanie z wydechu.

Domyslnie iglica byla ustawiona na 2 rowku od dolu, jednak postanowilem ja podniesc czyli teraz jest na 1 rowku od dolu i problemy ze strzelaniem zniknely, jeszcze koloru swiecy nie sprawdzalem, jednak mam wrazenie, ze stracil tak jak by na mocy(?) nie jestem pewniem czy regulacja iglicy ma jaki kolwiek wplyw na moc silnika jednak wrazenie jest wlasnie takie jak by troszke mial tej mocy mniej.

Kilka pytań:

- Zmniejszam/Zwiekszam mieszanke wkrecajac czy wykrecajac srubke?
- Jaki wplyw ma polozenie iglicy?
- Jak odpowiednio odbrac dysze do tego gaznika/silnika, jezeli okazaly by sie za duze/male?

Specyfikacje:
- Silnik: YX125 153FMI 125cc
- Gaznik: Mikuni VM22(podrobka ofc) z dysza glowna 100(według sprzedającego), dysza wolnych obrotow jest mi nie znana (w senssie jej wielkosc/wymiary), Iglica ustawiona na 1 rowek od dolu (na moment pisania tego tematu, domyslnie byla na 2 rowku od dolu)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Regulacja Mikuni VM22 i kilka pytań

Postautor: JOSEMORALES » sob 02 maja, 2020

Gaźniki na ogół są fabrycznie wyregulowane, więc należy zrobić kilka dobrych kilometrów i sprawdzić kolor świecy. Jako że postąpiłeś odwrotnie teraz masz namieszane, co do wysokości iglicy to jest taki efekt jakbyś zmieniał rozmiar dyszy głównej. Każdy rowek to mniej więcej o 0,5 w górę lub w dół, ustaw więc iglicę na środku i wróć do regulacji składu mieszanki. Kiedy ja kupiłem VM22 miałem na dzień doby zbyt dużą dyszę główną 110, zmieniłem na 90 i regulacja to była czysta formalność. Proponuję po pierwsze sprawdzić jaka jest dysza główna, a potem iglica na środek i regulacja, jeżeli dysza jest za duża to iglica w dół( a jak jeszcze za dużo paliwa to zmiana dyszy, dysze są wymienne z delorto). Pozdrawiam
ps. teraz doczytałem że dysza 100, więc za duża czyli iglica w dół.

Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Kuaczozor » sob 02 maja, 2020

dusieq pisze:- Zmniejszam/Zwiekszam mieszanke wkrecajac czy wykrecajac srubke?

W większości wypadków z którymi miałem do czynienia jest tak:
- jeżeli śruba jest po stronie wlotu powietrza (bliżej filtra niż głowicy) regulujesz ilość powietrza, czyli wykręcając dodajesz powietrza do mieszanki
- jeżeli śruba jest po stronie wylotu mieszanki (bliżej głowicy niż filtra) regulujesz ilość paliwa, czyli wykręcając dodajesz paliwa do mieszanki

dusieq pisze:- Jaki wplyw ma polozenie iglicy?

W uproszczeniu: położenie iglicy zmienia mieszankę w zakresie od 1/4 do 3/4 położenia przepustnicy (iglica niżej/spinka wyżej - uboższa, odwrotnie - bogatsza).
W związku z tym zarówno przesunięcie jej za wysoko jak i za nisko wpływa negatywnie na pracę silnika w tych zakresach.

dusieq pisze:- Jak odpowiednio odbrac dysze do tego gaznika/silnika, jezeli okazaly by sie za duze/male?

Zmierzyć, poszukać większej/mniejszej dyszy o tych samych wymiarach i mieć nadzieję, że w tym wypadku oznaczenia rozmiarów na podróbkach będą wiarygodne.

W sporym uproszczeniu można powiedzieć, że regulacja mieszanki na wolnych obrotach nie ma wpływu na pracę przy otwartej przepustnicy.
Na podstawie objawów i opierając się na twoich obserwacjach zgadzam się z JOSEMORALES. Wygląda na to, że masz zbyt bogatą a nie zbyt ubogą mieszankę po otwarciu przepustnicy, więc iglicę powinieneś raczej opuścić niż podnieść.

dusieq
Uczeń
Uczeń

Postautor: dusieq » sob 02 maja, 2020

Dziekuje bardzo za odpowiedz i porady :D sam bym na to nigdy nie wpadł ;p Właśnie wrociłem z przejażdżki i powiem wam, ze przy tych ustawieniach jakie aktualnie mam to silnik pracuje dosyc fajnie, na obroty tez wchodzi bez bulgotow i ogolnie wydaje się, ze jest ok, jednak zauwazyłem róznice miedzy tym co bylo fabrycznie (mowa o fabrycznych ustawieniach mikuniego) a co jest teraz, mianowicie kiedy silnik wchodzil na wysokie obroty bardzo dobrze odczuwalne było drganie calej ramy ogolnie calego motocykla, po moich regulacjach efekt ten praktycznie zanikl, czy oznacza to, ze silnik stracil na mocy? czy to komplenie nie ma nic do gadania? :p moze i pytanie glupie jednak taki efekt poczułem dopiero po zmienie z PZ19 na mikuniego.

Jak silnik troche ostygnie to pogrzebie i zastosuje sie do waszych porad, czyli iglica na srodek i regulacja? Chyba dobrze to zrozumialem :p

W większości wypadków z którymi miałem do czynienia jest tak:
- jeżeli śruba jest po stronie wlotu powietrza (bliżej filtra niż głowicy) regulujesz ilość powietrza, czyli wykręcając dodajesz powietrza do mieszanki
- jeżeli śruba jest po stronie wylotu mieszanki (bliżej głowicy niż filtra) regulujesz ilość paliwa, czyli wykręcając dodajesz paliwa do mieszanki

W mikunim jest ta srubka u dolu i blizej glowicy wlasnie, druga to jest od wolnych obrotow ale to nie jest na chwile obecna istotne :D

Dzieki jeszcze raz chlopaki za porady i pomoc!

dusieq
Uczeń
Uczeń

Postautor: dusieq » ndz 03 maja, 2020

A wiec tak, zgodnie z waszymi zaleceniami ustawilem iglice na srodkowy rowek i niestety nie wazne jak ustawie srube to sa efekty dlawienia sie przy lekko gwaltownym dodaniu gazu, strzaly z wydechu itd, jak dokrecam srube to w pewnym momencie silnik gasnie tak samo jest jak ja wykrece, dosyc dziwne bo jak wczoraj mialem na tym 1 rowku od dolu to motocykl smigal fajnie, nie dlawil sie etc... i teraz co, czeka mnie wymiana dyszy glownej jezeli dobrze rozumiem? Bo innej opcji nie widze, gdyz jazda na 1 rowku chyba tez nie byla by dobra... <bezradny> eh.. sam juz nie wiem co robic, troche meczace jest rozkrecanie i skrecanie tego wszystkiego :p

dusieq
Uczeń
Uczeń

Proba #2

Ustawilem iglice na 2 zabek od dolu, wkrecilem srube od regulacji mieszanki na max'a w gore, na poczatku odkrecilem 1.5 obrotu i pozniej co 1/4 obrotu az wkoncu udalo sie wstepnie go wyregulowac, na obroty fajnie wchodzi jedyne co jeszcze mu jest to delikatne strzelanie z wydechu i kiedy ustawilem go na srednie obroty to bylo cos w stylu: *rowna praca silnika*... *lekki wystrzal* *kolejny lekki strzal* *rowna praca silnika* *i kolejny strzal* no cos takiego xD ale to takie naprawde lekkie podmuchy spalin z wydechu.

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: JOSEMORALES » ndz 03 maja, 2020

Co do strzelania to ważne aby sam wydech był szczelny bo jak nie jest to także może strzelać.

dusieq
Uczeń
Uczeń

To raczej nie to, widzialem tez na yt'bie jak gosc zmianial dysze na 105 i u siebie tez mial ustaione na 1 zabek od dolu, jednak po dzisiejszych probach moge stwierdzic, ze lekko wieszego kopa ma wlasnie na 2/3 zabku od dolu jednak tutaj jest problem z wyregulowaniem tego gdyz tak jak pisalem wyzej, przy dodaniu gazu silnik pracuje tak jak by dostawal za duzo powietrza a jak ustawie jeszcze inaczej to strzela z wydechu... najlepszym efektem jak do tej pory bylo ustawienie na 1 zabku od dolu jednak zastanawiam sie czy efekt byl by podobny gdybym ustawil iglice na 4/5 zabek <mysli> jutro chyba tak zrobie bo powoli trace do tego cierpliwosc <bezradny>

Wróć do „Pomoc”