• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Odgłosy, stuki i puki w głowicy.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Vesper
Weteran
Weteran

Odgłosy, stuki i puki w głowicy.

Postautor: Vesper » pt 21 lut, 2014

Cześć, zwracam się do was z dużą prośbą o pomoc.

Mam nie mały problem z silnikiem a dokładnie mówiąc z głowicą. Dochodzi z niej dziwne stukanie.

Problem pojawił się dosłownie teraz. Jeszcze październikiem/listopadem nic nie było, wszystko w jak najlepszym porządku, ale po pierwszych jazdach w sezonie 2014 się zaczęło.

TUTAJ filmik (bardzo was przepraszam za taką słabą jakość)

Co najbardziej interesujące, OWY dźwięk pojawia się tylko wtedy, gdy motocykl/silnik pracuje normalnie w poziomie, tzn. gdy stoi na bocznej stopce nie ma wtedy żadnego stukania, a gdy się chce normalnie jechać wtedy się pojawia.

Co to może być ? Był bym zapomniał, jest to chyba istotne, jest to silnik 125cc + Z40 z twardymi sprężynami i uszczelka MLS.

Czy to może bić tłok po zaworach ? Jak to możliwe, że jeszcze w 2013r. wszystko super grało, potem motocykl normalnie zimował a teraz się dzieje taki coś.

Bardzo liczę na waszą pomoc i doświadczenie.
JeÂżeli Ci pomogÂłem, moÂżesz daĂŚ "PomĂłgÂł", lub "Browca" :)

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Odgłosy, stuki i puki w głowicy.

Postautor: KucaQ » pt 21 lut, 2014

Może łańcuszek rozrządu, skoro dopiero po wyprostowaniu moto się ten dźwięk pojawia. Albo wpadło Ci cos przed zimę do cylindra i napierdala jak zyd po pustym sklepie teraz w komorze spalania.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
Vesper
Weteran
Weteran

KucaQ, Właśnie "studiuję" forum w celu poszukiwania podobnych tematów i dużo osób miało ten problem i było to zazwyczaj związane z rozrządem, łańcuszkiem i napinaczem. Jutro spróbuję dać twardszą sprężynę na napinacz. Jeżeli to nie pomoże, to jadę z nim do mechanika, po z takim czymś nie warto ryzykować, bo może być potem tylko gorzej a sam wolałbym się z tym nie bawić, bo może być jeszcze gorzej.

A do cylindra raczej nie ma szans, żeby cokolwiek się dostało, bo silnik nie był w ogóle rozkręcany. BTW. już mnie powoli ten szajs zaczyna delikatnie wku*wiać, bo niemal same problemy z nim, na szczęście za ok. 2 miechy idzie do żyda, dlatego chcę się szybko pozbyć tego problemu.

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » pt 21 lut, 2014

Wystarczy odkręcić okrągłą pokrywkę na głowicy i zobaczyć śrubokrętem czy nie jest zbyt luźny ten łańcuszek, jak będzie to spróbuj z tą sprężyną, a jak nie, to będziemy dalej myśleć.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: CZARO » pt 21 lut, 2014

Mojemu kumplowi w łosiu wpadła śrubka od blaszki ssania w komore i napierdalała zdrowo dopóki nie podparła zaworu więc zobacz blaszkę od ssania :D
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

Awatar użytkownika
Vesper
Weteran
Weteran

KucaQ, Sprawdzałem dziś łańcuszek i hmm nie jest jakoś specjalnie mocno naciągnięty, trochę się podnosi do góry śrubokrętem, ALE w jeżeli przekręcę magnetem to w określonym punkcie jest na prawdę mocno napięty, a jeżeli dalej pokręcę magnetem to napięcie łańcuszka wraca do poprzedniego stanu, czyli lekko luźnego. Obstawiam napinacz, spróbuję z tą sprężyną twardszą a potem zmienię uszczelkę na normalną 54mm.

CZARO, Też słyszałem kilka podobnych historii o tej śrubce, ale to nie może być to, waliło by cały czas, a u mnie tylko w poziomym ustawieniu.
Ostatnio zmieniony pt 21 lut, 2014 przez Vesper, łącznie zmieniany 1 raz.

Adrianek
Specjalista
Specjalista

Postautor: Adrianek » sob 22 lut, 2014

prawdzałem dziś łańcuszek i hmm nie jest jakoś specjalnie mocno naciągnięty, trochę się podnosi do góry śrubokrętem, ALE w jeżeli przekręcę magnetem to w określonym punkcie jest na prawdę mocno napięty, a jeżeli dalej pokręcę magnetem to napięcie łańcuszka wraca do poprzedniego stanu, czyli lekko luźnego

Może poprostu jak przekrecisz magnetem zaczynają się otwierać zaworki dlatego dajmy na to u góry będzie łańcuszek wtedy naprężony a na dole lekko luźny nie wiem czy brałeś to pod uwagę

Wróć do „Pomoc”