• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

szarpie/ dławi sie po dodaniu gazu/110ccm

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy

szarpie/ dławi sie po dodaniu gazu/110ccm

Postautor: Smolarek » wt 16 sie, 2016

No dobra mam problem z gaźnikiem. W kwesti wyjaśnienia mam 110 na glowicy od 72 z otworem dolotu wyruwnanym i delikatnie wypolerowanym na rozmiar 26 kruciec jest wyciety i wyruwnany w coś na kształt stozka przy gaźniku 22 przy glowicy ~25 .A teraz gaźnik pz 20 dysza gł. 78 dysza wolnych 32 iglica na środku. Pali tylko z gazem chwile sie jakby dławił po czym praca sie wyruwnuje i jest wszystko git, niewiem czemu tak mam to po pierwsze. Po drugie gdy na wyrzszych obrotach puszcze gaz po czym za chwile go dodam to jest szarpniecie tez nie wiem z czego . To co wiem to lewego nie bierze, luzy 0.06/0.08 , rozrzad prawidlowo ustawiony. Gaźnik przeobracałem na rużne sposoby. Miałem wieksze dysze gł . to co nimi osiagałem to to że motor szarpał na wyższych i nie osiągał v-max. Dajac większe dysze od wolnych był problem z odpalaniem i z wyregulowaniem bo zakres opcjonalny nie osiagalny bo za bogato. I jeszcze jedno ma ktoś pz 20 w wersji oryginalnej? Jakie to ma dysze i jak jest z poziomem paliwa.
Znajdzie sie ktoś co to przeanalizuje i powie coś mądrego.

luki440
Pojazd: zumico gr500

Re: szarpie/ dławi sie po dodaniu gazu/110ccm

Postautor: luki440 » wt 16 sie, 2016

za dużo powietrza dostaje

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Kiedy. Mozesz rozwinać tą myśl.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » wt 16 sie, 2016

szarpie czy przerywa? Czysciłeś wszystko? Luz na elektrodzie? Kabel wn, cewka dobra?

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

szarpie czy przerywa - ciężkie do rozpoznania leżące kolo siebie dolegliwości , ale jak ma być szczery to szarpie ;p
świeca irydowa ;) przepięknie wypalona Fajka kabel i cewka wymieniana w zeszłym sezonie . Wiele wskazuje jednak na problem po stronie zapłonu na pewno się temu przyjrzę . Najpierw wywalę kabel . Jest jakaś opcja żeby go zrobić z czegoś samemu może samochodowy się nada lepiej ???

benzerek
Uczeń
Uczeń
Pojazd: Benzer Shaft72

Postautor: benzerek » śr 17 sie, 2016

Ssanie sie nie zacieło? Jak jest cieply silnik masz większy problem z odpalaniem? Jak tak to coś z elektryką, proponuje ustawić większy luz 0,08 i 0,1.

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » czw 18 sie, 2016

Macie jakiś pomysł na realne sprawdzenie cewki zapłonowej bo kupowanie w ciemno i wymiana to już mi się nie uśmiecha.

benzerek
Uczeń
Uczeń

Postautor: benzerek » czw 18 sie, 2016

Jak chcesz sprawdzić przebicie to psiknij ropylaczem wody takim jak do kwiatów na kabel od cewki i najlepiej po ciemku spróbuj odpalić jak zacznie iskrzyć na przewodzie to do kosza, a jak chcesz sprawdzić czy ma odpowiednią sprawność to odkręć fajke i przyłóż sam przewód do silnika, kreć rozrusznikiem będziesz widział iskre takiego jakby piorunka w wersji mini powinno najmniej chyba 2-3mm od silnika przeskakiwać, oczywiście czym dłuższy "piorunek" tym lepiej.

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » czw 18 sie, 2016

HEHE raz mnie taki piorunek pierdyknoł ale w samochodzie i fajnie nie było , zaraz zrobi się ciemno to idę psikać .

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » pt 19 sie, 2016

No to tak , w ramach walki z czasem wolnym( bo przecież nie mam nic innego do roboty tylko co drugi dzień po 3 godziny przy motorze siedzieć i coś naprawiać) wymieniłem na nową cewkę zapłonową kabel i faje - bagatela koszt 25 zł, oddałem do profesjonalnego czyszczenia gaźnik- koszt drugie 25 zł- wyregulowałem wstępnie i zabrałem się za zawory.
I tu kłania się bubel bo pewny siebie i swojej roboty stwierdziłem że zawory muszą być dobrze wyregulowane A tu co zoonk ssący prawie 0.09-0.1 wydechowy podobnie . /masakra , lenistwo , i brak pokory/

W sumie chyba na dobre mi wyszło motor trzyma obroty na razie pali normalnie, jeszcze tylko gaźnik doreguluje i tak mam nadzieję kolejne 2tysie spokojnej jazdy /mam nadzieję / . Bo tu nigdy nic nie wiadomo . A wiadomo że jak nie urok to sraczka <uoee>

Na razie nie zamykać odezwę się po paru kilometrach czy wszystko git.

benzerek
Uczeń
Uczeń

Postautor: benzerek » sob 20 sie, 2016

Różnica luzu na poziomie 2-5 setnych nie ma żadnych skutków ubocznych poza mniejszą siłą silnika, to pewnie była ta cewka.

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista

Postautor: Billy Corgan » śr 24 sie, 2016

Jeśli Ci przerywał na wysokich na full manecie, to odwiedź pływak i podegnij go na większy poziom paliwa.
A wgle, to próbowałeś PZ22? ponieważ pod 110cc jest to idealny gazior. Dyszę wolnych pozostaw 32, natomiast główna zależy w głównej mierze od rodzaju zastosowanego filtra powietrza i poziomu paliwa w komorze pływakowej.
Dobierasz ją nieco mozolnie przez próby i błędy - walisz na full manecie dotąd by na odpowiednio dużej dyszy na 4 biegu obroty rosły do max. wartości.
Dysza przy krórej wykręcisz największe obroty zostaje.
Nie zawsze można się też sugerować wysokością pływaka którą podaje producent. Producent podając je zakłada że gaźnik pracuje w pozycji horyzontalnej, co nie zawsze ma miejsce.
Np u mnie Keihin PE24 (org) producent podaje pływak 19mm. Jednak ni chooja, przy takim ustawieniu zalewało mi na wolnych obotach/zejściu z obrotów. 21mm załatwiło sprawę (niższy poziom paliwa).
W PZ22 miałem z drugiej strony, przy max manecie na wysokich lubił sobie poszarpywać czasem - za niski poziom paliwa.

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » wt 30 sie, 2016

Z tym gaźnikiem to mi po prostu nie idzie jak dam dysze wolnych 32 to wolniejszy jest na starcie jak dam 34 to jedzie ok to na początek , iglica na środku i raczej nie chce jej ruszać. I teraz tak kłopot polega na odpalaniu śrubka wykręcona o 2.0- 2 i 1/4 dysza wolnych aktualnie 34 żeby odpalił to trzeba dać gazu jak śrubkę skręcę do 1,5 obrotu to pali ale przy jeździe i przy dodawaniu gazu się krztusi.Ustawiałem tak : Silnik rozgrzany po wykręceniu do tych czarodziejskich 2-2 1/4 obrotu obroty są najwyższe, ustawiłem w tedy śrubkę wolnych na obroty około 1800 obr chodzi równo, ale jak odpalam na czymś takim gdy zimny to niskie obroty i gaśnie czyli bez gazu nie idzie odpalić na takich ustawieniach sannie nie spisuje się tu .
A teraz góra obrotów wstawiłem dysze 80 z 78 różnicy nie poczułem oprócz tego że na 4 potrafi szarpnąć jak z obrotów schodzi i dostaje gazu z godnie z sugestią podniosłem poziom paliwa z 20 na 17 wysokość pływaka może za mało?

I co wy na to?

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » śr 07 wrz, 2016

Widzę że nikt nic się nie kwapi na odpowiedź.
Z braku chęci na dalsze grzebanie w tym złomie kupiłem pz22 zobaczymy co to warte, napiszcie chociaż jak to u was na jakich dyszach pracuje ja kupiłem ten co wygląda jak pz19 tylko przepustnica fi 18 i wylot na króciec 21,5mm. Jaki filtr polecacie jak -do tej pory miałem gąbkowy bo stożek za bardzo hałasował i problem z jego czyszczeniem miałem.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » śr 07 wrz, 2016

moim zdaniem najlepiej fabryczny zmodyfikowac tak, by pasowal. Ja mam polini air box z gabka od malossi e5 box, bo jest duuuuzo gestsza nawet od fabrycznej. Ale generalnie polecam fabryczny.

Wróć do „Pomoc”