• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Pojedyncze pytania

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
adrol

Re: Pojedyncze pytania

Postautor: adrol » sob 16 lut, 2013

Wszystkiego nie da się wytłumaczyć przez internet ;P, może kiedys zrobię jakiś poradnik ;), ale to po sesji :D.

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

Postautor: Fast » sob 16 lut, 2013

zrobiłem nową uszczelke zawaliłem to silikonem a tam dalej leci ja z piz... nie wiem co robic, pomózcie.

ciezko widze jak przez tajka mała szczeline moze przepływac olej, ale cóz jesli tak ma być to niech bedzie, ale nie potrafiew go odpalic bo ciagle ywwala mi olej z pod cylindra,,,

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » sob 16 lut, 2013

Dokręć dobrze , i spróbuj dać hermetyku

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

dokręcone jest nawet bardzo dobrze... czy tam powinien być jakiś oring przy tej pompie ?? w jakiej kolejnosci dokręcać układ cylinder tłok pierwsze cylinder na tej boczne srubce czy odwrotnie pierwsze szpilki na krzyż ? nie chce tego przekrecic ale jest mocno dociśnięte.

opłaca sie kupic uszczelki nowe ??

adrol

Ja zawsze składam na nowych uszczelkach. Wytrzyj cały silnik i zobacz czy to na pewno leci spod cylindra (jak tak to z której strony), a nie czasem spod pokrywy sprzęgła czy pomiędzy karterami, może masz jakiś kanał zapchany i ciśnienie wyrzuca.

Awatar użytkownika
Fast
Weteran
Weteran

leci na pewno z tej strony gdzie jest pompa oleju... wywala bo jest ciśnienie, więc nie moze wypływac z innego miejsca

jest taka tulejka z takim kołnierzykiem, czy ona ma być na tej szpilce przez którą rzekomo ma przepływać olej i na nią oring ?

jak kopie starterem to taki sik leci na szmate, robiłem nową uszczelke, silikon i dalej lipa. Myslałem nad hermeticem, zda to egzamin ?

jak poskładałem ten silnik dobrze to coś innego, aż się zdziwiłem że było za łatwo...

adrol

To co opisałeś to najczęściej jest uszkodzona uszczelka prawej pokrywy. Sprawdź to.

Awatar użytkownika
makos9633
Specjalista
Specjalista

Postautor: makos9633 » sob 16 lut, 2013

Czy jak silnik stoi troche czasu bez oleju może zardzewieć w środku ?

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » sob 16 lut, 2013

Mam taką zagadkę... Otóż zastanawia mnie, czy przy jeździe 'full maneta' tak dłużej albo 9000-10000 RPM możliwe jest, iż wał pieprznie? Czy bardziej prawdopodobne, że spuchnie tłok? Jaką wytrzymałość mają te wały?
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » sob 16 lut, 2013

Zależy ile tej jazdy będzie przy tych 10 tysi :D Niektórzy pisali że robili 150 km bez przerw i nic się nie działo z tłokiem, więc tak z 50-100km powinien wytrzymać. A z wałem jak jest to nie wiem, ale raczej nie powinien szybko paść, ja mam 13.5k przebiegu i lekkie luzy dopiero są :)
Obrazek

Awatar użytkownika
malfoy12
Majster
Majster

Postautor: malfoy12 » sob 16 lut, 2013

50km na 10 tys? ;o I to taka pestka? Żadnych konsekwencji?

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » sob 16 lut, 2013

makos9633, mogą pojawić się naloty korozji. Przepłucz ropą, wlej olej i jeździj i nic mu nie będzie. Sam się wyczyści.

KamelMKS, To ja już nie mam pojęcia... Ja jak dokręcałem to najpierw szpilki, później cylinder do silnika, głowicę do cylindra i ponownie na szpilkach.
a z tym olejem to już naprawdę nie wiem. Ty chyba po prostu coś źle składasz :D

Ziom97, Dobra sugestia. Podałeś zagadkę na którą nikt nie zna odpowiedzi. Prawdopodobieństwo pieprznięcia wału jest raczej małe. Prędzej spuchnie tłok.
Dobry olej motocyklowy z wyższej półki i od czasu do czasu zejść mu na chwilę z obrotów i powinien dojechać bez obaw.

malfoy12, Nie ma wykonywanej czynności, która nie niesie za sobą konsekwencji. ;)
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

Awatar użytkownika
malfoy12
Majster
Majster

A spytam jeszcze, to jak to jest z tym 88ccm? Kupuje sie cylinder i głowice 110 , ścina sie cyl o 4mm, montuje łańczuszek 82 ogniwa i można latać? Czy jak to jest?

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » sob 16 lut, 2013

Początek twojego postu malfoy12, się zgadza. Kupujesz zestaw 110ccm, ścinasz cyl o 4mm i montujesz. Co do łańcuszka to pojawia się problem. Niefabryczne zestawy 88cm są niestety takie, że łańcuszek 82 ogniwa jest za krótki i ni sposób go założyć. Tylko nielicznym się to udało. Najczęściej w pl montuje się łańcuszek 84, lecz po takiej operacji łańcuszek jest z kolei za luźny i pojawia się tendencja do wypalania zaworu wydechowego.

Moją propozycją w tym wypadku było by proste przerobienie napinacza łańcuszka rozrządu. Było by to włożenie dużo twardszej sprężyny zamiast seryjnej. Problemem jest raczej znalezienie sprężyny o takiej średnicy i odpowiedniej twardości. Dla chcącego i dobrze kombinującego gościa nie powinno to być nierealne. W końcu polak potrafi ;)

Co do latania też nie mogę się zgodzić :D Czeka cię naprawdę duuuużo pracy jeśli chcesz to osiągnąć. Ale powodzenia <luzik>

Lewa !!
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Awatar użytkownika
malfoy12
Majster
Majster

O kurcze. O tym problemem z łańczuszkiem nie wiedziałem. A myślałem że pójdzie gładko :( . No nic, chyba zostaje mi montaż 72 :D

Wróć do „Pomoc”