• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wypalony zawór? Silnik od crossa.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
rnd0
Majster
Majster

Wypalony zawór? Silnik od crossa.

Postautor: rnd0 » pt 02 sty, 2015

Cześć, kupiłem sobie silnik od crossa za grosze, rozebrałem i mam pare pytań:

1. Jak rozpoznać czy to 110 czy 125? Silnik nie ma rozrusznika, układ biegów 1N234 - jutro wrzucę fotki

2.Czy to poniżej to wypalony zawór, czy wypalony zawór + głowica? Ewentualnie jest to do uratowania?:

http://zapodaj.net/80cfac3048029.jpg.html

Mam całą górę zdjętą, co sprawdzić/wymienić profilaktycznie, żeby to jeździło? Cylinder nie ma rys, myślałem nad profilaktyczną zmianą pierścieni. I najważniejsze - jak określić czy to 110 czy 125. Wybite ma 124cc na cylku.
Ostatnio zmieniony pt 02 sty, 2015 przez rnd0, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Konrad
Specjalista
Specjalista

Re: Wypalony zawór? Silnik od crossa.

Postautor: Konrad » pt 02 sty, 2015

Ten zawór taki jakby trochę przytopiony jest :D Można zrobić test szczelności zaworów. Gdy masz zamknięte zawory ( Gdy rozrząd jest dobrze ustawiony to znak zębatki rozrządu zgrywa się wtedy z wcięciem w głowicy ) to nalej do dolotu/ wydechu benzyny i zobacz czy zawór nie przecieka. Nic nie powinno ciec. Ogólnie to zawór wydechowy bym wymienił. Po wyjęciu zaworu trzeba gniazdo obejrzeć. Jak jest ok, to załóż nowy zawór, porządnie dotrzyj i powinno być szczelnie :)
Zaliczone trasy:
* Jeruzal 2013
* GĂłra Kalwaria 2013
* Warszawa 2013
* Liczne zloty ;)

W planach:
* Wyjazd na Mazury 2014 :D

Awatar użytkownika
demon9705
Weteran
Weteran

Postautor: demon9705 » pt 02 sty, 2015

Ja bym wyczyścił te głowice i zalał benzyna do sprawdzenia czy nie przepuszcza, jak by przepuszczała to bym wymienił zawory i je dobrze dotarł. jak masz górę zdjętą to wymień od razy łańcuszek rozrządu, jak chcesz rozpoznać czy to 110 czy 125 to musisz tłok zmierzyć, tłok przy 110 ma 52,40 lub 52 bo są dwa typy, a 125 chyba ma srednice tłoka 54.
Pierścienie jak najbardziej nowe bym dał.

Awatar użytkownika
rnd0
Majster
Majster

Postautor: rnd0 » pt 02 sty, 2015

Głowica rozebrana już w tym momencie, jutro jak mi się uda to kupie zawory, a powiedzcie mi jeszcze, co z wałkiem rozrządu? Jedno łożysko jest okej, drugie stawia opór i chrobocze, da się je wymienić czy od razu cały wałek? Musze pomierzyć tłok, bo jak to się okaże prawdziwa 125 to wałek od 110 będzie chyba za mały. Żeby łańcuszek rozrządu wymienić to muszę rozpaławiać silnik, tak? Trudne to jest do ogarnięcia? Bo i tak uszczelki są do wymiany, bo między karterami puszczają trochę oleju.

Awatar użytkownika
Konrad
Specjalista
Specjalista

Postautor: Konrad » sob 03 sty, 2015

Żeby łańcuszek rozrządu zmienić musisz ściągnąć magneto a potem iskrownik z podstawką. Jak to zdejmiesz to zobaczysz łańcuszek rozrządu. Zdejmujesz zakładasz drugi, można też wymienić rolki prowadzące oraz napinacz :) Co do wałka to nie wiem czy jest do dostania samo łożysko :)
Zaliczone trasy:
* Jeruzal 2013
* GĂłra Kalwaria 2013
* Warszawa 2013
* Liczne zloty ;)

W planach:
* Wyjazd na Mazury 2014 :D

Awatar użytkownika
kaccerski
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: kaccerski » sob 03 sty, 2015

rnd0, te wałki sa tanie , wiec lepiej kupic cały :)
"Prowizorka Trzyma Lata ! "
"nie sztuka jest kupiĂŚ i jeÂździĂŚ "
JeÂśli pomogÂłem, Postaw piwo ! :)

http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=9069

router A500 140 ccm By Kaccerski, zapraszam :D

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » sob 03 sty, 2015

W 125 zębatka rozrządu będzie miał 33 lub 32 zęby a w 110 28 z tego co pamiętam najprościej tak sprawdzić.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

CzteryGary
Uczeń
Uczeń

Postautor: CzteryGary » sob 03 sty, 2015

110 - to chyba 52.4 mm srednicy
125 - to 54.2 mm

Jak masz wybite 124 na cylku to pewnie to ten z tych silników 110 z allegro.

Jak masz góre rozebraną to kup koniecznie zestaw uszczelek ( nie zaszkodzi wymienić a komplet kupisz za 15-20zł).

A co do pierścieni to nwm, jak tam chcesz ale ja za cały nowy tłok + sworzen + zabezpieczenia + pierścienie płaciłem 21 zł w sklepie ;) Tyle że to było już z rok temu.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » ndz 04 sty, 2015

Mam obydwa nowe tłoki przed sobą. Średnicę ich mierz na wysokości sworzni. Wynoszą:
110 ccm-52,4 mm
125 ccm-54mm.
I to są właściwe wskaźniki informujące o pojemności.
Napisy na cylach są różne i czasami błędne. Masz napis 72 ccm, a średnica cyla wynosi 39 mm, czyli to jest 50 ccm. Chinole mogą zaskoczyć niejednego. Na lewym karterze pod zębatką zdawczą masz nr, który jest jednym z trzech właściwych wskaźników pojemności /pierwszy to średnica tłoka, drugi to średnica zaworów/. Podaj ten nr i będzie wszystko jasne. Z nim nie ma problemów. Przez 3-y lata żaden hurtownik nie miał z tego tytułu niewypału. Co do cyla słusznie Ci napisano, zalej np. denaturatem komorę sprężania i zobaczysz, czy przy zamkniętych zaworach denaturat przecieka Ci. Jeżeli zawory a zwłaszcza ich przylgnie do gniazd /45 st/ są jeszcze szczelne to przetrzyj/dotrzyj pastą polerską /trzy ziarnistości występują/ do zaworów te gniazda. Pamiętaj, ażeby ich wysokość dotarcia nie była większa niż 08-1,2 mm bo przegniesz pałę. Wyglądają b. nieciekawie. Po ich demontażu metodą na papier toaletowy będziesz wszystko widział i wiedział. Ciekaw jestem jak można doprowadzić do takiego zakatowania silnika. Chyba tylko przez trzymanie na luzie maksymalnych obrotów przez 5-ć minut, bo skoro tłok i gładź cylindrowa są nietknięte to olej/smarowanie było. Komplet tłoka 54 mm /125 ccm/, pierścieni, sworznia 13 mm, zawleczek katalogowo jest 35-38 zeta. Że udało się komuś wykręcić na pewno zglejowaną świecę to cud. Podaj ten nr Może być np: FRZ154FMI, 1P152FMB czyli już wiesz jaka to będzie pojemność. Chyba, że to jest składak, więc podaj rozmiar tłoka. W 125 ccm grzybki zaworów mają średnice: wydech 27 mm, ssący 23 mm. Chyba wszystko w temacie ?
Obrazek

Awatar użytkownika
rnd0
Majster
Majster

Postautor: rnd0 » śr 07 sty, 2015

Dajcie mi pare godzin, przez te pare dni nie miałem czasu zajrzeć do silnika, potem wrzucę wszystko co o nim wiem, wymiary i zdjęcia. Mam jeszcze pytanie, jest pęknięte jedno mocowanie (w karterze) silnika do ramy. Można z tym jeździć, czy pospawać/wymienić karter? Nie jest pęknięte całkowicie, tak od połowy "górna częśc" mocowania odpadła.

EDIT:
No to mi mina zrzedła... Przyjrzałem się mu pod lepszym światłem i już nie wygląda to tak ciekawie.. Zdjęcia:

Cylinder:
http://zapodaj.net/fc54210cb336f.jpg.html
http://zapodaj.net/889588661584a.jpg.html
Oznaczenie silnika:
http://zapodaj.net/a6cce1ed37467.jpg.html

Zarysowania pod palcem nie wyczuwalne, jedynie to pionowe, ale na prawdę minimalnie, mam delikatne palce, normalna osoba by go nie wyczuła :D
Ostatnio zmieniony śr 07 sty, 2015 przez rnd0, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » śr 07 sty, 2015

Masz jeszcze mocowanie w drugim karterze. Jak czytałem na forach żywica epoksydowa nie zawsze się sprawdza. Zrób /jak większość Nas/ trzecie mocowanie silnika na silentblokach gumowych pod spodem. Masz tam 4-y otwory w karterach pod M8. Tym samym pozbędziesz sie wibracji /wkurzających/ silnika, które też pozwalają na odkręcanie się nakrętek. Pełen mój opis jak to zrobić masz na http://www.eaglets.pl/news.php.
Obrazek

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » śr 07 sty, 2015

rnd0, silnik 110ccm, tłok 52,4. Za parę złociszy zakupisz cylinder z głowicą i tłokiem.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
rnd0
Majster
Majster

Postautor: rnd0 » czw 08 sty, 2015

http://allegro.pl/cylinder-tlok-glowica ... 98770.html

Ten zestaw będzie okej? dzikilopez, miałeś chyba taki silnik, powiesz coś o nim więcej? Jak z trwałością, jak z ładowaniem? W maju chciałbym pojechać w trasę 400km i trochę mam stracha xd

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » czw 08 sty, 2015

rnd0, tak mialem ten silnik dlugi okres czasu, nakrecilem nim dosc sporo kilosow teraz inny uzytkownik go ma. Sprawowal sie jak na 110tke calkiem dobrze nie bylo z nim jakis wielkich problemow powiedzialbym standardowo trzeba bylo pilnowac luzow zaworowych i stanu oleju. Srednio 1000 kilosow na miesiac robilem bo dojezdzam w sezonie do roboty Yankesem.
Zestaw co dajesz w linku mialem zamontowany ale nie dopilnowalem raz luzow i wydechowy przysmazylo. Generalnie zestaw jak wiekszosc na allegro chociaz ostatnio pojawiaja sie z alu cylem z zeliwna tuleja i to byloby dobra inwestycja gdyz 110 troche sie grzeje a w lecie dostaje w du**.
Ladowanie jest biedne, ja z tym walczylem i jedyne pewne rozwiazanie to przewiniecie cewki i danie regulatora 5pinowego lub 4pin do cewek nie zmasowanych gdyz tak to najlepiej dzialalo. Mozna sie obejsc bez przewijania cewki przelutowujac jeden przewod w miejsce masy. Na forum jest poradnik na temat cewek i tam opisalem moja walke o prad. Jesli skrzynia jest ok i nie ma luzow na wale to mozna zainwestowac w niego i dalej mu nakrecac kilosow.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Postautor: 5Zigen » czw 08 sty, 2015

rnd0 pisze:http://allegro.pl/cylinder-tlok-glowica-4t-fmb-110ccm-moretti-junak-i4948498770.html

Ten zestaw będzie okej? dzikilopez, miałeś chyba taki silnik, powiesz coś o nim więcej? Jak z trwałością, jak z ładowaniem? W maju chciałbym pojechać w trasę 400km i trochę mam stracha xd

Ogólnie to 110 trwałościowo najlepiej nie wypada ale jak wszystko dobrze poskładasz to troche pojeździ, i ten zestaw co podaleś to drożyzna, za 50zł idzie kupić to samo, a na napis moretti nie patrz bo mialem ten z moretti, wypadło zabezpieczenie sworznia i wszystko potem musialem wymienić kupilem za 40zł zwykły zestaw i chodzilo tak samo :)

Wróć do „Pomoc”