• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Barton Fighter 2

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Borek
Majster
Majster
Pojazd: Barton Fighter eco

Barton Fighter 2

Postautor: Borek » ndz 16 kwie, 2017

Siemka. Mam Fighter 2 na wystawionym nowym silniku i jest super. Ale zastanawiam się nad kilkoma rzeczami. Zastanawiają mnie modyfikacje silnika czy da się zrobić coś żeby więcej z sprzętu wyciągnąć czyli coś np. czy jest jakiś nie wiem sportowy wałek czy coś tego typu (gaźnik nawet nie wiem jak podać jaki mam) . Dodam że raczej to jest sprzęt używany w mieście ale bardziej robiony na dalsze dystanse i często jeżdżę w 2 osoby ( dlatego wahacz mi się lekko skrzywił) przełożenie 16/41 myślałem na początku. Chciałem 17/38 albo 16/38 ale nie wiem co lepsze. I jeszcze jedno nie wiem czy ufać obrotomierzu bo na 4 biegu kręci max do 7 i max prędkość 90parę nie wiadomo dokładnie może i te 100 dobija czy coś można zrobić z tym?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Barton Fighter 2

Postautor: JOSEMORALES » wt 18 kwie, 2017

Cze, trochę chaotycznie opisałeś pojazd. Wpierw trochę danych, a potem porady. Jaki silnik, jaki gaźnik, jaki napęd obecnie? i co dokładnie chcesz osiągnąć? Krzywy wahacz = łańcuch nie idzie w osi z silnikiem = szybkie zużywanie napędu - to jedna porada na jedną konkretną informację od Ciebie. Pozdrawiam Arek

Borek
Majster
Majster

Postautor: Borek » wt 18 kwie, 2017

No racja na pisałem nowy a nie napisałem że moretti 110ccm gaźnik z moretti 125 zębatki 16/41 wydech junaka 901.
Czego oczekuje? Nie wiem może prędkości lekko. Żebym dorownał koledze który wstawia silnik 125 do junaka901. Ale też tak po prostu czy mechanicznie jest coś możliwe do zrobienia do dodania objęcia co może być dobre dla motorkach.

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator

Postautor: JOSEMORALES » śr 19 kwie, 2017

Cze, jeżeli gazior z 125cc to podejrzewam że to PZ26, a przy 110cc trudno to wyregulować i na ogół jest nad wymiarowa dysza . Co do napędu to 110cc przy 16/41 nie ma przyspieszenia i nie poleci więcej z obrotami niż 7k, proponuję więc 15/45 i będzie miał kopa i przy dobrze dobranym gaźniku prawie 100 na godzinę wyciśnie. Wszyscy którzy piszą że chińskie 110cc leci ponad 100km/h powinni rozpocząć kurację aby wrócić do normalnego życia, tak więc nie chciałbym Cię rozczarować jeżeli liczyłeś na więcej. Wiem bo ponad rok miałem kupione nowe 110cc BTS i przerabiane z 50 też miałem i jeździłem z różnymi gaźnikami (nie powiem nie żałowałem sobie na eksperymenty), tłumikami, oraz filtrami. Pozdrawiam Arek

Borek
Majster
Majster

Postautor: Borek » czw 20 kwie, 2017

A co przy silniku? Da się coś dołożyć wymienić czy coś? Zawszemnie zastanawia ten wałek czy jest do zrobienia bo to widzę tylko że przy innym silniku pierwsze co robione.

Awatar użytkownika
PanWojtek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Pojazd: Junak 901 RS

Postautor: PanWojtek » czw 20 kwie, 2017

110 CCM są raczej mało podatne na przeróbki myślę, że jedyne realne podniesienie mocy to porting głowicy, ta cienka uszczelka (o ile taka istnieje), dobrze dobrany i wyregulowany gaźnik, a jeśli dobrze rozumiem to masz na myśli wałek z40 to on raczej pasuje tylko pod 140 CCM, chyba że zmienisz na nim łożyska, ale droga sprawa z tym pewnie będzie.

Borek
Majster
Majster

Postautor: Borek » pt 21 kwie, 2017

No to już mam odpowiedź na pytanie które mnie męczyło. Po myślę nad tą zmianą Zębate na te 15/45 może faktycznie się to lepiej oplaca

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator

Postautor: JOSEMORALES » pt 21 kwie, 2017

Nawet przy 140cc mam takie przełożenie aktualnie i rozpędza się jak wściekły

Borek
Majster
Majster

Postautor: Borek » ndz 23 kwie, 2017

Nawet na szczęście nie muszę całego zestawu kupować wystarczy tą na przód 15 bo na tył oryginalna ma 45 :) prawdopodobnie jak pogoda dopisze jutro to zrobię i na pisze jak to odczułem

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator

Postautor: JOSEMORALES » ndz 23 kwie, 2017

Czekam na niusy i pozdrawiam.

Borek
Majster
Majster

Postautor: Borek » pn 24 kwie, 2017

Kupiłem, montuje przód 15 tył oryginalną 45 a tu niespodzianka za krótki łańcuch

Borek
Majster
Majster

Postautor: Borek » pn 24 kwie, 2017

Coś jest nie tak. Łańcuchch jest za krótki nawet na oryginalnym napędzie 14/45. Widzę że zębatka 41 jest mniejsza znacznie od tej więc to jest prawdopodobnie przyczynyną. Chyba że coś serio jest nie tak

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator

Postautor: JOSEMORALES » pn 24 kwie, 2017

No jest sporo mniejsza i stąd zmulenie.

Borek
Majster
Majster

Postautor: Borek » wt 25 kwie, 2017

Tyle że nie wiem ci teraz, kupować dłuższy łańcuch czy zmienić ten tył na 41 a przód dać mniejszy nie wiem te 15 czy 14

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator

Postautor: JOSEMORALES » wt 25 kwie, 2017

Jezeli łańcuch jest np. Zużyty to nie ma się co zastanawiać, a jeżeli jest jeszcze ok to bym na razie zostawił. Nie no ja bym zmienił tak czy inaczej jakoś nigdy się z kasą w przypadku mojego sprzęta specjalnie nie liczyłem, poprostu miał jeździć tak jak chciałem.

Wróć do „Pomoc”