• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Regulator napięcia Router WS 50

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
adi9424
Majster
Majster
Pojazd: WS 140cc

Regulator napięcia Router WS 50

Postautor: adi9424 » ndz 03 sty, 2016

Witam. Moje pierwsze pytanie- orientuje się ktoś czy regulator w rojterze da się rozebrać (szlifierką :) ) czy jest zalany w środku?
Drugie zaś- jeśli musiałbym go wymienić to od czego by podpasował?- 4 piny, stator niezmasowany, a oryginał ciut drogi w porównaniu do innych moto.

Może ma ktoś pomysł jak zwiększyć ładowanie?-mam stator 2 cewkowy z troche przelutowanymi kabelkami tak aby pasował pod regulator oryginalny, znawcy wiedzą o co chodzi.

Zadaję takie pytania ponieważ światła podczas jazdy bardzo dobrze świecą, a akumulator zbytnio nie chce się ładować, nawet jak jadę na postojówkach (wtedy jest wszystko na ledach). Gdy jechałem bez aku światła normalnie świeciły pełną mocą, nawet halogenik 60W. Główny problem to kierunki na niskich obrotach wywołują tzw. choinkę, czy może to jest problem przerywacza kierunków?

Każda odpowiedź i sugestia się przyda, liczę na waszą pomoc...

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Re: Regulator napięcia Router WS 50

Postautor: klemens244 » ndz 03 sty, 2016

1. Nie da się rozebrać, bo w środku jest zalany. Masz kupić regler 4-o pinowy /też p. 3/.
2. Regler ma 4-y piny. Tak jak pisze się literę "Z" masz kolory czerwony, żółty, biały, zielony. Tak jest przy 4T. Zamień żółty z białym /2T/ i powróci
Ci ładowanie. Nic nie musiałeś przelutowywać w stratorza. /Co przelutowałeś ?-daj foto lub napisz czytelnie/.
3. Przerywacz kierunków jest O.K. Luknij na mój schemat elektryczny /jest tu gdzieś/ i zobaczysz, że po stacyjce z czarnrgo idzienapięcie na
przerywacz kierunków. Walnięty regler powoduję choinkę. Światła będą dobrze świeciły. WYymień regler lub go przełącz żółty z białym i będzie
O.K. Pamiętaj, że kierunki są zasilane z aku /12DC-stałego, lub za reglerem też DC/, więc jak jest słabiutki z braku ładowania to masz disco polo.
Jak odłączasz aku to kierunki działają dobrze. Tak jest ?
Obrazek

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » ndz 03 sty, 2016

Wiem co masz uśrubczone z cewkami, sam tak miałem. Możesz zastosować regler 5 pinowy od Zetki ( http://allegro.pl/regulator-napiecia-ro ... 89541.html ), 5 pin tj. czarny dajesz w miejsce gdzie pojawia się 12V z aku po przekręceniu stacyjki. U mnie jest to przewód lecący do przerywacza od kierunków.
Sprawa aku, jeżeli jest możliwość to dolej do niego wody dystylowanej i na ładowanie, często woda lubi odparować. Jak pisze nie otwierać na jakimś deklu to otwórz i popatrz czy cele zalane są elektrolitem.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

adi9424
Majster
Majster

Postautor: adi9424 » pn 04 sty, 2016

Tak dzikilopez- mam to zrobione tym twoim sposobem. Co mi da ten regulator z zetki? Będzie lepsze ładowanie na tym statorze 2cewkowym. Może to wina akumulatora... już sam nwm, jeden kwasowy właśnie odnawiałem, to się dzieje na chińskim żelowym obecnie. Poskładam moto to wsadzę odnowiony aku i przetestuję.

Do kolegi jeszcze wyżej- mam 4t, instalacja cała działa bez akumulatora działa tylko wiadomo przy większym obciążeniu na jałowych obr. kiepski daje sobie rade, startuje tak dobrze od 2.5-3k rpm. Kolorów mi nie musisz tłumaczyć, ja dobrze znam tą instalację.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » pn 04 sty, 2016

adi porównywałem jeden i drugi regler i przy tym patencie 5 pinowy wypadł lepiej. Przy patencie z 2 cew ja miałem założoną HS1/H4- 35W a kierunki LED ale działało to dość dobrze i nie było większych problemów. Po za tym regler z zetki jest tańszy .

Explosiv wie Kerosin
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

adi9424
Majster
Majster

Postautor: adi9424 » pn 04 sty, 2016

Rozumiem. Dzięki za info. Powiedz mi jeszcze jak możesz jak to podłączyć. Nie chodzi mi o jakieś sposoby fizycznego podłączenia typu konektory itd bo to nie problem, tylko kolory kabli.
To co mi się nasuwa na myśl to tak:

Stator Regulator
biały - różowy
żółty - żółty
I dalej zielony z regulatora do masy, czerwony do odbiorników i akumulatora, czarny pod stacyjkę.
Dobrze myślę ???????

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » pn 04 sty, 2016

Dokładnie tak jak powiadasz, czarny tam gdzie pojawia się 12V po przekręceniu stacyjki i latasz.

Explosiv wie Kerosin
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

adi9424
Majster
Majster

Postautor: adi9424 » wt 05 sty, 2016

Dzięki wielkie za pomoc. Za jakiś czas zamawiam paczkę i zdam relację czy jest lepiej :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » wt 05 sty, 2016

Dzikilopez: Co daje zasilenie reglera po stacyjce kolorem czarnym ?, bo nie kumam. Jakiś schemat do zetki, ale z reglerem 5-o pinowym ?
Obrazek

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » wt 05 sty, 2016

Czarny jest do kontroli napięcia w instalacji.

Explosiv wie Kerosin
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Wróć do „Pomoc”