• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Swiatła słabo świecą

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
sebox321
Majster
Majster

Swiatła słabo świecą

Postautor: sebox321 » pt 29 sie, 2014

Od dłuższego czasu staram się rozwiązać problem ze światłami w swoim Ogarze które są strasznie słabe. W nocy praktycznie nic nie widać. Myslałem, ze to wina statora 2 cewkowego więc wymieniłem go na 6 cewkowy ale niestety nic to nie dało. Swiatła nadal są takie słabe. Myślałem, ze to wina regulatora napięcia. Podłączyłem srebrny z quada to światła w ogóle nie świeciły. Pomyślałem, żeby podłączyć kolegi regulator z zumico gr 200 taki mały czarny. Podłączyłem go i po dodaniu gazu poszedł tak wysoki prąd na żarówki, że od razu spaliły się wszystkie żarówki. Ja posiadam czarny duży regulator napięcia na którym światła są strasznie słabe. Myślałem, ze może kable we wtyczce od regulatora są źle podpięte ale po sprawdzeniu wszystko jest dobrze. Przekopałem pół internetu w poszukiwaniu rozwiązania problemu i nic nie znalazłem. Jedyne na co się natknąłem to, że światła są źle podłączone i powinny być podłączone pod akumulator i tu nasuwa się pytanie, który kabelek gdzie połączyć, żeby światła świeciły mocniej ale, żeby też świeciły jak akumulator zostanie odłączony. Rozprułem pół instalacji i dotarłem do miejsca gdzie żółty kabelek wychodzący z regulatora napięcia łączy się z żółtym kabelkiem który wychodzi ze statora i z tym który idzie na przełączniki. Obok są czerwone kabelki, jeden wychodzi z regulatora i łączy się z kabelkiem od bezpiecznika i kabelkiem idącym gdzieś dalej prawdopodobnie na stacyjkę. I teraz zastanawiam się który żółty kabelek podpiąć pod te czerwone, żeby światła świeciły z akumulatora ale też w razie jego rozładowania świeciły z prądnicy.
Ostatnio zmieniony pt 29 sie, 2014 przez sebox321, łącznie zmieniany 3 razy.

BonuS
Praktykant
Praktykant

Re: Swiatła słabo świecą

Postautor: BonuS » pt 29 sie, 2014

Pokaż zdjęcie regulatora napięcia. Spróbuj dać regler od Łośka, może pomoże. Może też tak być że Ci gdzieś zwarcie robi. Spróbuj podłączyć do świateł osobną masę a jak to nie pomoże to wina elektryki. Wątpie że da się zrobić swiatła tak że po rozładowani akumulatora świeciły z prądnicy. Ewentualnie możesz spróbować jakiś przełącznik kołyskowy i wtedy podpinasz do niego kable od świateł a drugi kabel do akumulatora.
Ostatnio zmieniony pt 29 sie, 2014 przez BonuS, łącznie zmieniany 1 raz.

sebox321
Majster
Majster

Podpinałem taki srebrny regel i wtedy w ogóle światła nie świeciły na nim i nawet nie wiem dlaczego. Jak przeglądałem różne fora to większość osób, które posiada Ogara z 2007 roku ma ten problem. Jeden gościu pisał, że trzeba coś z kablami porobić ale nie napisał co dokładnie i to jedyna podpowiedź na którą trafiłem. Myslisz, ze osobna masa od świateł może coś pomóc? Dodam, ze w jedno miejsce mam 3 kable od masy przykręcone. Jeden na pewno jest z akumulatora, drugi masuje cewke WM a trzeci nie wiem od czego jest ale po odłączeniu go światła nadal świecą więc na pewno nie jest on od świateł. Dodam, ze po wciśnieciu hamulca i zapaleniu się swiatła stop światła zaczynają świecić mocniej co jest dziwne, tak samo jest po włączeniu kierunkowskazów, ze światła delikatnie mrygają jak zapali się kierunkowskaz to światła świecą mocniej.
Obrazek
Ostatnio zmieniony pt 29 sie, 2014 przez sebox321, łącznie zmieniany 3 razy.

BonuS
Praktykant
Praktykant

sebox321, W Łosiu miałem to samo że wcisnąłem STOP to światła mocniej świeciły. Pomogło rozpięcie całej elektryki i podpięcie na nowo :D Jeżeli dzieje się tak jak napisałem wyżej to 100% że masz gdzieś zwarcie. Mase podepnij tak czy inaczej ale daj grubszy kabel a nie te chińskie gówno. Znajdź za lampa kabel od masy i go przyłącz osobno.

sebox321
Majster
Majster

Spróbuje rozpiąć całą elektrykę i podpiąć na nowo. Może faktycznie coś to pomoże. Zrobie osobną masę od świateł i zobaczymy czy coś pomoze :) Mase przypiąć gdzieś do ramy czy najlepiej do silnika? Zrobić również osobną masę do świateł tylnych ? Dziwi mnie to, że na statorze 6 cewkowym mam słabsze światła niż kolega w Zumico GR200 na statorze 2 cewkowym. U mnie dwie żarówki po 18W świecą jak świeczki, że w nocy nic nie widać a on wsadził żarówkę h4 55W i bez problemu ma na tyle prądu, że światła świeca mu dużo lepiej od moich. A na żarówce 35 W miał tak mocne światła, że każdego raziły.

BonuS
Praktykant
Praktykant

sebox321, Zrób może jeszcze przeszczep ze statora 6 na 2 cewkowy. Skoro masz obładowaną ramę innymi masami to wątpie że pomoże. Podepnij do silnika. A tylna lampa też świeci bo świeci?

sebox321
Majster
Majster

Na 2 cewkowym będe miał mniej prądu więc wątpie, zeby coś pomogło :/ Tylna lampa świeci mocniej niż przednia. Przynajmniej tak mi się wydaje bo w nocy patrząc za siebie widac jak na drodze odbija się czerwone światło i to dośc mocno.

BonuS
Praktykant
Praktykant

sebox321, To do garażu i próbuj robić to co ja Ci mówiłem :D może pomoże, a jak nie to będziemy kopać dalej :D

sebox321
Majster
Majster

Zrobiłem osobną masę od swiateł i wydawało mi się, ze świecą mocniej ale tylko wydawało bo przed chwilą byłem się przejechać i światła świecą tak samo :/ Jadąc na długich prawie nic nie widać, tylko odbijają się pasy na drodze a o krótkich to już nie wspomnę :/ Po włączeniu kierunkowskazów swiatła nadal migają razem z nimi i po naciśnięciu stopu nadal świecą mocniej co mnie dziwi bo stop podłaczony jest pod akumulator i w żaden sposób nie łączy się z kablami od świateł. Myslałem nad podłączeniem świateł do czarnego kabelka przy stacyjce, żeby podłączyć je pod akumulator ale nie wiem czy to polepszy ich jakość i rozwiąże problem. Zastanawiam się też nad zrobieniem osobnej masy wychodzącej ze statora która jest podpięta do kabla do którego łączą się wszystkie masy jakie są w Ogarze :/

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » sob 30 sie, 2014

Aleś namieszał... ile cewek masz teraz przy silniku? Jeśli zmieniłeś stator z 2 na 6 cewek bez zmiany magneta to nigdy nie będzie świateł, trzeba dać magneto pod 6 cewek. Podaj jeszcze kolory kabli idące ze statora.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

sebox321
Majster
Majster

Postautor: sebox321 » sob 30 sie, 2014

Teraz mam stator 6 cewkowy razem z magnetem 6 magnesowym. Ze statora wychodzi mi kabel zielony, czerwnono-czarny, biało-niebieski, żółty i biały.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ReallY » sob 30 sie, 2014

Więc teraz musisz pokombinować z regulatorami napięcia. Nie powiem ci dokładnie jaki bo u siebie mam 8 cewek. Ale obstawiam że musisz dać ten duży czarny z 5 kablami.
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

sebox321
Majster
Majster

Postautor: sebox321 » sob 30 sie, 2014

Teraz mam duzy czarny regulator 4 pinowy więc ten z 5 kablami chyba nie będzie pasował bo skąd wezmę piaty kabel? Próbowałem podłaczać srebrny regulator z quada to na nim swiatła w ogóle mi nie świecą a na małym czarnym regulatorze z zumico gr 200 paliło mi wszystkie zarówki takie duże napięcie poszło na światła :/

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ReallY » ndz 31 sie, 2014

Te małe regulatory są do 2 cewek w dużym czarnym regulatorze 5 kabel to chyba masa. Napisz do użytkownika Dzikilopez on chyba będzie wiedział co i jak ;)
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
mariusz1140
Praktykant
Praktykant

Postautor: mariusz1140 » ndz 31 sie, 2014

sebox321, weź w dłoń klucz ósemkę, kawałek przewodu i podłącz mase silnika z masą świateł(zielony przewód), naprawi to problem z tymi kierunkami i stopem. Podepnij kolejną mase z silnika lub z ramy do ujemnego bieguna akumulatora. :)

Wróć do „Pomoc”