malfoy12, wszystko da się zrobić, ale tam nie ma miejsca na 5 bieg... musiał byś zrobić wodzik lub go zmodyfikować, mechanizm zmieniający bieg + mechanizm zabezpieczający przed wypadnięciem (fabrycznie kiczowaty no ale

) na 5 biegów nie na 4
w różnych skrzyniach w tych silnikach koła zębate są łączone są z innymi kołami zębatymi (nie w każdej skrzyni to samo koło zębate zesprzęgla się z tym samym w drugiej)
trzeba było by przemyśleć w jaki sposób zrobić cały piąty bieg... która zębatka ma być na łożysku ślizgowym, a która na wielowypuście wałka i która zębatka ma się połączyć z zębatką innego biegu by włączyć 5-iątkę...
Następną sprawą jest miejsce... Nie ma go dużo a więc wszystkie koła zębate musiało by się zwęzić by zmieścić dodatkowy bieg... Koło odchudzone przenosi ten sam moment obrotowy mniejszą powierzchnią, a więc osłabienie konstrukcji kół zębatych i większa podatność na uszkodzenia.
Z tego co pamiętam tam są zęby proste więc przy odchudzonych kołach zębatych trzeba było by zastosować zęby skośne które stykają się ze sobą większą powierzchnią i kilka par zębów są zazębione jednocześnie, co umożliwia przeniesienie większego momentu obrotowego bez narażenia kół zębatych na uszkodzenie oraz cichszą pracę.
trzeba by przerobić wałki pośredni oraz zdawczy...
Do tego potrzeba obrabiarki CNC by wykonać koła zębate oraz wyliczenie jakiego przełożenia ma dokonać 5-piąty bieg tzn bezpośrednie przełożenia - silnik raczej nie uciągnie z braku odpowiedniej mocy, czy mniejsze przełożenie...
Ogółem rzecz biorąc trzeba by zaprojektować od nowa skrzynię biegów i jej podzespoły
Mało ekonomiczne i opłacalne
O fabrycznych skrzyniach 5-tkach osobiście nie słyszałem ale może ktoś bardziej oznajmiony jak
Alp3n czy
adrol by ci mogli powiedzieć, ja nie słyszałem...
Pozdro i LwG