• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

110ccm kilka pytań.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

110ccm kilka pytań.

Postautor: razor500 » wt 17 maja, 2011

Nie wiem czy te forum obejmuje mój motor, ale też jest to chińczyk i ma wszystko podobne do reszty chińczyków więc chyba obejmuje. Mam kingwaya yamasaki. Niedawno zmieniłem w nim silnik na 110ccm. Przez ile km mam go docierać?(Już mam zrobione 600km). Przy ok. 500km przebiegu sprawdziłem vmax. Tylko 80km/h i co ciekawe i na zębatce przedniej 14z i 16z v max taki sam. Dlaczego tak jest? Co bym musiał wymienić i co mi da wymiana, bo zmieniłem sam silnik, resztę włożyłem od 50ccm. Jedyne dwie rzeczy jakie mi przychodzą do głowy to filtr powietrza i moduł.
A teraz trochę poważniejszy problem. Jak kupiłem silnik to miałem zębatkę zdawczą 14z. Po chwili zmieniłem na 16z. Ale wczoraj mi łańcuch spadł i połamała się trochę osłona od magneta. Żeby magneto nie było na wierzchu, założyłem osłonę zębatki zdawczej, ale łańcuch tarł o tą osłonę(osłonę lekko przerabiałem bo za duża była i nie mieściła się bo haczyła o ramę i łańcuch walił w tą osłonę nie tylko spodem ale i bokiem) Zmieniłem zębatkę na oryginalną i jest w porządku, ale problem polega na tym, że teraz ma kopa dobrego a vmax mały. A mi bardziej zależy na vmax bo dużo jeżdżę po ulicy i jak już dotrę to bym chciał jeździć ok. 80km/h ale przy troszkę niższych obrotach silnika, bo to denerwujące jak się długo jedzie na wysokich obrotach. Wydaje mi się, że jedynym rozwiązaniem by była zmiana tylnej zębatki. W tej chwili mam 50z. Chciałbym ok. 40z. Dużo jest zębatek 38z(też by mogła być) ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej zębatki, która ma otwory na śruby i średnicę wewnętrzną takie, żeby do mojego motoru pasowało. Wie ktoś od jakiego motoru zębatka by pasowała do mnie, lub gdzie kupić taką zębatkę?

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: 110ccm kilka pytań.

Postautor: choinka » wt 17 maja, 2011

V-max zawdzięczasz tylnej zębatce 50z jest na moc, załóż mniejszą z tyłu np 46z, to by wyszło jeden ząb na przedniej. Założysz na przód 15z i powinien być przyzwoity v-max.
Ja też mam popękaną kapę od magneta i jeżdżę tylko jak pada to mi trochę leci do środka :P
A co możesz jeszcze dać za tuning? Twardsze sprężyny i sportowy wałek rozrządu koszt rzędu 300zł.
A tak realniej to gaźnik 22mm lub 26mm osobiście od razu bym dał 26mm podniesie to moc ale zarazem spalanie, do tego jakiś filterek.
A wspominałeś coś o module to żeby mieć moduł sportowy to musisz położyć tek te 300zł a nawet więcej żeby dostać taki oryginalny Takegawy a nie jakiś chiński.
I witam nowego usera :) Oczywiście że przyjmiemy Ciebie tutaj :)

Awatar użytkownika
Diabolo
Weteran
Weteran

Postautor: Diabolo » wt 17 maja, 2011

Siemka tez mam 110 i zębatki mam 16/38 bo mi zalezy tylko na v-max.
Teraz przy 6tys mam 80km/h :D ale znowu więcej jak 7tyś mi nię nie wkręca na czwórce mam nadzieje że to wina gaźnika :)
Te zębatke kupuje się od łasia albo ogara 900 i daje tokarzowi żeby przerobił ci otwory tak jak w gb :)
Umnie koszt tego był 25zł ;)
Pzdro
Moja ulubiona pozycja?
To pozycja za kierownicÂą mojego motoru
:D

Moja bestia xD
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/109128

Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » śr 18 maja, 2011

Nie no nie chodzi mi o jakiś tuning, tylko o to, żeby silnik rozwijał pełną moc.(wydaje mi się, że może go coś blokować, ale nie wiem co.)
Jeszcze zapomniałem dopisać. Dlaczego mi przy wyższych obrotach silnik słabnie? Na starym silniku na luzie było ok ale na 1,2,3 i 4 im miał wyższe obroty tym słabiej przyspieszał. Na tym nowym silniku dopiero od nie dawna raz na jakiś czas daje mu wyższe obroty. Na luzie jest ok. Na 1,2,3 nie kręciłem go aż tak wysoko, ale jak na 4 jechałem i sprawdzałem vmax to do 75km/h zbiera się super, ale od 75-80km/h trochę to trwa. Dlaczego tak jest?

[ Dodano: Pią 20 Maj, 2011 ]
Myślę, że chyba starczy docierania. Co wy na to? Mam przejechane 700km. Za parę dni pojadę do serwisu na regulację silnika. Ale dalej nie wiem czemu na wysokich obrotach słabiej przyspiesza. Możliwe, że przyczyną jest moduł, bo od nowości go nie zmieniałem i chyba jest zablokowany. I czy to normalne, że po przejażdżce po zgaszeniu silnika z tłumika się lekko dymiło? Jechałem ok. 70km/h to są dość wysokie obroty(80km/h vmax). I przejechałem ok. 10km.

Wróć do „Pomoc”