• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

olej

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
horno10
Praktykant
Praktykant

olej

Postautor: horno10 » ndz 11 sty, 2015

Siema. Zakladam zestaw 72 i zalewam go na poczatku olejem 20w50 mineralny valvoline. Mam pytanie czy moge pozniej zmienic olej z mineralbego na polsyntetyk? Dodam ze moto na mineralnym latalo okolo 8 tys km. Slyszalem gdzies ze nie wolno tak robic bo rozszczelni silnik i moze zatkac kanal olejowy i zatrzec sie. Co sadzicie? Ile w tym prawdy?

Awatar użytkownika
pietruszka00011
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: olej

Postautor: pietruszka00011 » ndz 11 sty, 2015

Ja myślę że na odwrót :P Jak wlejesz minerał a wcześniej był półsyntetyk to ma prawo się rozszczelnić bo minerał jest rzadszy od półsyntetyku ;D A jak wlejesz półsyntetyk a wcześniej był mineralny to MOIM ZDANIEM nic nie powinno się stać ale jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi ;D A to z tym kanałem olejowym to bujda i myślę , że każdy mnie poprze ;p

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: lukaszw103 » ndz 11 sty, 2015

pietruszka00011 ale głupoty pleciesz.horno10 lepiej zostaw mineralny bo jest on gestszy od półsyntetyka i może być tak ze ci wymyje osad zgromadzony w silniku, może sie nic nie stanie, a może np. łozyska dostaną po du*** poprzez syf w oleju. Choć jeśli chcesz koniecznie polsyntetyk to przepłukaj silnik po zalaniu oleju jakimś specyfikiem i lej nawet full syntetyka.
Ostatnio zmieniony pn 12 sty, 2015 przez lukaszw103, łącznie zmieniany 1 raz.

michcio6723
Uczeń
Uczeń

Postautor: michcio6723 » pn 12 sty, 2015

Moj kolega leje do swojego nekena 110 superol od ciągnika i nie narzeka ( na inny olej by nie urobil w koncu to 110 <lol>) podobno do prac w ciezkich warunkach <lol>
Ostatnio zmieniony pn 12 sty, 2015 przez michcio6723, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » pn 12 sty, 2015

Dobry wesoly kostek wyrazi swoja opinię.
Skoro narobileś juz tyle kilosów na 20Wcostam to lej go dalej. ALE jak chcesz wlac 10W40 to wyczysc filtr odsrodkowy na sprzegle. Polsyntetyk zawiera wiecej dodatkow pluczacych i wszelakie syfy nagary i insze niewyplukane paprochy wyczysci. Grozi to zatkaniem kanalow olejowych i panewki dostana wciry. Ja jak juz to bym wlal półsyntetyk zrobil max 100 kilosow i bym go zlal. Decyja należy do Ciebie.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » pn 12 sty, 2015

Panewki?W Dżej Bi Słicie?
Obrazek

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pn 12 sty, 2015

lej cholerka co lałeś jak jest dobrze i się nie baw w zmiany :P

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » pn 12 sty, 2015

Pietruszka i Dzikilopez mają rację. A prawda jest taka, że olej mineralny jako najstarszy olej świata jest pozbawiony chemii i tym samym nie jest pochodnym olejem z uzdatnianiem rafinerii jako pół- i full syntetyk. Jest to NAJLEPSZY olej do silników z właściwościami smarującymi. Ma jedną wadę, która dzisiaj dyskwalifikuje go. A mianowicie powstający i pozostający, zalegający nagar. Jeżeli wlejesz półsyntetyk jako zamiennik, to jak dzikilopez napisał Twoim obowiązkiem mechaniora jest przepłukanie silnika właśnie w trakcie jazdy owych np. 100 km. Po zalaniu półsyntetykiem już jeździsz wg. rozkładu "lotów" producenta silnika. Przy silnikach wiekowych o dużych przebiegach stosuje się olej syntetyczny, który powleka powstałe nieuniknione rysy. Dzięki niemu jest zjawisko "doszczelnienia" silnika na kolejne kilkadziesiąt tys. km.
Co do eliminowania nagaru po oleju mineralnym to nie czytaj tego jako odrywanie się płatami nagaru z denka głowicy, lecz jest to stopniowy proces rozpuszczania sadzy/nagaru. Spokojnie, bo producenci silników np. mercedes, vw, opel, etc... ZBANKRUTOWALIBY NA ICH NAPRAWACH. NIE MÓWIĄC O BANKRUCTWACH RAFINERII NAFTOWYCH. Jak wiesz paliwo jest najbardziej DOCHODOWYM INTERESEM NA ŚWIECIE. O czym świadczą ostatnie ruchy rządu po stanieniu akcyzy. Już rząd chce wprowadzić podatek od podatku, ażeby Kowalski zawsze dostawał w dupę. Lewa
Ostatnio zmieniony pn 12 sty, 2015 przez klemens244, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: lukaszw103 » pn 12 sty, 2015

Wróć do „Pomoc”