• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Pomoc w wyborze moto

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
stunter16

Pomoc w wyborze moto

Postautor: stunter16 » pt 06 maja, 2011

Witam. Dysponuję kwotą ok 2200zł i wpadł mi w oko Zumico GR200 podoba mi się bardzo i co o nim powiecie. Musi być nowy nie chcę np Derbi senda z 1999r wolę nowy 2010/2011 dotrę wsadzę 70 i na rok mi starczy!
1. Wygoda jazdy w skali 1-10
2. Spalanie na 50 jak i na 70
3. Awaryjność
4. Ile litrów ma bak
5. Jak się hamuje ponieważ z przodu jak i z tyłu jest będen
Jeżeli zły dział to przepraszam i z góry dziękuję za odpowiedź

Awatar użytkownika
Michalk001
Weteran
Weteran

Re: Pomoc w wyborze moto

Postautor: Michalk001 » sob 07 maja, 2011

Za 2200 nie kupisz nowego - możesz 1-2 letniego używanego tym bardziej że doliczyć trzeba koszt rejestracji i OC (około 200 zł). Nie bój się motorka z przebiegiem 3-4 tys. km, dla tych silników to tyle co nic. Ja napiszę Ci odpowiedzi na podstawie mojego Salmo:

Ad 1. Wygoda jazdy bardzo wysoka, niski przekrok, duże wymiary i wysoka kierownica powodują że komfort jazdy jest bez zarzutu.

Ad 2. Z tego co wiem to spalanie na 50 jak i 70ccm nie różni się prawie wcale. Mój na długich przełożeniach spala od 1,27l w trasie do 1,66l w miejskich korkach - tak więc rewelacja.

Ad 3. Awaryjność zerowa - przynajmniej mojego, a lekko nie ma bo robi jako wół roboczy - codziennie około 30-40 km. Jedyne co było robione to wymiana przepalonej żarówki (2 razy) i przebitej dętki w tylnym kole. Oczywiście dbaj o silnik (wymiana oleju, regulacja zaworów, dobrej jakości paliwo) a odwdzięczy się na pewno.

Ad 4. Mój bak ma ok. 4 litrów - w GR 200 chyba ponad 10 - ale przy tym spalaniu nie przeszkadza to bo pokonuje na tym około 240km.

Ad 5. Weź coś choćby z przednią tarczówką. Może nie można się przyczepić do bębnów jeżeli chodzi o skuteczność hamowania która jest wystarczająca przy prędkościach motorowerowych - ale już obsługa jest pracochłonna.
Okładziny dość szybko się kończą, a wymiana wiąże się ze zdjęciem całego koła i rozebraniem hamulca. Tarcza nie dość że dużo skuteczniejsza to klocki służą naprawdę długo. Wymiana o wiele łatwiejsza - koszt klocków niewielki no i wygląd też trochę daje do lansu <lol> . Nie mówię tu o sytuacjach awaryjnych, gdzie hamulec tarczowy może Ci skórę uratować - uwierz zdarzają się, mi policja wymusiła pierwszeństwo radiowozem wyjeżdżając z podporządkowanej (nie byli na sygnale) i dzięki tarczówce stanąłem niemal w miejscu.

Myślę że trochę rozjaśniłem Ci w głowie, kup coś po 1 właścicielu w dobrym stanie z przebiegiem do 4 - 5 tysięcy. Piszesz że ma Ci starczyć na rok, w zupełności starczy na wiele więcej.

Aha - nie kupuj moto "bo mi się podoba". Przemyśl do czego ma służyć - krótkie dojazdy do pracy/szkoły, długie trasy po asfalcie, czy jazda po wyboistych gruntowych ścieżkach, lub w terenie. Mi często bardziej się z wyglądu podobają inne moto niż moje Salmo, lecz nie zamieniłbym go na nic innego, ponieważ idealnie dopasowuje się do mojego stylu jazdy jak i potrzeb. Łączy w sobie zalety skutera i motoroweru - ma spory schowek pod siedzeniem i gniazdko zapalniczki (od roku 2009) jak i manualną skrzynię biegów. Kupując Zumico musisz liczyć się z tym że zawsze będziesz musiał jeździć z plecakiem - tam nie ma schowków i nawet kilku zapasowych kluczy, żarówki i świecy nie włożysz w kieszeń.
Ostatnio zmieniony sob 07 maja, 2011 przez Michalk001, łącznie zmieniany 5 razy.
Zipp Salmo - przebieg do czasu sprzedaży 63538km:
(sezon 2010 - 3321km)
(sezon 2011 - 6870km)
(sezon 2012 - 7467km)
(sezon 2013 - 8130km)
(sezon 2014 - 8840km)
(sezon 2015 - 6887km)
(sezon 2016 - 7081km)
(sezon 2017 - 3855km)
(sezon 2018 - 9km)

Awatar użytkownika
zumico gr 500
Specjalista
Specjalista

Postautor: zumico gr 500 » sob 07 maja, 2011

Ja zamiast zumico gr 200,poleciłbym ci Zumico GR 500.
Jeżdżę nim już kilka dobrych miesięcy i narazie żadnych awarii,oby tak było zawsze.
Ma wygląd rasowego motorka,wygodną kanapę,także jeździ się przyjemnie i komfortowo.
Spalanie nie przekracza 2,2-2,4l.
Polecam ci ten motor. ;)
NajpiĂŞkniejsza muzyka to ryk silnika. ;)
Liczy siĂŞ pasja!

stunter16

Postautor: stunter16 » sob 07 maja, 2011

Moto ma służyć do dojazdów do szkoły 15km w stronę mam ale i co miesiąc na zlot. U mnie jest gr200 za 2100 nówka silnik jak w każdym jak dobrze mi wiadomo 4 biegi! Jakie osiągi macie na serii? A moża ma ktoś w ogar 900 czy salmo nawet gr500 włożoną 70 i jakie ma osiągi?

Awatar użytkownika
Pawlos312
Weteran
Weteran

Postautor: Pawlos312 » sob 07 maja, 2011

stunter16, No na 50cm3 to ok 70-80 LICZNIKOWE. A na 72cm3 to gdzieś 85km/h(?) realne.
Obrazek

stepien0601

Postautor: stepien0601 » sob 07 maja, 2011

Obrazek

Na tej fotce do spuszczania oleju jest śruba nr 1 a ta nr 2?

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » sob 07 maja, 2011

Nr 1. Kurde no ile można zadawać pytania tego typu... Ludzie ogarnijcie się trochę. To tak jakby trzeba było chodzić co chwila na fora i pytać się którą śrubą spuścić olej z silnika samochodowego czy ze skrzyni biegów.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 07 maja, 2011

Nr2 to napinacz rozrządu.
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » ndz 08 maja, 2011

Nr 2 to napinacz rozrządu, który zawsze odkręcałem by wymienić olej i dopiero tutaj mnie oświecono :) Jak odkręcisz i skręcisz dobrze (jak ja) to nic nie będzie ale jak źle to możesz mieć problemy z rozrządem.
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Wróć do „Pomoc”